Jump to content

Ce Inseamna Dual Boot Sau Multi Boot?


gaby

Recommended Posts

Dual Boot este optiunea de a avea doua sau mai multe sisteme de operare (multi boot) pe acelasi calculator, iar la pornirea acestuia vom putea alege sistemul de operare pe care dorim sa-l accesam.

De ce am dori dual sau multi boot?

Pot exista mai multe raspunsuri la aceasta intrebare, precum: pentru simplul motiv ca imprimanta sau dispozitivele dvs. mai vechi, nu sunt suportate probabil de Windows 7 sau 8 ci doar de Windows XP insa cu toate acestea doriti sa puteti folosi si imprimanta si sa aveti posibilitatea sa va bucurati totodata si de un nou sistem de operare.

chooseanoperatingsystem.png

Care este oridinea corecta a instalarii sistemelor de operare in cazul unui dual sau multi boot?

Prima data este recomandat sa instalati Windows XP, apoi Windows Vista, apoi Windows 7 si apoi Windows 8. Mai exact, primul sistem pe care il instalati trebuie sa fie cel care are o vechime mai mare.

Spre exemplu: Daca doriti sa instalati Windows XP in dual boot cu Windows 7 sau Windows Vista, va trebui sa instalati prima data Windows XP pe partitia C: si apoi sa instalati si Vista sau 7 pe partitia D:.

De ce trebuie sa procedam astfel?

Pentru ca sistemul de operare Windows XP este un sistem vechi si nu poate recunoaste boot loader-ul sistemului de operare Windows Vista, 7 sau 8, va fi capabil sa recunoasca boot loader-ul sistemelor de operare mai vechi ca el; Boot Loader-ul fiind fisierul care se citeste din MBR (Master Boot Record) la pornirea PC-ului pentru a initia intrarea in sistemul de operare.

Asadar, daca instalati intai Windows 8 si apoi celelalte sisteme de operare Windows, noul manager de boot va fi rescris cu o versiune mai veche, ce nu va detecta instalarea dvs. de Windows 8.

In concluzie, daca ati procedat gresit si ati instalat prima data Windows 7 sau 8 si apoi XP si nu va apare la pornirea PC-ului optiunea de a alege in ce sistem de operare sa intrati (boot manager), va trebui sa reparati managerul de boot folosind discul de instalare al Windows 8 ori un utilitar special, gen EasyBCD, ce ofera suport pentru Windows 8.

Numai bine :pct2:!

  • Upvote 1

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.