Jump to content

Recommended Posts

Posted

Sursa unui pc nu e defapt o sursa in sine asa-i? E un transformator coborator de tensiune asa-i? Nu de alta dar ma contraziceam cu cineva si respectiva persoana zicea ca nu ai cum mari teniunea decat daca legi altfel rezistentele in circuit si eu ziceam ca (prin overclok) poti face ca tesniunea din fire sa creasca direct de la sursa si atunci mi-a zis ca nu are cum sa fie sursa atunci si ca e defapt un transformator. So, cum e?

• Moderators
Posted

Sursa este un dispozitiv electric ce converteşte curentul alternativ in current continuu, mai exact 230V in +3.3V, +5V,+12V si -12V, voltajele necesare computerelor pentru a funcţiona.

Posted

E un transformator coborator de tensiune

Insusi profesoara mea a spus asta.  Si cum ea e inginer greu mie sa cred ca a gresit.... :| Ca tot intrebau unii de la mine din cls chestii:  "ce fac? si ce sunt" etc

Posted

Ca aveam o intrebare cum ca, daca se dubleaza temperatura ce se intampla si dupa formula rezistentei ( R= R0[1+alfa*(t-t0)] ar insemna ca, creste rezistenta => scade curentul, dar eu m-am gandit in practica ca daca faci overclock adica maresti tensiunea se incalzesc componentele (creste temperatura) si astfel curentul  scade nu creste...

R- rezistenta

R0- rezistenta la 0 grade

alfa - coeficient d etemperatura

t, t0 - temperatura finala/ initiala

Apropo Bufnita ca ziceai ca esti la tehnic la tehnica de calcul. Sfatul meu e sa inveti foarte bine la tehnice fiindca o sa te ajute mai departe. Spre exmplu ohm si kircoff care le faci/le-ai facut la m1- circuite electrice (l-a mine asa era parca) sunt foarte importante si le vei intalni si la bac daca dai din fizica. Bine, o sa faci si materii tampite de genu arbori si transmisii prin curele etc si teoie despre clitate cu iso 9000 iso 9001 dar sunt degeaba, insa traductoare am vazut ca se fac la poli si ti-ar prinde foarte bine sa le prinzi din liceu. Eu n-am habar si imi pare rau ca n-am avut cu cine sa le fac ca se juca acrti la prof la ora si se manca seminte.

• Upvote 1
Posted

Electronica si automatizari. Nu are nimic in legatura cu: curele, arbori etc. Doar curent :D

Bobine, condesnatori, rezistente, formule, reguli, metode de masurare, etc

La mine se mananca fizica pe maine :|

Posted

Mancati fizica si calculatoare pe paine si faceti overclock la tensiunea de alimentare ? :))

De Hertz ati auzit ?

Pun pariu ca cei care au raspuns aici nu stiu ce inseamna sa aplici o diferenta de potential intre 2 puncte dintr-un circuit electric, ce e aia intensitate electrica si ce relatii sunt intre ele.

Referitor la sursa = transformator coborator de tensiune

Insusi profesoara mea a spus asta.  Si cum ea e inginer greu mie sa cred ca a gresit.... :| Ca tot intrebau unii de la mine din cls chestii:  "ce fac? si ce sunt" etc

Si voi creduli ati pus botu'. Pe sistem religios, crede si nu cerceta.

Nu stiu ce va face sa credeti ca trebuie sa fie neaparat coborator si nu ridicator. Luati ca exemplu bobina de inductie auto. Vedeti ce este, ce face, din ce e facuta si cum lucreaza.

Sursa este un dispozitiv electric ce converteşte curentul alternativ in current continuu, mai exact 230V in +3.3V, +5V,+12V si -12V, voltajele necesare computerelor pentru a funcţiona.

In primul rand sursa nu inseamna transformator si atat. Ca daca era asa, se numea... transformator. Tu vorbesti aici de punte redresoare. Ca sa transformi AC in DC trebuie sa redresezi sinusoida.

Cam asta e mersul lucrurilor. Ai nevoie de 5V DC ? Pai atunci treci cei 220V AC de la priza printr-un transformator coborator la 5V AC. Ii iei p-astia 5V AC de la transformator, ii treci printr-o punte redresoare si scoti 5V DC. Pe astia ii iei mai departe, ii filtrezi, stabilizezi, pui protectii, etc. si alimentezi mai departe ce ai de alimentat.

O sursa chioara de DC se compune dintr-un transformator si o punte redresoare. AC-ul de la priza tot AC va fi si dupa transformator.

Cititi si despre surse liniare vs. surse in comutatie (SMPS). Cu ocazia asta aflati si ce aveti in calculatoare. Daca va avantati in domeniu o sa aflati si de unde apar diferentele mari de pret intre 2 surse de aceeasi putere.

• Upvote 1
Posted

Mancati fizica si calculatoare pe paine si faceti overclock la tensiunea de alimentare ? :))

De Hertz ati auzit ?

Scuze, cred ca nu am inteles bine. Cand faci overclock nu ridici tensiunea la bornele unei componente, tensiune generata de sursa pt a ridica frecventa in hertzi?

Explicatia ta pare ceva mai clara si ma face sa vad cat de putin am invatat din tehnicele astea si cand ma gandesc ca eu mai stiu cate ceva in comparatie cu unii colegi,,, iti dai seama tehniciei operator tehnica de calcul care sa nu stie ohm?

pun din nou chestia asta nu mi s-a raspuns clar la ea....

Ca aveam o intrebare cum ca, daca se dubleaza temperatura ce se intampla si dupa formula rezistentei ( R= R0[1+alfa*(t-t0)] ar insemna ca, creste rezistenta => scade curentul, dar eu m-am gandit in practica ca daca faci overclock adica maresti tensiunea se incalzesc componentele (creste temperatura) si astfel curentul creste ca, curentul este direct proportional cu tensiunea

R- rezistenta

R0- rezistenta la 0 grade

alfa - coeficient d etemperatura

t, t0 - temperatura finala/ initiala

Posted

frecventa nu depinde de tensiune..(cel putin teoretic, practic nush daca tre modificata si tensiunea ca sa mearga componentele bine toate..)

procesorul are un pin de clock, si cand acolo se trece de la 0 la 1 sau de la 1 la 0 (1 din astea 2, nush care front se ia in cazul nostru), at procesorul face un pas.

Deci, frecventa semnalului aplicat la acest pin determina frecventa procesorului.

Curentul alternativ trece de la pozitiv la negativ (ca un sinus). Aici avem curent direct, asa ca alternanta negativa este defapt 0.

img10152.jpg

ceva de genu ar fi idealizat.

ca sa modifici frecventa nu tre sa modifici tensiunea de varf (aia maxima).

In realitate schimbarea nu se face asa brusc, ci va fi o panta destul de abrupta. Deci creste eventual tensiunea medie(mai multe pante dealea care nu se fac mai abrupte cand ridici frecventa). => incalzire si de aici intervin si alte limitari.. chiar daca racesc procesorul destul, de la o anumita frecventa deja nu mai comuta, pentru ca eu trec pe celalalt nivel logic (1 sau 0) inainte ca el sa ajunga acolo (din cauza pantei care apare).

Astept sa ma corecteze Raziel :))

love is a verb
Love is a doing word

Posted

In mare asa stiam si inainte de faculta, (mai putin partea aia cu "in realitate, nu e chiar asa")...

Desii la scoala, da , abia la faculta am auzit de chestiile astea. 

love is a verb
Love is a doing word

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.