Jump to content

Tutorial Mufare Cablu De Retea Rj45 (Ordine Culori)

gaby

Recommended Posts

Din cauza meseriasilor care au mufat unul dintre cablurile de internet folosite si a echipamentelor proaste (mufa proasta si cablu de retea si mai prost) am fost nevoit sa fac prima mea mufare a unui cablu de internet (RJ45). Am facut rost de un cleste de sertizat si de o mufa, deci chiar nu avea rost sa chem meseriasii din nou.

Asadar, de ce aveti nevoie pentru o mufare de cablu de retea?
1. Un cleste de sertizat cablu UTP RJ45, de exemplu: http://www.pcgarage.ro/accesorii-retea/logilink/cleste-sertizat-wz0004/
2. O mufa (sau mai multe, pentru situatia in care nu v-ar iesi din prima) ethernet cu 8 contacte, de exemplu: http://www.emag.ro/mufa-hama-rj45-8-piese-46706/pd/EKB9TBBBM/ sau http://www.pcgarage.ro/accesorii-retea/oem/mufe-rj45-emt-cat-5-ecranate-pentru-cablu-patch/
3. Cablul de retea UTP, FTP sau STP (pentru distante lungi se recomanda FTP sau STP)

Odata indeplinite aceste conditii, purcedem mai departe cu sertizarea cablului respectand standardul culorilor T-568B: Alb/Orange, Orange, Alb/Verde, Albastru, Alb/Albastru, Verde, Alb/Maron, Maron.

uhNFQgU.jpg

Iata mai jos si un tutorial video:

P.S: In functie de natura dispozitivelor ce urmeaza a fi interconectate, se folosesc uzual 2 tipuri de cabluri:
  • cablul de tip straight-through (se va mufa la ambele capete ale cablului fie folosind 568A, fie 568B ca ordine a culorilor) pentru conectarea:
    • Switch la router
    • Switch la PC sau server
    • Hub la PC sau server
  • cablul de tip crossover (se va mufa la un capat in ordinea 568A si la celalalt capat in ordinea 568B) pentru conectarea:
    • Switch la switch
    • Switch la hub
    • Hub la hub
    • Router la router
    • PC la PC
    • Router la PC

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

• gaby featured this topic
  • 4 years later...

salut. poate ma ajuta si pe mine cineva, in problema pe care o am, cu culorile firelor dintr-un cablu utp. am asa: rosu, galben, albastru, verde, maro, alb, alb, alb. exact asa, fara insemne suplimentare pe firele albe.  presupun ca daca primul alb vine la pin 1, la un capat si la celalalt capat trebuie sa vina tot la pin 1? la fel si cu celelalte 2 albe, adica sa corespunda la ambele capete?