Jump to content

Ce Inseamna Bootabil ?


gaby

Recommended Posts

Cu totii am auzit de CD-uri/DVD-uri/Flash-uri bootabile, nu ? Ei bine, sunt sigur ca multi nu stiu ce inseamna termenul de bootabil, desi exista in vocabularul lor. Asadar, consider ca este util acest thread.

Ce inseamna un dispozitiv bootabil ?

Denumim un dispozitiv de stocare bootabil atunci cand acesta contine software ce permite instalarea sau incarcarea unui sistem de operare. Problema bootabilitatii se pune in special atunci cand dorim sa instalam un sistem de operare – fie ca avem un calculator nou fie ca dorim sa instalam din nou sistemul de operare sau o versiune mai noua a acestuia.

De regula bootatbile sunt discurile de pe care instalam sistemul de operare. Aceste discuri sunt concepute in special pentru situatiile in care avem de-a face cu un calculator nou, fara nici un fel de software instalat. Dupa instalarea sistemului de operare hard disk-ul devine, la randul sau, bootabil.

Oridinea de boot:

Orice dispozitiv de stocare poate fi folosit pentru a incarca codul de boot. Asadar putem boota de pe discheta, hard disk, unitate optica interna sau externa, hard disk, ZIP drive, unitati de banda, USB drive, card de memorie iar in anumite conditii – prin intermediul placii de retea – chiar si pe dispozitivele de stocare conectate la alte calculatoare.

Pentru ca PC-ul nostru sa booteze de pe dispozitivul de stocare potrivit (de regula de pe hard disk si la nevoie de pe unitatea optica sau alte dispozitive) acesta tine cont de o anumita ordine de boot – unde intotdeauna exista un prim dispozitiv de bootare urmat de altele. Daca pe primul dispozitiv de bootare nu gaseste cod bootabil calculatorul va cauta seceventa de boot pe urmatorul dipozitiv din lista si asa mai departe.

bootmenu.png

De exemplu, in imaginea de mai sus, calculatorul va cauta mai intai sa booteze de pe discul din unitate optica (1), daca nu gaseste nimic acolo va contiuna pe dispozitivele externe (2) (categorie la care intra si stick-ul USB), mai apoi pe hard disk (3) iar intr-un final se va incerca prin placa de retea (4).

Ordinea de boot se personalizeaza din setatile BIOS-ului calculatorului (Boot Sequence), apasand imediat dupa ce am deschis calculatorul tasta Delete sau F2 sau alte combinatii in functie de tipul placii de baza. In mod standard calculatorul cauta sa booteze mai intai de pe unitatea floppy, hard disk si mai apoi de pe unitatea optica.

msig31tmp35biosbootsequ.jpg

Numai bine :pct2: !

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • gaby unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.