Jump to content

Microsoft Isi Schimba Stilul ?


gaby

Recommended Posts

microsoftlogorn5.jpg

Intr-o mutare ce poate fi considerata surprinzatoare, Microsoft a anuntat ca-si va schimba politica de interoperabilitate, facand publice documentatii despre tehnologiile sale, informatii despre patentele pe care le detine si promitand sa nu dea in judecata developerii open-source ce dezvolta aplicatii folosind tehnologia acoperita de aceste patente.

Anuntul recent facut de Microsoft de a face publice specificatiile formatelor binare de Office se pare ca nu a fost o masura singulara, ci face parte dintr-o strategie mai ampla, cel putin la nivel declarativ, de deschidere catre lume a unei companii cunoscute atat pentru atitudinea sa litigioasa vis-a-vis de folosirea de catre altii a unor tehnologii pe care le considera proprii (vezi conflictul cu Linux si lumea open-source), cat si pentru problemele cu autoritatile in chestiuni legate de restrictionarea interoperabilitatii produselor proprii cu cele ale altor companii.

Microsoft a anuntat o serie de noi principii de interoperabilitate (detaliate pe un nou site dedicat acestui subiect), grupate in jurul ideii de a permite altor dezvoltatori de software conectarea aplicatiilor proprii la tehnologii Microsoft, pana acum tinute secrete sau accesibile doar contra unui cost semnificativ.

Compania americana a promis ca va publica gratuit documentatii de API-uri si protocoale de comunicatie ale unora dintre cele mai bine vandute produse ale sale, permitand dezvoltatorilor terti sa-si conecteze aplicatiile la aceste produse la fel cum o face Microsoft cu aplicatiile sale.

Printre produsele astfel deschise accesului se numara Windows Vista (inclusiv framework-ul .NET), Windows Server 2008, SQL Server 2008, Office 2007, Exchange Server 2007 si Office SharePoint Server 2007, precum si versiunile ulterioare ale acestora.

Microsoft a anuntat disponibilitatea din acest moment a peste 30.000 de pagini de documentatie ale protocoalelor de Windows client si server. Pe viitor, compania a promis ca va documenta modul in care suporta standardele, inclusiv extensiile Microsoft ce afecteaza interoperabilitatea cu alte produse realizate dupa standarde.

De asemenea, Microsoft va indica pe site-ul sau protocoalele care sunt acoperite de patente pe care le detine si promite ca va licentia aceste patente in termeni rezonabili si nediscriminatorii, la preturi mici. Dezvoltatorii open-source vor putea folosi aceste patente in mod gratuit pentru implementarea protocoalelor respective in aplicatii open-source, necomerciale, Microsoft promitand ca nu va da in judecata pe cei care vor face acest lucru.

Pentru Office 2007, Microsoft promite ca va crea noi API-uri pentru Word, Excel si PowerPoint, care vor permite dezvoltatorilor sa adauge in aceste aplicatii formate aditionale de documente si folosirea acestor formate in mod default pentru salvarea documentelor proprii create in Office 2007.

In fine, Microsoft a anuntat o noua initiativa, Open Source Interoperability Initiative, care promite ??€?

  • Upvote 1

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.