Jump to content

Sfaturi Pentru Securizarea Unui Router Wireless


gaby

Recommended Posts

Cand va cumparati un router wireless trebuie sa tineti minte ca el nu este securizat. Din fabrica vine cu niste configurari generale, configurari pe care multa lume le stie. Trebuie sa urmati cativa pasi pentru a mari securitatea acestuia:

Wireless-Router.png

Pentru a va conecta la router trebuie sa accesati:

http://192.168.1.1 sau http://192.168.2.1

1. Schimbati Parola userului Admin

Initial multe routere nu au parola la userul Admin, sau vin cu o parola predefinita. Aceasta parola predefinita poate fi aflata foarte usor cu o cautare google, sau direct pe site la producator la manualul de utilizare. Recomand schimbarea parolei cat mai curand, de asemenea va recomand folosirea unei parole complexe.

2. Activati criptarea retelei

Initial este dezactivata la majoritatea routerelor. Aveti de ales intre WEP, WPA si WPA2. Cea mi noua metoda de criptare a retelei este WPA2, daca o aveti disponibila o recomand. Aceasta criptare trebuie configurata atat pe router cat si pe PC.

3. Schimbati numele retelei (SSID)

Initial SSID va fi modelul routerului (serie/numar) acest lucru din nou poate fi ghicit . Recomand schimbarea lui cat mai repede ( nu folositi numele dumneavoastra). Cel mai bine este sa folositi ceva aleatoriu.

4. Dezactivati emiterea SSID

Toate routerele emit semnale pentru a da de stire PC-urilor din vecinatate de reteaua wireless, oricine da o cautare va vedea reteaua. Dumneavoastra nu aveti de ce sa fiti anuntat permanent de retea, deoarece este a dumneavoastra. Dezactivati acest serviciu, si routerul va deveni invizibil, doar cine stie SSID se va putea conecta.

5. Actualizati firmware

Initial sunt multe sanse ca routerul dupa ce il cumparati sa aiba un firmware mai vechi decat ultima versiune de la producator. Este recomandata instalarea ultimei versiuni de pe site-ul producatorului. De asemenea o actualizare constanta a acesteia pe parcursul utilizarii. Fiecare versiune noua de firmware aduce un plus de securitate si mai rezolva din problemele routerului.

6. Adresa MAC

Recomand activarea controlului MAC, fiecare router are aceasta optiune, si fiecare PC are o adresa MAC (este adresa fizica hardware) . Practic dupa activarea acestui serviciu, doar anumite PC-uri vor putea sa se conecteze la retea, fiecare MAC se va adauga manual doar de catre Admin.

7. Nu uitati de Backup !

Dupa toate configurarile si actualizarile necesare unei bune functionari ale retelei, este recomandat un Backup. Fiecare router trebuie sa aiba un utilitar care sa faca Backup la toate setarile acestuia . Vor fi situatii cand veti fi nevoit sa dati un "reset to factory settings" iar cu ajutorul acelui backup in scurt timp routerul va fi la starea dorita.

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

http://www.emag.ro/routere_wireless/router-wireless-n-serioux-swr-n150--pSWR-N150

dar de asta ce poti sa-mi spui? l-am luat, l-am configurat, e ok, dar calitatea semnalului e dezamagitoare.

pe scurt in aceeasi camera cu el semnalul e fair... daca-l apropii la 10 cm de el atunci e full...

daca ies din camera... nu se mai pune problema de semnal, dispare total. routerul nu e pus pe jos pe undeva, e la nivelul unei mese normale.

stie cineva ceva sfaturi in legatura cu imbunatatirea semnalului? poate mi-a scapat mie ceva de la configurare...?

Link to comment
Share on other sites

Principala problema cred ca o constituie router-ul, care este cam slab...

Uite niste mici sfaturi pentru imbunatatirea semnalului:

1. Pozitioneaza Routerul cat mai aproape de centrul locuintei , semnalul va fi uniform pe toate laturile acesteia . Routerul fiind langa un perete, jumatate din semnal se va irosi in exterior.

retea-wireless.jpg

2. Nu tineti routerul pe podea, langa perete sau langa obiecte de metal , acestea for afecta semnalul iar conexiunea va fi mai slaba

3. Inlucuiti antena routerului, din fabrica routerele vin cu antena omni-directionala , semnalul este propagat in toate directiile uniform. Daca veti pune routerul langa perete, jumatate din semnal va fi propagat in exterior . Cu o antena de mare putere ce trimite semnalul intr-o singura directie nu veti mai avea aceasta problema; uite aici niste antene pentru wireless: http://antenewireless.ro/

4. Inlocuiti adaptorul wireless al PC-ului , in unele cazuri routerul poate trimite semnal puternic , dar PC-ul nu poate capta si trimite la randul sau la fel de puternic. Inlocuirea acestui adaptor poate inbunatati semnificativ calitatea semnalului. Nota : pentru acele laptopuri care au placa wireless incorporata(majoritatea in ziua de azi) acest lucru nu mai este nevoie – acea placa este destul de puternica

5. Cand distantele sunt prea mari , adaugati un AccessPoint . In cazul in care simtiti ca puterea routerului nu duce semnalul exact unde trebuie, este recomandat adaugarea unui AccessPoint in retea , acesta va prelua semnalul de la router si il va re-trimite la randul sau marind raza de acoperire.

6. Tineti routerul actualizat . Un upgrade de firmware poate face minuni, de multe ori producatorii rezolva anumite bug-uri prin aceste firmware upgrades . Este gratuit si destul de rapid

7. Incercati sa potriviti device-urile . Daca aveti un router Linksys , cumparati in AccessPoint Linksys , sau un adaptor wireless . Cel mai bine este sa aveti toata reteaua compatibila , prin adaugarea de dispozitive produse de firme diferite , este un risc ca ele sa nu se potriveasca 100%

8. Upgrade de la 802.11b la 802.11g. 802.11g este de 5 ori mai rapida ca standardul 802.11b

9. Un alt sfat este sa schimbati canalul pe care emita routerul. Cititi manualul cu instructiuni a routerului pentru a gasi mai multe detalii despre cum sa realizati schimbarea canalului. Daca aveti semnal slab prin schimbarea canalului routerului puteti observa o imbunatatire majora a puterii semnalului.

canale-wireless.jpg

Uite si un mic filmulet:

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.