Jump to content

Dictionar Termeni Folositori Utilizatorilor De Telefonie Mobila


gaby

Recommended Posts

Mai jos am decis sa intrunesc un mic dictionar care sa contina explicatiile a 35 cei mai folositi termeni de catre utilizatorii si/sau furnizorii de telefonie mobila:

smartphones.png

  1. 3G
    3G este prescurtarea de la '3rd generation' (a treia generatie de mobile). Telefoanele analogice au reprezentat prima generatia iar cele digitale cea de-a doua. 3G-ul nu are o definitie fixa, in general include viteze rapide de transfer a datelor, acces permanent la acestea si o capacitate mai mare de transmitere a vocii. Viteza rapida de transmitere a datelor este cea mai importanta caracteristica, astfel putandu-se activa functii avansate precum cea live sau cea pentru streaming video. Exista cateva standarde diferite de tehnologie 3G, cel mai important este UMTS, fiind bazat pe WCDMA.

  2. Apelare vocala (Voice dial)O functie ce permite utilizatorului sa apleleze vocal un numar din agenda telefonului.

  3. Bluetooth
    Tip de retea, fara fir, care permite conectarea telefoanelor, calculatoarelor sau a altor dispozitive aflate la distanta mica, prin intermediul unor frecvente radio scazute. Acest sistem permite utilizatorului sa vorbeasca la telefonul mobil, atunci cand acesta se afla in buzunar, prin intermediul unui handsfree Bluetooth, fara fir. De asemenea acesta permite schimbul de informatii intre doua dispozitive compatibile, cum ar fi doua telefoane mobile sau un telefon si un calculator.

  4. Calendar
    Functia de calendar permite utilizatorului sa stocheze informatii despre diferitele evenimente sau programari in telefonul mobil. Unele terminale ofera de asemenea, si functia de alarma pentru a ii reaminti utilizatorului despre evenimentele ce urmeaza.

  5. CDMA
    Code Division Multiple Access. Un tip de tehnologie digitala wireless care permite transmiterea unei cantitati mari de informatii si date pe aceeasi frecventa. CMDA este a doua generatie de tehnolofie a terminalelor mobile (2G) si este disponibila in Canada, Statele Unite, Asia si America Latina. Majoritatea providerilor serviciului CDMA vor migra spre o tehnologie ce ofera o rata de transfer mai mare, numita 1xRTT.

  6. Dual-band
    Telefoanele pot alterna intre doua benzi diferite de frecvente. In Europa, deobicei, Dual-band inseamna o combinatie de frecvente GSM 900 si GSM1800, in timp ce in SUA poate insemna GSM 850 si GSM1900 sau o combinatie de alte doua benzi.

  7. Ecran Alfanumeric
    Ecran capabil sa afiseze numai litere si numere, fara diagrame.

  8. EDGE
    Enhanced Data rates for Global Evolution. O tehnologie ce este promovata de comunitatiile TDMA si GSM, ce este capabila de o rata de transfer de pana la 384Kbps. EDGE-ul este bazat pe standardul GSM si foloseste tehnologia multiplexing TDMA.

  9. EMS
    Enhanced Message Service. O extensie a mesajelor SMS ce permite utilizatorului sa trimita o combinatie de melodii, imagini, sunete, animatii simple si text drept un mesaj, catre un alt telefon compatibil.

  10. eZi Text
    Predictive Text Input.

  11. FSTN
    Film SuperTwist Nematic. Un tip de ecran LCD.

  12. GPRS
    General Packet Radio Service. O tehnologie packet-swiched care permite comunicarea telefonului cu internetul si transmiterea de date la o viteza superioara. GPRS-ul ofera o crestere a vitezei de transfer de zece ori mai mare decat in cazul tehnologiilor precedente, viteza de pana la 115Kbps (teoretic). Viteza reala de transfer este in jurul valori de 30-40Kbps.

  13. GPS
    Global Positioning System (Sistemul de localizare prin satelit). Un sistem de sateliti, calculatoare si receptori capabil sa determine latitudinea si longitudinea unui receiver de pe Pamant, prin calcularea diferentelor de timp a semnalelor primite de la diferiti sateliti ce intercepteaza receptorul.

  14. GSM
    Global System for Mobile communications (Sistemul global de comunicare mobila). Standardul radio digital international creat de Institutul European pentru Standardele de Telecomunicatii. GSM este standardul digital 2G dominant pentru telefoanele mobile din intreaga lume.

  15. HSCSD
    High Speed Circuit Switched Data. O imbunatatire a retelelor GSM ce permite ca viteza de transfer a datelor sa fie marita de la 9,6Kbps la 57,6Kbps.

  16. HSDPA
    High Speed Downlink Packet Access. Este un tip de serviciu bazat pe pachete de informatii in downlink-ul WCDMA, cu o rata de transfer de pana la 8-10 Mbps (chiar si 20 Mbps, pentru sistemele MIMO)pe o latime de banda de 5MHz. Implementariile HSDPA includ AMC(Adaptive Modulation and Coding), MIMO(Multiple-Input Multiple-Output), HARQ(Hybrid Automatic Request), cautare rapida si design avansat al receiver-ului.

  17. IMEI
    International Mobile Equipment Identity. Un numar serial unic folosit la telefoanele mobile digitale.

  18. iTAP
    Predictive Text Input.

  19. JAVA(J2ME)
    Java 2 Micro Edition. O functie ce permite unui dispozitiv sa ruleze aplicatii special create. Aplicatiile J2ME pot fi functii specifice precum un calendat tipic, pot fi jocuri sau pot fi diferite aplicatii personalizate. Unele telefoane permit utilizatorului sa procure noi aplicatii direct de pe internet, in timp ce altele au nevoie de cablu de date pentru a transfera aplicatiile de la PC.

  20. LCD
    Liquid Crystal Display (Ecran cu Cristale Lichide). Ecranul LCD foloseste doua straturi de material polarizant cu o solutie de cristale lichide intre ele. Un curent electric trece prin lichid facand ca acele cristale sa se alinieze in asa fel incat lumina sa nu treaca prin ele. LCD-urile monocrome de la telefoanele mobile de obicei au si o lumina de fundal si un spate reflectorizant, permitandu-le sa fie la fel de performante atat in conditii de lumina puternica, cat si in intuneric. LCD-urile color sunt de mai multe tipuri: STN, TFT si TFD fiind cateva dintre tehnologiile folosite.

  21. Li-Ion battery
    Bateria de tip Lithum-Ion, deobicei este folosita pentru alimentarea dispozitivelor mobile de comunicare. Considerata superioara bateriilor de tip NiCd si NiMH – aceasta este mai usoara, are o viata mai lunga si in general nu "sufera" de efectul "memoriei".

  22. Li-Po battery
    Un tip de baterie ce se bazeaza pe Lithium Polymer. Similara bateriilor Li-Ion, insa cu o greutate mai mica, viata mai lunga si capacitate de a fi modelata sub orice forma.

  23. MMS
    Multimedia Messaging Service (Serviciul de Mesagerie Multimedia). O Extensie a mesajelor de tip SMS si EMS, MMS-ul este proiectat astfel incat sa foloseasca cele mai noi si rapide metode de transmitere a datelor cum ar fi GPRS, HSCSD, EDGE si UMTS, permitand atasarea diferitelor extensi multimedia, mesajelor, cum ar fi cele de video si audio.

  24. OLED
    Organic Light-Emitting Diode. Un tip de ecran din noua generatie, bazat pe mici puncte de polimer organic ce emit lumina cand sunt incarcate electric. Ecranurile OLED au dimensiuni reduse, o greutate mai mica, sunt mai luminoase, si mult mai ieftine de produs, consumand de altfel si mai putina baterie decat actualele tipuri de ecran LCD.

  25. Portul infrarosu (Infrared port) – IrDA (Infrared Direct Access)
    Portul infrarosu permite telefoanelor mobile, PDA-urilor si altor dispozitive sa se conecteze intre ele pentru diferite scopuri. Infrarosul este o tehnologie fara fir ce foloseste o raza de lumina invizibila pentru a transmite informatiile.

  26. T9 = Predictive Text Input
    O tehnologie ce da posibilitatea de scriere a mesajelor prin apasarea unei singure taste pentru fiecare litera. Telefonul va compara automat toate cuvintele ce se pot obtine din acea combinatie de litere, dintr-un dictionar de cuvinte predefinit, integrat, afisand diferitele posibilitati. Standardele curente pentru "Predictive Text Input" sunt T9, iTAP si eZi Text.

  27. SIM
    Subscriber Identity Module (Modul de Identitate al Utilizatorului). Smart Card-ul folosit in telefoanele mobile digitale. Detine identitatea utilizatorului pentru accesarea retelei si pentru primirea apelurilor, de asemenea si informatiile personale ale acestuia, cum ar fi agenda sau mesajele SMS primite.

  28. SMS
    Short Message Service (Serviciul de Mesagerie Scurta). Un serviciu care permite utilizatorilor sa trimita mesaje text cu dimensiuni reduse (de obicei maxim 160 caractere) catre si de pe un telefon mobil.

  29. Speakerphone
    Sau Handsfree incorporat (maini libere). Permite ca telefonul sa fie folosit la o distanta mica, fara ca acesta sa fie asezat langa ureche.

  30. STN
    Super Twisted Nematic. Un tip de tehnologie LCD. STN foloseste mai putina baterie si este mai ieftin decat un ecran TFT, dar asta ofera o calitate a imagini mai scazuta si un timp de raspuns mai mare.

  31. TFD
    Thin Film Diode. Un tip de tehnologie LCD. Tehnologia TFD combina calitatea exceptionala a imaginii si timpul excelent de raspuns a ecranurilor TFT, cu un consum mic al bateriei si costuri de productie scazute precum ale celor STN.

  32. TFT
    Thin Film Transistor. Un tip de tehnologie LCD. Comparat cu alte tipuri de tehnologie LCD, TFT are o calitate mai mare a imaginii si un timp de raspuns mai bun, insa foloseste mai multa baterie si este mai scump.

  33. Tonuri polifonice
    Tonurile polifonice pot reda mai multe note muzicale simultan, producand astfel un sunet mult mai natural si realist melodiilor.

  34. UMTS
    Universal Mobile Telecommunications System (Sistem Universal pentru Telecomunicatiile Mobile). O tehnologie de comunicare mobila prezenta la telefoanele ce fac parte din a treia generatie (3G) si urmatoarea generatie de GSM. UMTS este un standard de tehnologie fara fir aprobat de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor si este destinata comunicarilor mobile avansate.

  35. WCDMA
    Wideband Code Division Multiple Access. Un standard al tehnologiei wireless aprobat pentru generatia a treia (3G), ce foloseste un canal de 5MHz atat pentru voce cat si pentru date, oferind viteze incepand cu 144Kbps pana la 2 Mbps.

Numai bine :pct2: !

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • gaby unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.