Jump to content

Ce Este Memoria Cache ?


gaby

Recommended Posts

Memoria cache reprezinta o arie temporara de stocare unde datele utilizate in mod frecvent pot fi depozitate pentru un acces rapid la acestea. Odata ce datele sunt stocate in cache, in viitor vor fi luate de aici si utilizate decat sa se incerce readucerea datelor originale sau recalcularea acestora, astfel incat timpul mediu de acces este mai mic. Cu alte cuvinte cache-ul este o zona de memorie folosita pentru stocarea temporara a unei cantitati de date (continutul unor pagini web, de exemplu). Astfel, daca utilizatorul acceseaza aceeasi pagina intr-un interval scurt si pagina nu a suferit modificari, browserul nu va mai copia din nou continutul site-ului web de pe internet ci va rula pagina din cache.

In cazul browserelor, memoria cache nu are legatura cu dispozitivele prezentate mai jos, locul unde browserele vor stoca temporar o parte din continutul site-urilor, va fi ocupat pe hard disk.

cacheram.png

Memoria cache si microprocesorul:

Memoria cache care se aduce cel mai adesea in discutie este cea care se gaseste localizata direct in microprocesor aceasta fiind si cea mai rapida memorie dintr-un calculator avand aceeasi viteza de lucru cu a microprocesorului.

In cazul mircroprocesoarelor memoria cache este dispusa in majoritatea cazurilor pe doua nivele:

  • Cache Level 1 - sau L1: se gaseste montat direct in microprocesor si poate retine doar o mica cantitate de date (la procesoarele fabricate dupa anul 1997 - intre 16 si 128 de kilobaiti). Microprocesorul este cea mai rapida componenta hardware din intreg calculatorul, iar aceasta memorie functioneaza la aceiasi viteza ca si microprocesorul.
  • Cache Level 2 - sau L2: se gaseste fie tot in componenta microprocesorului fie undeva pe placa in care este montat microprocesorul in cazul calculatoarelor mai vechi. Cache-ul L2 poate functiona la aceaiasi viteza ca si microprocesorul sau la o viteza inferioara, dar in toate cazurile la o viteza superioara fata de memoria RAM. (altfel nu s-ar justifica prezenta acestuia)

*Cache Level 3 sau L3: este posibil sa avem de a face si cu al treilea nivel de cache, denumit L3. Acesta indeplineste aceleasi functii ca si cache-ul L2.

Mai mult cache, mai multa performanta !

Cache-ul L2 este adus in discutie deseori atunci când trebuie achizitionat un microprocesor. Microprocesoarele performante (si scumpe) sunt dotate intotdeauna cu mai multa memorie cache decât microprocesoarele cu o performanta mai redusa dar mult mai ieftine.

Totusi pretul platit pentru mai mult cache nu este direct proportional cu performanta pe care o poate dezvolta microprocesorul. Daca la un microprocesor din aceiasi gama ii vom dubla cache-ul L2 de la 2MB la 8MB extra cache-ul va profita doar anumitor aplicatii iar performanetele nicidecum nu se vor dubla ci vor creste procentual cu 10-20% luand in consideratie arhitecturile actuale.

Astazi cache-ul L2 in cazul unui microprocesor din gama medie de preturi atinge o capacitate de cativa megabaiti. ( 512KB - 8MB)

l2cacheprocesor.jpg

Alte dispozitive echipate cu memorie cache:

Nu numai microprocesorul este echipat cu memorie cache. Pentru a atenua din viteza scazuta de care dau dovada dispozitivele electronico-mecanice precum hard disk-ul sau unitatile optice, acestea sunt dotate cu o anumita cantitate de memorie cache proprie. Viteza de prelucrare a datelor va creste cu cât acestea se vor gasi intr-un anumita zona de memorie rapida (cache sau RAM) si nu direct pe suprafata de stocare a unui dispozitiv de stocare.

memoriecachehdd.jpg

Numai bine :pct2: !

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.