Jump to content

Despre Frecventa Procesorului


Recommended Posts

Cat de importante este frecventa unui computer? Un computer cu o frecventa mai mare inseamna neaparat ca este si un computer mai bun?

In ceea ce priveste cumpararea unui computer, ghidarea dupa viteza, adica frecventa ceasului intern, nu este intotdeauna un factor de decizie in achizitionare. Nu intotdeauna mai rapid inseamna si mai bun.

Fiecare procesor al uniu computer include un oscilator care opereaza un anumit numar de pulsuri pe secunda. Aceste pulsuri seteaza tempoul procesorului. In majoritatea cazurilor un computer executa o operatiune sau un set de operatiuni la un ciclu complet de ceas. Vitezele sunt exprimate de obicei in milioane de cicluri pe secunda sau in MegaHertzi. ( acum in GigaHertzi)

Ca evolutie a frecventei in ultimii 10 ani trebuie sa recunoastem ca s-au facut progrese serioase. Daca la inceputul anilor 90 cel mai performant IBM ( modelul 8088) rula la mai putin de 5 MHz, astazi procesoarele de la Intel si AMD au trecut de vitezele de 2 3 GHz si nu mai e mult pana la dublarea acestora. (Procesorul AMD FX-4170 vine cu frecventa de 4.2 GHz din fabrica)

De ce nu este viteza un indicator de luat in seama in mod primordial in cazul unui computer? Variabilele dupa care trebuie facuta analiza sunt: designul procesorului, arhitectura sistemului, softul folosit si mai ales marimea memoriei. Daca se iau in calcul toate aceste componente viteza calculatorului nu mai are un impact asa mare. Exista astfel situatii in care un procesor de 1.5 GHz sa fie mai performant decat unul de 2 GHz.

Vanzatorii de sisteme insa pozitioneaza frecventa procesorului ca fiind foarte importanta deoarece este cel mai usor mod de a spune ca au "cele mai bune " produse. Din anumite ratiuni si presa de specialitate incurajeaza promovarea in mod agresiv a publicitatii privind vitezele. Nu putem spune ca nu favorizeaza vanzarea mai multor computere dar nu intotdeauna este cel mai bun mod de a informa populatia.

SURSA: http://www.clubafaceri.ro/info_articole/26_hardware/216/Frecventa+procesorului.html

P.S. Ce e cu rosu am adaugat eu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.