Jump to content

Reguli De Optimizare Grafica Pentru Web


gaby

Recommended Posts

Iata cateva reguli importante legate de crearea si optimizarea graficii special pentru web:

  • Incercati sa realizati imagini de dimensiuni cat mai mici. Cu cat dimensiunea fisierului imagine este mai mica, cu atat sansele de a fi transferat (de a fi "incarcat" de browser) mai usor sunt mai mari. Dimensiunea se refera in special la spatiul ocupat pe disc (exprimat in kb) si mai putin la dimensiunea fizica a imaginii, desi de cele mai multe ori acestea sunt legate una de alta.

  • Rezolutia nu conteaza. Indiferent de valoarea ce corespunde rezolutiei setate in programul de editare grafica pe care il folosim, browserul web afisaza un pixel de imagine pe un pixel ecran (in cazul in care nu este specificata o alta dimensiune in codul html). Prin urmare, ceea ce conteaza este dimensiunea imaginii - inaltimea si latimea acesteia exprimata in pixeli.

  • Folositi preponderent "gif" sau "jpg". Gif si Jpg sunt formatele grafice in care este preferabil sa salvam imaginile destinate afisarii pe web ("png" este de asemenea o alternativa, dar inca exista reticente in privinta acesteia, datorita dimensiunii si compatibilitatii). Gif suporta 256 de culori, asadar este mai potrivit pentru imagini contrastante, cu suprafete de culoare plate sau text. Formatul Jpg, prin felul in care aplica compresia este mai potrivit pentru fotografii si pentru imagini cu treceri continue de culoare.

  • Realizati indexarea cu atentie. Inainte de a salva o imagine in formatul "gif", numarul de culori din fisier trebuie redus la 256 sau mai putin. Programe software precum Adobe Photoshop folosesc o tehnica numita indexare, care reatribuie culorile in concordanta cu un index fix de culoare. In Photoshop se pot crea si tabele de culoare personalizate, in asa fel incat sa putem pastra intacte o buna parte din culorile imaginii originale.

  • Salvati numai datele esentiale. Prin folosirea optiunii de salvare speciala pentru web (optimizare pentru web), dimensiunea fisierului se reduce, eliminandu-se datele nefolositoare ce pot fi incluse (note incluse, canale alfa, etc).

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.