Jump to content

Merita linux ? ( in special fedora )  

7 members have voted

1. 1. Merita linux ?

Recommended Posts

Posted

Cred ca cel mai mare dezavantaj ( pentru mine in special ) este ca adobe nu este compatibil cu linux ceea ce ma obliga sa ma mut pe un alt program de editare video gen davinci resolve
In mare nu prea mai sunt un mare gamer in ultima vreme din cauza altor proiecte la care lucrez + activitatile din viata reala deci partea cu compatibilitatea jocurilor nu ma prea deranjeaza gen inafara de un cs 1.6 , GO , LOL GTA Tropico 4 si fifa nu prea ma mai joc :))
Din ce am mai aflat , punctul forte a lui linux este ca e open source .
As vrea sa stiu din punct de vedere al folosirii resurselor cum se descurca .. si daca sunt sau au fost utilizatori de linux pe aici mi-ati recomanda sa ma mut ?
Mentionez ca n-am folosit sistem de operare inafara de windows deloc si stiu ca o alta bataie de cap ar presupune-o obisnuirea cu linux ..

• Moderators
Posted

Pai incearca si vezi cum te adaptezi.

Personal am avut cateva tentative de a ramane pe linux, dar in final tot pe windows am ajuns.

Posted

Dupa parerea mea da, merita daca esti axat strict pe work-flow. E un environment mult mai placut, mult mai controlat, partea proasta, Adobe Official support => 0. Dar daca simti ca te poti desparti de suita lor not such a problem.

De asemenea ai mult mai mult control asupra... tot, just an image worth 1000000000000000 of words.

Spoiler

8k64swi2irr01.jpg

Acuma in materie de resurse... Depinde, sincer o parere "experimentata" nu-ti pot da. In teorie da, acuma depinde si de distributie, comparand windows cu distributia mentionata de tine, cerintele de sistem sunt cam aceleasi. 

In orice caz, daca ai ceva partitie goala, poti instala linux-ul separat fara sa-ti stergi ce ai momentan pe windows.

Cum a zis si Courage in timp ce eu scriam aici... :)) Tot la windows am ajuns. Dar inca am instalat Ubuntu pentru cand mi se face dor :)) 

• Thanks 1
  • 2 months later...
Posted

Folosesc Fedora de 12 ani. Sunt foarte multumit. Smecheria e ca Linux ofera multe distros, adica subspecii de Linux (ca sa ma exprim plastic) precum Ubuntu sau MintOs, Debian, Arch Linux sau Gentoo, de asemenea, Fedora are mai multe "spins" adica Linux Fedora croit in asa fel incat sa se potriveasca cu cerintele utilizatorului: Astfel, poti sa descarci un spin cu Graphic Environement care sa fie usurel si sa merga pe computere sau laptopuri vechi sau exista "spins" croite pe anumite aspecte tipice Computer Science cum ar fi Securitate (Kali Linux sau Backtrack), Network (exista distributii tipice pentru instalare pe servere vezi Red-Hat sau CentOS) etc.E mult de spus... dar in mare Linux iti ofera o mare libertate de decizie si o imensa flexibilitate + o constiinta curata ca folosesti un produs gratuit, un produs "curat" (pt. ca poti sa citesti source codul aplicatiilor instalate, spre deosebire de Microsoft sau Apple care iti ofera un black-box, un sistem inchis despre care nu sti ce ascunde).

Am vazut ca s-a atins si subiectul gameing pe linux. Daca esti mare gamer nu-ti recomand in primul rand Fedora, si, in general, nu-ti recomand Linux. De ce? Pentru ca Fedora ofera un mediu de lucru foarte volatil. Au o rata de upgrade foarte rapida de 6 luni, o chestie care vine cu beneficiul ca ai mereu ultimele updateuri si gasesti in biblioteca lor de softuri tot ce vrei dar partea urata e cea cu instabilitatea generata de acest fast-paced cycle. Asa ca ai putea incerca Ubuntu care e "copilul celebru" din familia Linux, bun suport, sprijinit de o firma maricica, usor de instalat, Wine (emulatorul Windows necesar pt jocuri Windows) merge struna, driverele usor de gasit , usor de instalat... (o chestie nu la fel de simpla in Fedora) . Nu recomand Linux daca esti gamer sau 3d artist in primul rand din cauza prostului suport pentru placile video (mai ales cele cu cip nvidia) uneori nu le gasesti, alte ori le gasesti dar instalarea e complexa cu multe variabile in ecuatie incat, la final pare mai mult o peticeala decat o treaba sanatoasa iar peste 3 zile apare un afurisit de update care da totul peste cap si te simti ca Sisif cu pietroiul. Apoi majoritatea jocurilor sunt produse comerciale facute pentru sisteme de operare comerciale precum Windows sau Mac, deci trebuie sa folosesti un emulator;  Wine e grozav!!! Am fost impresionat sa rulez flawless Skyrim sau Borderlands 2 pe Debian acum ceva ani dar asta pe un sistem destul de puternic si cu multe tweakuri asa ca daca ai un laptop doar ar trebuii ca randamentul pe placa video sa fie mare si nu sa-l limitezi printr-un emulator, deci ramai pe Windows sau Mac. De asemenea am avut probleme cu 3DS Max si Photoshop in Wine asa ca am pierdut ceva timp invatand Blender si Gimp care functioneaza nativ pe Linux... dar daca vrei sa te concentrezi pe ceea ce faci in grafica sau gameing si sa eviti fussing aroundul cu Linux ramai pe Windows. Un plus pentru Microsoft... Windows 10. Au reusit sa creeze un subsystem astfel incat poti instala Linux ca emulator (un fel de Wine inversat) asa ca in ultimele saptamani am stat ceva mai mult pe Windows (in Bash). Windows Bash. :))

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.