Jump to content

Ghid: Mouse-Ul Si Functiile Acestuia


gaby

Recommended Posts

Utilizarea unui mouse presupune in principiu urmarirea sagetii indicator a acestuia (mouse pointer) numita de asemenea si cursorul mouseului pe suprafata ecranului, a desktop-ului sau daca vreti a monitorului calculatorului.

291eb1e2561041d6bec8768.png

Un mouse va poate ajuta de exemplu sa creati legaturi speciale, numite shortcut-uri sau scurtaturi, catre programe pe care le utilizati mai des sau il puteti utiliza pentru a copia obiecte, ca de exemplu fisiere dintr-o locatie in alta, redenumi un fisier, mutarea unui obiect, etc.

Aproape intotdeauna puteti folosi tastatura in locul mouse-lui pentru a efectua anumite operatii in Windows XP. Pentru foarte multi utilizatori, folosirea mouse-lui este destul de des, cu mult mai usoara decat cea de folosire a tastaturii.

mousem.png

In continuare sa vedem care sunt principalele actiuni pe care le putem efectua cu ajutorul mouseului:

O prima functie ar fi atunci cand miscati mouseul deci il deplasati in mod fizic acest dispozitiv pe suprafata mesei sau a biroului vostru – puteti avea un trackball, adica un dispozitiv care consta intr-o suprafata stabila, care ramane fixa atunci cand voi rotiti sfera acestuia pentru a muta cursorul (cazul acelor tipuri de mouseuri cu o sfera, care inca mai exista din pacate pe la cate cineva, mai modern acum fiind cel optic). O alternativa la mouse este si suprafata de atingere sau cum mai este denumit touch pad, pe care va miscati degetul sau pe care indicati prin apasarea cu degetul, pentru a simula clic-urile si/sau miscarile mouse-lui(utilizat la Laptop-uri). Cand indicati catre un obiect de pe ecran, miscati mouseul catre acel obiect.

deplasaremouse.png

O a doua functie a mouseului ar fi atunci cand dati clic cu mouse-ul, apasati si imediat eliberati butonul stang al mouseului. Spre exemplu pentru a selecta obiecte grafice de pe ecran, de obicei dati clic pe butonul stang al acestuia. Utilizati butonul drept pentru a afisa meniuri speciale rapide, denumite si pop-up. Putem insa inversa aceste actiuni ale acestor doua butoane, in cazul cand userul sau utilizatorul calculatorului este stangaci.

O a treia functie a mouseului ar fi si atunci cand dati dublu clic, apasati si imediat eliberati butonul stang, de doua ori succesiv.

O alta functie, a patra ar fi atunci cand trageti (drag) obiectele de pe ecran cu mouseul, miscati cursorul acestuia deasupra obiectului pe care doriti sa-l mutati la o alta locatie pe ecran. Cu indicatorul mouseului deasupra obiectului, apasati si tineti apasat butonul stang al mouseului. Obiectul de sub indicatorul mouseului este acum legat temporar de cursorul acestuia. Atunci cand mutati mouseul, tinand in continuare apasat butonul stang, obiectul de pe ecran se muta impreuna cu indicatorul. La eliberarea butonului, Windows XP ancoreaza obiectul in noua pozitie a indicatorului mouseului. Actiunea de a muta pe ecran un obiect ca de exemplu un icon catre o locatie diferita, in acceptiunea Windows XP, aceasta se mai numeste si drag and drop adica trage si da-i drumul. De asemenea, in anumite cazuri speciale putem utiliza butonul drept al mouseului si pentru a muta obiecte dintr-un loc in altul pe ecranul calculatorului.

Mai multe detalii puteti afla vizitand: http://windows.microsoft.com/ro-RO/windows-vista/Using-your-mouse

  • Upvote 1

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • gaby unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.