Jump to content

Cum Sa Instalez Linux ?


gaby

Recommended Posts

Cea mai buna alternativa pentru celebrul Windows se dovedeste a fi sistemul de operare Linux. Bazandu-se pe experienta comunitatii Open Source acesta a devenit odata cu aparitia ultimelor versiuni mult mai "prietenos" si mai usor de utilizat, chiar decat Windows.

Odata ce ii vei patrunde tainele, suntem convinsi ca te vei intreba si tu cum de nu l-ai descoperit pana acum si nu vei mai intra in Windows decat cel mult pentru anumite jocuri.

Unul din primele lucruri pe care trebuie sa le inveti este legat de instalarea uneia din multele distributii de Linux. Asa ca este necesar sa prezentam cateva aspecte care speram noi ca vor clarifica in mare masura nelamuririle.

Instalarea implicita:

Cea mai usoara instalare este aceea in care introduci CD-ul cu distributia de Linux si acesta face totul pentru tine. Iar atunci cand a terminat, esti gata sa utilizezi noul tau sistem Linux. Partial este OK, deoarece iti salveaza ceva timp, dar pe de alta parte instalarea implicita aduce si anumite aplicatii de care nu aveai nevoie sau omite unele din ele. Asa ca este indicat sa apelezi la o instalare "manuala".

De unde luam distributiile de Linux?

Una din metodele folosite este sa te duci la unul din distribuitorii din tara si sa cumperi CD-urile precum si manualul distributiei alese. In aces fel vei beneficia si de suport din partea firmei care a realizat distributia de Linux si vei putea consulta si manualul acesteia. O alta modalitate - cea mai utilizata - este aceea de a descarca imaginea distributiei de pe Internet. Fiecare mare producator pune aceste imagini la dispozitia utilizatorilor in mod gratuit. Un site esential este http://www.linuxiso.org, unde vei gasi toate distributiile de Linux sau ftp.linux.ro, care merge excelent in Romania.

Stim de unde putem lua distributiile de Linux, dar pe care o alegem? Care este cea mai buna? Un raspuns simplu la aceasta intrebare nu exista. Toate distributiile mari sunt foarte bune. Asa ca daca alegi RedHat, Mandrake, SuSe sau Debian, este OK. Important este sa le instalezi, de atunci incolo va incepe munca. Singurul lucru care trebuie evidentiat este ca unele distributii au o interfata grafica mai clara la instalare. Astfel, Mandrake, RedHat si SuSe creeaza o buna impresie, mai ales pentru incepatori.

Pregatirea sistemului pentru Linux:

Hard-disk-urile de capacitate mare nu mai sunt un mister in calculatoarele noastre, astfel incat instalarea mai multor sisteme de operare nu mai reprezinta o problema. Pentru inceput sa vedem cateva din sistemele de fisiere intalnite cele mai uzuale in Linux.

Sistemul de fisiere Reiser (reiserFS) - sistem jurnalizat care este unul din cele mai bune si mai eficiente sisteme de fisiere existent. Datorita algoritmilor foarte buni folositi, ReiserFS se poate descurca si cu 100.000 de fisiere intr-un director. Iar in jurul datei de 30 iunie va fi disponibil reiser4, care va prezenta mult mai multe imbunatatiri, printre care criptarea fisierelor ??€?

  • Like 1

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.