Jump to content

Imprimanta Laser Sau Imprimanta Inkjet? Prezentare Diferente.


gaby

Recommended Posts

Din ce in ce mai des apare intrebarea: "sa cumpar o imprimanta laser sau una inkjet?", si, pentru a raspunde cat mai bine la aceasta voi incerca sa prezint principalele diferente dintre imprimante, avand in vedere ca fiecare tehnologie se adreseaza unor utilizatori cu nevoi diferite.

Pentru inceput, imprimantele inkjet imprima prin aruncarea de jeturi microscopice de cerneala prin duze dispuse vertical ce traverseaza hartia de la dreapta la stanga in timp ce imprimantele laser tiparesc cu ajutorul unor raze laser ce transpun imaginea pe un cilindru incarcat electrostatic ce atrage tonerul si il distribuie pe foaia care trebuie sa fie tiparita.

laservsinkjet.png

In cazul in care dorim sa achizitionam o imprimanta de birou, criteriile de alegere par facile: un volum mare de printat in fiecare zi inseamna clar imprimanta laser. Totusi, un buget redus reduce optiunile de alegere din start la imprimantele inkjet.

Dincolo de aceste formule simpliste, trebuie insa luate in considerare mai multe variabile, inainte de a finaliza achizitionarea imprimantei, ca de exemplu, daca in afara de documente, mai trebuie sa printati si poze sau grafice color, atunci recomandarea specialistilor este o imprimanta inkjet color, pentru ca nici chiar cele mai scumpe imprimante laser nu se ridica la performantele unui inkjet cand vine vorba de printuri color. Pe de alta parte, o imprimantă alb-negru laser ieftina este, in majoritatea cazurilor, cea mai buna alegere pentru un business cu un volum de printare mai mare, datorita vitezei mai mari de imprimare si a costului scazut al unei pagini printate (raportat la consumul de toner per pagina).

Ca o mica concluzie, problema principala care se pune in momentul achizitionarii unei imprimante este: la ce veti folosi efectiv imprimanta. Daca nu va intereseaza pozele, o imprimanta laser alb-negru poate fi mai convenabila la numarul de pagini imprimate raportat la pretul consumabilelor.

O imprimanta inkjet ieftina are un pret al consumabilelor ridicat, plus ca de multe ori daca foloseste cap comun se duce o culoare si nu mai puteti printa, chiar daca celelalte inca mai au cerneala. O imprimanta inkjet cu cartuse separate, mai rentabila la consumabile fata de una tot inkjet ieftina, costa destul de mult, peste 400 ron in principiu. Se poate spune ca cea ieftina e subventionata prin costul consumabilelor. O mare problema la Inkjet poate fi insa numarul de pagini ce pot fi tiparite cu cerneala dintr-un cartus - in general 1-200.

Comparativ, un laser poate tipari intre 1000 si 6000 de pagini - in functie de model.

Reincarcari ale cartuselor pot fi efectuate la ambele tipuri de imprimante, la cele laser chiar mai usor decat pentru cele cu jet de cerneala, si fara risc de scurgere a cernelii, pentru ca unitatea e demontabila (cu suruburi) iar "cerneala" e sub forma de praf; nu necesita gaurire.

In continuare va voi prezenta principalele diferente prezentate sub forma de avantaje si dezavantaje ale ficarei imprimanta in parte:

Imprimanta Laser:

  • avantajele: pretul (raportul foi printate/pret reincarcare este mai bun, chiar si cu inlocuirea cipului), reincarcarea, rezistenta la incarcare, costurile de reincarcare, rezistenta in timp, autonomia, viteza de imprimare, foile imprimate rezista mai bine la umiditate.
  • dezavantaje: unele modele au un cip care numara cate pagini printati, iar acesta trebuie inlocuit/reprogramat la reincarcare; nu e o problema asa mare intrucat se poate reprograma, insa poate costa in plus.

Imprimanta InkJet:

    Avantaje: Imprimantele si multifunctionalele inkjet sunt mai ieftine, rezolutia este superioara unei imprimante laser, cartusele compatibile sunt ieftine la achizitie, iar reincarcarea acestora este o procedura extrem de simpla.
  • Dezavantaje: consumabilele originale sunt foarte scumpe, un set de cartuse ajunge de multe ori sa coste chiar mai mult decat imprimanta in sine. Consumabilele compatibile, desi sunt mai ieftine decat produsul original, (unele modele sunt usor mai ieftine decat produsul OEM din cauza unei politici de dumping pe care producatorii de OEM o au pe piata) au costuri de printare foarte mari; cartusele, fie ele originale, fie ele compatibile, se usuca in situatia in care imprimanta sta nefolosita mai mult de 1-2 saptamani, astfel ca trebuie ca din softul imprimantei, periodic, sa dati CLEAN pentru a evita uscarea cartusului.

Cred ca am acoperit binisor subiectul, insa daca am uitat ceva, sunteti invitatii mei sa veniti cu completari :D.

  • Upvote 1

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.