Jump to content

Hainele Care Se Curata Singure


gaby

Recommended Posts

In viitor s-ar putea sa nu mai avem nevoie de masini de spalat, datorita nanotehnologiei.

selfcleaningkeratinsle3.th.jpg

Un grup de cercetatori de la Monash University, din Victoria, Australia, a descoperit o tehnologie ce permite realizarea de haine care sa se curete automat de pete si murdarie, atunci cand sunt lasate la lumina soarelui.

Cercetatorii au gasit o metoda de a impregna fibre textile cu nanoparticule de dioxid de titan. Dioxidul de titan, folosit in lotiuni pentru soare sau paste de dinti, este un fotocatalizator puternic: in prezenta luminii ultraviolete si a vaporilor de apa, formeaza radicali care oxideaza sau descompun substantele organice.

Deocamdata, cercetatorii au aplicat aceasta tehnologie la lana si matase, care in trecut s-au dovedit a fi mai greu de impregnat cu astfel de nanoparticule (se pare ca procesul functioneaza si la bumbac). Nanoparticulele respective nu sunt daunatoare pielii si nici nu schimba aspectul si senzatia la atingere ale hainelor.

Intr-unul din experimentele realizate cu un astfel de material, cercetatorii au turnat vin rosu pe lana tratata cu oxid de titan si pe lana obisnuita. Dupa 20 de ore de expunere la soare, materialul tratat nu mai avea aproape nici o urma de pata, in timp ce materialul netratat a ramas puternic patat. In imagine, se poate observa diferenta intre materialul netratat, in prima linie, materialul tratat cu alte substante ce indeparteaza petele, si materialul cu nanoparticule de oxid de titan.

Dioxidul de titan poate de asemenea distruge agenti patogeni precum bacteriile, la lumina soarelui, spargand peretele celular al microorganismelor. Aceasta proprietate s-ar putea dovedi utila pentru folosirea in spitale si alte facilitati medicale.

Conform lui Walid Daoud, conducatorul echipei care a lucrat la acest proiect, ??€?

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

este o idee foarte buna sa faca haine care se curata cand le expui la soare si este foarte bine pentru ca poate curata microbii care raman in fibre.

probabil va fi una dintre cele mai bune inventii de pe Terra :P

nanotehnologia se va studia cel mai mult in viitor deoarece pe baza ei sunt inventati cei mai destepti roboti..si cu ajutorul ei sa pot salva vieti omenesti.

"Trec peste tine daca nu am incotro"

resizedimage.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.