Jump to content

Ocz Fatal1Ty 1000W Review


Pavilion

Recommended Posts

Numai in urma cu cativa ani OCZ era cunoscuta exclusiv ca un producator de memorie DDR; de atunci au avut loc cateva schimbari iar compania americana a ajuns sa produca si controller-e pentru SSD-uri, device-uri de stocare sau surse.

Sursele OCZ nu reprezinta o noutate pentru cititorii LAB501 pentru ca, in urma cu ceva timp, am putut vedea la lucru chiar modelul lor de top. Vazand ca s-a descurcat mai mult decat onorabil, am fost intrigat sa aflu ce ne poate oferi alta gama din portofoliul OCZ: Fatal1ty. Numele de Fatal1ty se regaseste incet-incet pe cat mai multe produse hardware; fiind de fapt porecla cunoscutului gamer Jonathan Wendel, acest branding se aplica de regula produselor destinate segmentului de gaming.

Astfel, sursa de astazi ofera anumite dotari mai rar prezente pe piata, cum ar fi iluminare cu LED-uri rosii sau cabluri sleeve-uite individual. Daca Fatal1ty-ul ramane o sursa cinstita chiar si dupa implementarea acestor detalii vom vedea in cele ce urmeaza.

Ambalaj-fata2-580x435.jpg

Sursa vine intr-o cutie de carton, inchisa la culoare, asortata cu deja consacratul rosu Fatal1ty. Pe fata ambalajului se pot vedea deja principalele dotari pe care le aduce in plus – iluminarea rosie si cablurile sleeve-uite individual – alaturi de certificarea 80Plus Gold si, bineinteles, semnatura Jonathan Wendel.

Inauntru gasim pe langa sursa, protejata impotriva socurilor si a zgarieturilor de doi bureti destul de grosi si o punga care o inveleste in totalitate. Cablurile modulare, nu putine la numar, vin in propria lor gentuta, un detaliu pe care il apreciez de fiecare data; celelalte accesorii se gasesc impachetate individual prin cutie, pe unde mai au loc, asemenea ambalajelor Corsair.

Spatele cutiei ne aduce la cunostinta cele mai importante beneficii pe care le propune sursa, bineinteles cu o inclinatie spre gaming. Despre garantie, LED-uri sau sleeve-uri probabil ca nu trebuie sa mai vorbesc, dar exista cateva elemente cel putin interesante: OCZ promite ca toti condensatorii vin din Japonia si sunt certificati la 105˚C, in timp ce sursa este garantata sa functioneze in parametri pana la 50˚C fiind racita de un ventilator cu rulment dublu.

Ambalaj-spate2-580x435.jpg

Accesorii2-580x435.jpg

Cabluri-580x435.jpg

Design-ul se incadreaza perfect in liniile seriei Fatal1ty, indiferent despre ce tip de hardware vorbim: culoarea neagra primeste accente rosii iar branding-ul este perfect vizibil. Sursa este de fapt vopsita negru complet, asa cum am tot vazut in ultima vreme, doar sticker-ele si conectorii contin si rosu. Nu-i nimic, cand porneste se aprind si cele 4 LED-uri din ventilator, iar pe acestea nu le mai poti stinge.

Alt punct important care trebuie discutat este sleeving-ul cablurilor. Am ramas impresionat de calitatea lui, asteptandu-ma personal la inca o gluma proasta, asa cum putem gasi pe cea mai mare parte a surselor de pe piata; firele nu se pot distinge prin sleeve decat foarte greu, exact cum ar trebui, iar acesta se gaseste pe intreaga lungime – din sursa pana la conector. Singurul minus pe care aceasta solutie il aduce este rigiditatea cablurilor care va face wire-management-ul, culmea, ceva mai dificil; se pot gasi solutii mai bune din acest punct de vedere pentru sleeve-ul individual, dar cei de la OCZ au facut o treaba buna aici.

Sursa1-580x435.jpg

De-sus1-580x435.jpg

Pe partea de jos a sursei se gaseste eticheta cu specificatiile electronice, care sunt in linie cu aspiratiile modelului. Astfel, rail-ul de +12v este capabil de 83A, adica 996W, in timp ce rail-urile de +3.3v, respectiv cel de +5v pot duce 25A fiecare. Cum in sistemele moderne principalii consumatori se alimenteaza de la +12v, acestea din urma vor fi mai mult decat suficiente.

Eticheta1-580x435.jpg

Interior-ansamblu1-580x435.jpg

Ventilatorul folosit este un Hong Hua HA1425H12B-Z adaptat pentru a acomoda cele 4 LED-uri rosii, un ventilator caltitativ cu rulment, fapt ce ajuta la o fiabilitate ridicata cu dezavantajul unui zgomot de motor mai mult sau mai putin perceptibil. Cu o turatie maxima de 2800rpm, controlul vitezei sale ar trebui sa fie bine implementat, pentru ca airflow-ul dar si zgomotul vor fi usor de simtit.

Ventilator1-580x435.jpg

Interior-layout-580x435.jpg

Interiorul este destul de aerisit, dar, asa cum este normal pentru o sursa de 1000W, sunt folosite radiatoare sanatoase, chiar daca nu prea voluminoase. Eficienta de nivel 80Plus Gold a jucat cu siguranta un rol important in luarea acestei decizii.

In ceea ce priveste selectia componentelor electronice, producatorul olandez nu a mintit, iar in sursa se gasesc exclusiv condensatoare Chemi-Con, deci de origine nipona, toate certificate pentru buna functionare la 105˚C; ma bucur sa pot spune asta despre o sursa care nu face parte din segmentul de top.

Desi sursa beneficiaza de tehnologia DC-to-DC, cele doua PCB-uri secundare care indeplinesc aceasta functie nu sunt de gasit in interior. VRM-urile ce se ocupa de rail-urile de +3.3v si +5v au fost mutate in schimb pe PCB-ul cu conectori pentru cablurile modulare.

Primar1-580x435.jpg

PCB-Conectori-580x435.jpg

Sistem1-570x234.png

In acest test urmarim sa aflam cum se comporta sursa in doua scenarii: 1. Folosind un sistem “domestic”, la setarile din fabrica; 2. Atunci cand este la limita fie a voltajelor, fie a puterii livrate, fie a protectiei OCP. Pentru acestea am folosit o configuratie alcatuita dintr-un procesor Intel Core i7 3960X si trei placi grafice AMD Radeon HD7970. Placa de baza folosita a fost Gigabyte GA-X79-UD7, iar memoriile folosite au fost 4x 2GB DDR3 produse de Kingston, care au rulat la frecventa de 1333 MHz. Pentru a testa comportamentul sursei in conditii normale, am folosit frecventele stock atat pentru procesor (3,3 GHz base / 3,6 GHz Turbo, 1.15v) cat si pentru placa video (925/1375 MHz, 1.075v vGPU), insa pentru a descoperi adevaratul potential al acestei surse am overclockat procesorul (4,2GHz, 1.3v) si placile video (1000/1400 MHz, 1.15v) si am mai rulat inca odata testele. La final, am crescut frecventa si voltajul placii video pana cand consumul a depasit ceea ce poate sustine sursa, aceasta intrand in protectie, si am notat valoarea maxima de consum suportata.

Platforma a fost testata in regim open-air, masurand consumul la priza al intregului sistem cu un aparat Voltcraft Energy Check 3000, in timp ce tensiunile furnizate de sursa au fost monitorizate cu un multimetru Voltcraft VC-10.

Pentru a analiza puterea maxima pe care este capabila sa o ofere sursa, am rulat simultan FURMark 1.9.10 si Prime 95 Blend (pe 6 thread-uri pentru a mai lasa resurse de alocat si pentru FURMark), la setarile pe care le puteti vedea in tabelul de mai sus. Nu in ultimul rand, am masurat voltajul pe rail-urile de +12 V si +5 V, pentru a vedea diferenta intre IDLE si LOAD (ideal cat mai mica). Pentru +12 V, am masurat voltajul in trei puncte (Molex, CPU si GPU).

La final, tinand cont de modul in care s-au comportat un esalon mai mare de surse, precum si de certificarea 80PLUS Gold, am estimat consumul real prin inmultirea consumului la priza cu un factor de eficienta cat mai apropiat de ce este aceasta sursa capabila sa ofere in sarcina maxima (88%).

Screen-Shot-2012-06-21-at-11.09.17-PM.png

Comportamentul sursei a fost foarte bun, variatia maxima inregistrata a fost de 0.98% pe rail-ul de +12v la alimentarea procesorului; cu o tensiune de 12.15v in idle asta inseamna ca valoarea ei a scazut aproape pana la valoarea nominala de 12v, mai precis pana la 12.03v.

Interpretand rezultatele Fatal1ty-ul intra imediat in categoria surselor bune, foarte bune, dar care nu pot emite pretentii la raftul cel mai de sus. Totusi, faptul ca voltajele nu au scazut sub valorile nominale nici macar la peste 1115W, cu 115W peste eticheta, ne arata ca sursa are certe rezerve de putere, tinute la distanta de OCP-ul care intra in actiune la ~1320W consum AC.

Folosirea unui ventilator cu rulment a insemnat, din pacate, un usor zgomot de motor, cel mai usor de sesizat in idle, cand alte ventilatoare incetinesc. Chiar daca ventilatorul se tureaza, zgomotul produs de aerul miscat ramane la un nivel scazut pana inspre incarcari foarte mari; din perspectiva silentiozitatii majoritatea utilizatorilor nu vor avea de reprosat nimic acestei surse.

Asa cum am vazut, Fatal1ty-ul ofera acelasi nivel de performanta ca si sursele din seria ZX, adica buna inspre foarte buna, dar totusi nu de top. Aceasta, alaturi de cablurile sleeve-uite individual si LED-urile rosii, pentru cei care agreeaza asa ceva, propune deja o serie de dotari atragatoare pentru potentialii clienti.

Ceea ce face alegerea unei surse OCZ Fatal1ty mai grea este pretul insa; versiunea de 1000W se comercializeaza in prezent la aproximativ 970RON, foarte aproape de teritoriul celor mai performante surse de pe piata. Aceasta este de fapt cea mai mare problema a sursei, cel putin buna din orice punct de vedere de altfel; constructia este solida, componente sunt de calitate ridicata iar electronica va fi in stare sa satisfaca aproape orice sistem, fie el multi-GPU.

Inca ma intreb daca toate facilitatile care ies din tipar se adreseaza gamerilor, si ce beneficii aduc pentru acestia, sau modderilor preocupati de estetica calculatoarelor personale. Una peste alta, nu cred ca va fi cineva dezamagit de aceasta sursa, indiferent de categoria din care face parte.

sursa: lab501

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.