Jump to content

Cum Se Arhiveaza / Dezarhiveaza Un Fisier, Folder, Grup De Fisiere, Etc.?


gaby

Recommended Posts

Astazi am fost intrebat cum poate fi arhivat si dezarhivat un fisier, folder, sau grup de fisiere. Raspunsul la aceasta intrebare nu este unul dificil, dar tinanad cont ca nu exista un articol care sa explice asta pe forum, am decis sa-l creez. Sigur exista sau vor mai exista utilizatori care se vor lovi de aceasta "problema".

I. Ei bine, pentru arhivarea unui fisier aveti nevoie pentru inceput de un program care sa permita asta. Puteti alege dintre: WinRar, WinAce, WinZip, 7zip, PeaZip, The Unarchiver, IZArc, Universal Extractor, File Roller, HaoZip, etc. Majoritatea sunt freeware.
Al doilea pas, este descarcarea si instalarea unuia dintre programele de mai sus, sau oricare altul se pricepe la deschiderea, dezarhivarea si arhivarea fisierelor.
Preferatul si cel pe care il utilizez eu frecvent este WinRar, asa ca voi continua tutorialul bazandu-ma pe acesta, insa procedurile sunt similare in majoritatea cazurilor, indiferent de programul utilizat.

Asadar, pentru arhivarea unui fisier/grup de fisiere/folder cu fisiere, etc., dati click dreapta pe acesta, iar din meniul contextual selectati Add to archive...
Vi se va afisa o fereastra ca cea de mai jos, de unde puteti seta formatul arhivei (Archive Format), metoda de comprimare (Compression Method) si altele. Ne vom opri asupra formatului arhivei si metodei de comprimare, aceste optiuni fiind de baza pentru o arhivare simpla si rapida. In cazul formatului arhivei va recomand sa selectati RAR, insa in functie de scopul urmari puteti opta si pentru ZIP. Diferenta dintre arhivele rar si zip este aceea ca arhivele zip sunt mai mari decat cele rar dar au avantajul ca se fac mult mai repede decat cele rar.

In ceea ce priveste metoda de comprimare, implicit este setata pe Normal, insa pentru o arhivare cat mai complexa (reducerea la maxim a dimensiunii fisierului prin arhivare) va trebui sa selectati Best.
Trebuie sa retineti faptul ca, cu cat fisierul/folder-ul/etc. dorit spre arhivare este mai mare, daca veti selecta metoda de comprimare Best, timpul in care se va arhiva obiectul in cauza va creste semnificativ. Pentru o arhivare rapida, dar prin care nu se va pierde foarte mult din dimensiunea obiectului, se va selecta Store, Fast, sau Fastest.

archivehe.png

Dupa ce ati ales formatul arhivei si medota de comprimare, tot ce ramane de facut este sa dati click pe Ok, iar arhivarea se va produce.

Pentru o arhivare cu parola, din tabul dupa ce ati dat click dreapta pe obiect -> Add to archive... mergeti in tab-ul Advanced -> Set password

II. Pentru dezarhivarea unui obiect/grup de obiecte, va trebui sa efectuati click dreapta pe acesta, iar din meniul contextual puteti alege 3 optiuni (in cazul WinRAR):

  • Extract files... - daca veti alege aceasta optiune veti putea alege locatia (partitia/documentul) unde fisierele vor fi dezarhivate.
  • Extract here - daca veti alege aceasta optiune obiectul/obiectele arhivat(e), vor fi dezarhivate in aceeasi locatie (partiei/document) unde se afla arhiva.
  • Extract to nume folder/fisier - daca veti alege aceasta optiune obiectul/obiectele arhivat(e) va/vor fi dezarhivat(e) in aceeasi locatie (partie/document) unde se afla arhiva, intr-un folder cu numele pe care il are arhiva.

S-ar putea sa va intereseze si:

  • De ce exista diferente intre spatiul ocupat de fisierele arhivate?

Numai bine :pct2: !

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.