Jump to content

Ce Este Procesorul (Cpu) ? Lucruri De Baza Despre Procesor.


Recommended Posts

Procesorul (CPU – Central Processing Unit = unitatea centrala de procesare) este cel care coordoneaza si integreaza totul, de la componentele instalate pe sistem pana la programele cele mai complexe. El proceseaza date si comenzi, primind si trimitand informatii codate in limbaj binar prin impulsuri electrice. In mare, el este raspunzatorul pentru viteza de reactie a calculatorului nostru.

cpucpusocket.png

Iata cateva lucruri utile, de baza pe care ar trebui sa le stiti despre CPU, mai ales daca doriti sa achizitionati unul

  • Socket: aici trebuie sa discutam si despre placa de baza, pentru ca soclul (socket) este pozitionat pe aceasta si este cel care asigura compatibilitatea dintre cele 2 componente.
  • FSB (Front Side Bus): prin care se realizeaza comunicarea dintre procesor si placa de baza. Adica, rapiditatea cu care se interactioneaza cu placa de baza si cu celelalte componente. Deci degeaba un microprocesor are frecventa mare daca viteza de transfer este mica.
  • Frecventa de lucru (sau de tact) a procesorului arata capacitatea sa de prelucrare a datelor. Se masoara in megaherti (Mhz) dar odata cu evolutia microprocesoarelor, aceste frecvente au fost multiplicate, acum masurandu-se in gigaherti (Ghz).
  • Cooler: cu cat un procesor este mai mare consumator de energie, cu atat va fi mai predispus la supraincalzire, asta inseamna ca va trebui sa aibe un cooler pe masura. ( Cooler-ul ce vreti sa-l achizitionati trebuie sa fie destinat special procesorului detinut.)
  • Compatibiliatea cu memorii RAM: la fel ca la FSB, degeaba aveti un procesor performant daca memoria RAM este insuficienta.
  • Cache Memory: ce trebuie sa stiti este ca, cu cat memoria cache este mai mare cu atat informatiile vitale vor fi mai usor de accesat.

320px-Cache%2Cbasic.svg.png

Un program bun cu ajutorul caruia puteti afla informatii despre procesorul dumneavoastra, si pe care vi-l recomand este: CPU-Z: :link:

softwares-cpuz.jpg

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.