Jump to content

Hartia Viitorului-nanotehnologia


Rila

Recommended Posts

Un grup de cercetatori din Suedia au realizat super-hartia, de 7 ori mai rezistenta la rupere decat hartia normala.

O alternativa ecologica la pungile de plastic pentru cumparaturi? De ce nu hartia, un material despre care credeam ca stim totul, dar care, datorita nanotehnologiei, capata proprietati nebanuite.

Tehnologia a fost pusa la punct de un grup de cercetatori de la Royal Institute of Technology din Stockholm si consta intr-o procesare speciala a celulozei, care face ca tensiunea de rupere a acesteia sa creasca de 7 ori fata de hartia obisnuita, ajungand sa fie de 1,6 ori mai mare decat cea a fierului!

Noua hartie este compusa din nano-fibre de celuloza. Celuloza, un polimer cristalin al glucozei, este, la nano-scara, un material foarte rezistent, mai reistent decat otelul sau sticla. In hartia traditionala insa, celuloza este inclusa sub forma unor fibre destul de lungi, care au o rezistenta mica la rupere. In hartia comerciala obisnuita, tensiunea la rupere ajunge la 30 Mpa (MegaPascali).

Pentru a-i mari rezistenta, cercetatorii au trebuit mai intai sa obtina fibre foarte mici de celuloza. Ei au realizat acest lucru folosind enzime si stres mecanic, obtinand in cele din urma fibre de 1000 de ori mai mici fata de marimea originala. Fibrele astfel obtinute au fost apoi tratate cu carboxi-metanol, care a acoperit fibrele cu grupe de carbonil, ce au produs legaturi de hidrogen, intarind si mai mult rezistenta materialului.

Hartia astfel obtinuta are o tensiune la rupere de 214 MPa, depasind-o cu mult pe cea a fierului, 130 MPA, sau a hartiei speciale rezistente, 103 MPa.

Pe langa rezistenta mult mai mare, super-hartia are si niste pori largi intre fibre, care ii permit sa se usuce mai usor, salvand astfel din costul de productie si reducand complexitatea procesului de manufacturare a acesteia.

(Sursa:chip.ro)

(Sursa: Daily Tech, Engadget)

Pc-helps-Toate intrebarile tale din IT au un raspuns,raspunsul il gasesti la noi!
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.