Jump to content

Latentele, Voltajul Si Frecventa Memoriilor Ram


Recommended Posts

In urma unei discutii despre latentele, voltajul si frecventa memoriilor, au rezultat niste intrebari interesanta la care merita atat raspuns, cat si postate pe forum.

memory.pngmemoryyr.pngramlt.pngkcmmemory.pngramdrive.png

??? Intrebari:

1. Am 1 kit de memorie 2x512 MB Kingmax DDR2-667 Mhz. Memoriile pot lucra la 400,533 respectiv 667 Mhz. Daca pun memoriile sa lucreze la 667 mhz, ele vor merge mai rapid si deci sistemul va merge mai rapid? Daca pun frecventa la 667, trebuie modificat si voltajul si latentele in acelasi timp?

2. Cu cat latentele memoriei sunt mai scazute,cu atat ea lucreaza mai rapid ? Acum am memoriile la 5-5-5-15. Cum as putea afla cam pana la cat le pot "scadea", astfel incat sa ruleze stabil? Un 4-4-4-9 ar merge?

Latentele memoriei pot fi combinate oricum, deci eu pot sa am si 3-7-6-10 ? Sau exista un fel de latente standard, cum ar fi 5-5-5-15 sau 4-4-4-12 sau 3-3-3-9 ?

3. Care ar fi cea mai buna "combinatie" de voltaj, latente si frecventa a memoriilor pentru a stoarce tot ce se poate din procesor la overclocking, la o temperatura rezonabila ? si nu neaparat pentru overclocking, si cea mai buna "combinatie" pentru a merge la capacitatea lor maxima.

4. Cu cat maresc voltajul mai mult, cu atat pot micsora latentele mai mult?

5. Primele 3 cifre din latenta trebuie sa fie intotdeauna egale, si a 4-a sa fie un multiplu ?

!!! Raspunsuri:

1. Trebuie sa intelegi un lucru esential: o frecventa a memoriei mai mare determina o latime de banda mai mare intre memorie si controller-ul acestuia (nu intre memorie si procesor cum sustin unii). Gandeste-te la acea latime de banda ca la o autostrada cu foarte multe benzi. Marind sau scazand numarul benzilor, maresti sau scazi cantitatea de date care poate fi transmisa intr-un ciclu de ceas. Daca valoarea e prea mica atunci memoria nu poate tine pasul cu procesorul pentru ca toate benzile devin aglomerate. Procesorul se poate descurca si cu mai multe masini, pentru el nu e greu. Insa sunt prea putine benzi... Astfel apare situatia in care "procesorul e gatuit de memorie" (asa se numeste).

Toate memoriile functioneaza la anumiti parametrii default. Asta inseamna ca la frecventa default a memoriei (667MHz in cazul nostru) e recomandat sa folosesti si voltajul default. Daca nu-i oferi suficient curent electric, atunci nu poate functiona corect (asta cred ca e cea mai logica chestie la componentele PC-ului).

2. Da, cu cat latentele sunt mai mici, cu atat lucreaza mai repede memoria. Atunci cand le scazi trebuie sa maresti si voltajul, altfel ele nu pot functiona corect (rezultand in BSOD-uri, crash-uri, etc.). Limita pana unde poti merge e impusa de chip-urile care sunt folosite pe respectivele memorii. Asta inseamna ca, chiar daca-i dai memoriei voltaj foarte mult, ea tot nu va putea lucra la latente foarte mici. Atunci cand apare aceasta situatie, vorbim de faptul ca "memoria nu mai raspunde la voltaj".

Asa ca, in functie de chip-urile care le ai, poti sa te astepti la anumite limite de la memorii. Cele mai bune chip-uri pentru DDR2 sunt Micron D9. Acestea pot rula la 3-3-3-9 fara a le stresa prea mult.

Combinatii mai "ciudate" pot exista si sa functioneze, dar sunt ceva reguli generale ce trebuie respectate: Cele 4 o sa le numim A, B, C si D (e mai usor de digerat decat CL, tRCD, tRP si tRAS).

A poate fi doar 3, 4 sau 5 (vorbesc doar despre DDR2). B si C e preferabil sa fie egale. D e obligatoriu sa fie strict mai mare decat A + B sau A + C. Cam astea sunt regulile de baza la latente. Insa necesita sa intelegi exact ce face fiecare si cum functioneaza citirea si scrierea in memorie.

3. Asta depinde de foarte multi factori, nimeni nu-ti poate spune cu exactitate niste cifre. Tot ce pot sa-ti zic e ca trebuie sa incerci sa obtii o frecventa cat mai mare la latente cat mai mici.

4. Da. Vezi totusi ce am scris la punctul 2, exista niste limite clare.

5. Nu, e doar o coincidenta matematica. Producatorii de memorii au observat totusi ca exista anumite latente la care memoria lucreaza cel mai stabil. Astfel au aparut aceste latente standard, valori default la care lucreaza cele mai multe memorii de pe piata. Acestea sunt (in cazul DDR2) 3-3-3-9, 4-4-4-12 si 5-5-5-15.

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.