Jump to content

Ce Este Kernel-Ul ?


gaby

Recommended Posts

In 1991 Linus Tolvards, student la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a inceput lucrul la ceea ce s-a numit kernel 0.02. Nimeni nu credea pe atunci ca aceasta va fi baza unui sistem operare ce va domina in anii urmatori lumea retelelor si nu numai.

Kernel-ul reprezinta inima/nucleul Linux-ului. Asta inseamna ca nu exista Linux fara Kernel. Kernel este mediatorul intre programe si hardware, locul unde sunt depozitate driverele. Kernel-ul ofera suport pentru filtrarea pachetelor ce trec prin retea si gestioneaza procesele ce ruleaza in memorie. Functiile kernel-ului sunt foarte ample, iar scopul acestui turorial este sa trateze in linii mari subiectul.

kernelo.png

Kernel-ul este distribuit sub GNU - General Public Liceense (www.gnu.org) , ceea ce inseamna ca el poate fi distribuit si modificat fara nici o restrictie. Din acest motiv, foarte multi programatori au modificat si imbunatatit codul sursa al kernel-ului. Asta inseamna bineinteles o dezvoltare foarte rapida. Site-ul principal de unde puteti downloada ultima versiune de kernel este http://www.kernel.org, dar este recomandabil sa folositi unul din mirror-urile oficiale, pentru ca site-ul principal este foarte incarcat.

Exista 2 tipuri de versiuni pe care dezvoltatorii de kernel le pun la dispozitie, si anume versiunile stabile, cele in care a 2-a cifra este para (de exemplu: 2.4.18) si versiunea beta, care contine tehnologiile viitoare, dar contine o serie de bug-uri (de exemplu: 2.5.25). Programatorii de la kernel.org au declarat ca incepand cu versiunile 2.6 si 2.7, lucrul la versiunea beta si cea stabila va incepe si se va termina simultan.

Este bine sa aveti tot timpul ultima versiune de kernel.Totusi, exista o perioada de timp de la o versiune la alta. In acest timp, apar o serie de patch-uri, menite sa rezolve diferite bug-uri. Este bine sa download-ati aceste patch-uri si sa le introduceti in kernel.

Cate odata se intampla ca un driver sa fie scris doar pentru a anumita versiune de kernel. Din acest motiv, kernel.org tine pe ftp-ul sau toate versiunile de kernel.

Kernel-ul Linux-ului este modular. Asta inseamna ca unele drivere pot fi compilate sub forma de module. Avantajul obtinut astfel consta in faptul ca driverul va sta in memorie numai cand este necesar. Asta inseamna o functionare mai rapida a sistemului si o boot-are mai rapida. De aceea, este bine sa folositi module pentru driverul de placa de retea, placa de sunet, partitii vfat, dos, NTFS, smbfs, iptables si multe alte drivere care ofera posibilitatea de a fi compilate ca modul. Datorita utilitarului kerneld, introdus odata cu versiunea 1.3 a kernel-ului, modulele sunt incarcate in mod automat cand sunt solicitate de un program, asta insemnand ca nu mai e nevoie de comanzi ca insmod si modprobe.

Kernel isi creaza si 2 categorii de fisiere virtuale. Trebuie sa stiti ca fisierele din directorul /dev si /proc sunt doar fisiere virtuale(ele nu exista in realitate).

Acestea ar fi in linii mari caracteristicile principale ale kernel-ului. Recomandarea mea este sa folositi ultima versiunea stabila de kernel, pentru a mentine stabilitatea sistemului la un nivel cat mai ridicat.

Sursa: TLDP

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Si Windowsul are kernel..

Ceea ce ai scris tu este kernel-ul Linux, nu kernel in general :P

Si nu tot timpul e recomandat sa ai cel mai nou kernel (numa eu stiu cate probleme am avut de la versiuni noi de kernel).

If it ain't broken, why fix it?

Fun fact. Profu lui de programare a spus ca nu iar da nici nota 2 pentru asa un proiect :P

love is a verb
Love is a doing word

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.