Jump to content

Ce Este O Masina Virtuala ?


gaby

Recommended Posts

O masina virtuala pentru PC este un program de software cu functii speciale, care ne permite instalarea de sisteme de operare multiple sau de programe diverse fara a mai fi necesara instalarea lor propriu-zisa pe hard-disk. Din acest motiv, ele se si numesc virtuale, facand posibila rularea unor programe intr-o simpla fereastra a sistemului de operare principal.

De exemplu, se pot rula un Windows Xp intr-o fereastra a Windows 7, sau se poate rula Linux intr-o fereastra a Windows, si invers. Este ca si cum ati avea un alt calculator (virtual) pe care sa il puteti porni/opri ca pe un program obisnuit. Am spus "intr-o fereastra" ca principiu, masina virtuala poate fi extinsa pe tot ecranul.

virtualboxc.png

Cele mai populare masini virtuale din prezent sunt VmWare, produsa de compania cu acelasi nume, VMware Inc., si VirtualBox, produsa de compania Oracle. Ambele pot fi instalate atat pe sisteme de operare Windows cat si Linux ca niste simple programe de calculator. Dupa instalare, masinile virtuale vor necesita cateva setari de inceput, precum setarile de memorie alocata pentru rularea sub-programelor proprii, setarile de bios virtual si altele.

virtualbox1.png

Folosindu-se ca modalitate de boot atat un CD/DVD fizic cat si unul virtual, se poate apoi instala in masina virtuala aproape orice alt sistem de operare dorit, fara a fi nevoie sa se mai partitioneze dispozitivul hard-disk. Se pot astfel instala atat sisteme de operare mai vechi precum DOS sau Win95 cat si sisteme Linux de ultima generatie sau sisteme Windows mai noi. Singurele probleme intampinate vor fi cerintele de sistem, aici fiind nevoie sa se aloce atat memorie fizica cat si virtuala suficienta pentru a se putea instala programul dorit.

virtualbox2.png

Inclusiv jocurile sau alte programe de interes pot fi testate cu ajutorul unei masini virtuale, existand si posibilitatea conectarii directe la Internet sau accesarea din masina virtuala de filme sau fisiere audio. Desi pare doar o joaca de copii, masinile virtuale ne pot ajuta sa facem economii financiare importante, noi putand sa testam orice program de software in varianta sa demo fara a mai fi nevoie sa ne dam peste cap sistemul de operare preferat sau sa renuntam la spatiu pretios de pe hard-diskul nostru.

Desigur ca performanta unui program aflat sub testare in masina virtuala va fi ceva mai mica decat daca se testeaza programul sau sistemul de operare in mod direct insa orientativ puteti evalua fara probleme daca merita sau nu sa achizitionezi noi programe sau noi sisteme de operare. Chiar si fisierele care contin executabile suspecte care pot contine virusi de calculator nu vor putea sa ne faca rau atunci cand testam kitul de instalare in masina virtuala.

In general, masinile virtuale pentru PC nu se adreseaza incepatorilor, fiind necesare cunostinte solide pentru a le putea folosi la intreaga lor capacitate. De asemenea, este complet gresit sa se apeleze la o masina virtuala fara a se consulta in prealabil cerintele minime de sistem, recomandate de catre chiar producatorii masinii virtuale in cauza. Programele de software care simuleaza o masina virtuala pot fi procurate de pe Internet in variante limitate gratuite sau variante comerciale mai complexe.

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.