Jump to content

De Ce Exista Diferente Intre Spatiul Ocupat De Fisierele Arhivate?


Recommended Posts

Posted
Salutare dragi prieteni. Acum cateva minute, in timp ce rasfoiam forumul, am dat peste subiectul acesta: iar ultimul raspuns al lui Gaby mi-a atras putin atentia/starnit o nelamurire. Mai exact, fraza aceasta:
 
Nu exista arhivatoare care sa iti garanteze micsorarea unui fisier de 5 GB intr-unul de 700 MB. Depinde foarte mult de formatul fisierelor pe care vrei sa le arhivezi, asa cum ti-a transmis si Lus. De exemplu, arhivarea a 2 GB de poze si documente Word ar putea ajunge ca produsul final sa ocupe 700 MB, dar o imagine.iso de 2 GB s-ar putea ca dupa arhivare sa ocupe 1.7 GB. Daca nu te multumeste dimensiunea dupa arhivare, probabil cea mai la indemana solutie este split.
 
Nelamurirea mea este, de ce anumite fisiere se arhiveaza mai bine (ocupa spatiu mult mai putin) iar altele mai slab (diferenta intre fisierul normal si cel arhivat este destul de mica)?
* bineinteles, aceasta diferenta fiind direct proportionala cu marimea fisierului.

Ultimul meu topic interesant: Ce este un laptop Nova?
Vizitez des sectiunea de Cerinte de Sistem.

Posted
Fisierele arhivate ocupa mai putin spatiu decat cele in forma naturala (nearhivate). La intrebarea: “Cu cat mai putin?”, nu poate fi dat un raspuns universal, pentru ca aici intervine rata de compresie (compression ratio), care variaza foarte mult in functie de continutul fiecarui fisier in parte. De pilda, unele tipuri de fisiere contin informatie intr-o forma deja compresata, cum ar fi fisierele de tip .mp3, ceea ce va face ca o arhivare sa reduca nesemnificativ marimea fisierului arhivat (de obicei sub 2%).
 
Uite un mic experiment:
Am o imagine in format bmp, care cantareste 1.407 KB. Deschind MS Paint si o salvez in format gif, dimensiunea scazand la doar 9 KB, datorita faptului ca formatul gif foloseste un algoritm mai sofisticat care tine cont de faptul ca in aceasta imagine sunt doar cateva culori care se repeta pe anumite arii fixe, astfel, comprimand-o:
 
experimentcompresie.png
 
Asadar, ori de cate ori intr-un anumit fisier exista informatie care se repeta acesta poate fi comprimat intr-un anumit format, spatiul ocupat de fisierul rezultat fiind semnificativ mai mic decat al fisierului/fisierelor originale (necomprimate). De asemenea, cu cat exista mai multa informatie care se repeta de mai multe ori, cu atat dimensiunea fisierului rezultat in urma arhivarii va fi mai mica decat fisierul original.
  • Upvote 1

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.