Jump to content

Ghid Placa Video


Recommended Posts

68600372db0.th.jpg

Voi incepe cu prezentarea acceleratorului grafic, componenta esentiala a unui computer personal, cel responsabil pentru redarea pe monitor a imaginilor 2D si 3D a aparut pe la jumatatea anilor ’90. Acceleratorul grafic se interconecteaza cu placa de baza prin slotul AGP sau mai nou PCI Express. La momentul actual exista soltutii low-end pentru acceleratoarele grafice implementate chiar in chipsetul placii de baza. Acestea se adreseaza in special PC-urilor, ce nu au nevoie de putere de procesare video si sunt folosite in special pentru aplicatii tip office. De retinut este faptul ca aceste acceleratoare integrate in placile de baza folosesc memoria RAM a calculatorului pentru stocarea informatiilor grafice.

Placile de baza moderne suporta o multitudine de functii si specificatii ce par a creste aproape trimestrial. Cuvinte ca HDMI, ROP’s, pixel shaders, memory bandwidth (latimea de banda a memoriei) sunt foarte des intalnite pe site-ul producatorului sau in review-uri. Din acest motiv am considerat necesar sa clarificam tot ceea ce tine de acceleratoarele grafice inainte de a trece mai departe.

Bazele unei placi grafice:

Iesirile (Outputs) – daca aveti deja instalata in computer o placa video puteti vedea iesirile in spatele carcasei. Multe dintre placile video au mai mult de o iesire pentru semnalul video permitand astfel conectarea mai multor display-uri (monitoare, televizor sau chiar proiector):

32314654ve4.jpg

VGA Output (D-Sub) – Video Graphics Array or Adapter:

Conectorul aferent acestei iesiri video se numeste D-Sub 15 si este cel responsabil de transferul semnalului analog din placa video la display (monitor):

99728615rm7.jpg

DVI Output – Digital Video/Visual Interface. Digital Video/Visual Interface. DVI reprezinta standardul actual de iesire digitala pentru placile video si monitoarele LCD (Liquid Cristal Display):

79739265ep4.jpg

Composite Video – RCA (Radio Corporation of America). Reprezinta un conector video traditional folosit in special la televizoare. Semnalul video traverseaza un cablu coaxial pana la sursa cuplandu-se la conector printr-o mufa jack. Acest tip de conectare video ofera un semnal analog si rezolutie mica, ceea ce-l face potrivit doar pentru prezentari:

51195244bc6.png

S-Video (S-VHS) – Super Video sau Super VHS. Este un standard video analog folosit in industria televiziuni. Ofera un semnal analog de rezolutie mica pentru televizor. Semnalul este mai de calitate decat cel composit insa rezolutia dinamica ramane la fel de mica:

33068361xk6.png

HDMI – High Definition Multimedia Interface. HDMI reprezinta standardul viitorului. Este singura iesire ce poate transoprta pe acelasi cablu semnalul video si audio. Momentan sunt foarte putine placi video ce au asemenea tip de iesire datorita faptului ca monitorul de asemenea ar trebuie sa fie pregatit sa primeasca semnal HDMI :

83841687eg5.png

Interfata placii grafice:

Prin interfata (slot), placa video comunica cu computer-ul. Datorita faptului ca marea majoritate a placilor de baza au un singur slot destinat placii video este foarte important ca in momentul achizitionarii unei placi grafice aceasta sa se potriveasca cu interfata de pe placa de baza. De exemplu o placa video PCI Express nu va functiona cu o interfata AGP.

Cel mai important aspect al unei placi video se refera la latimea de banda (bandwidth). Termenul se refera la volumul de informatie ce poate trece prin interfata la un anumit moment; cu cat latimea de banda este mai mare cu atat o placa video va transmite datele mai rapid.

ISA – Industry Standard Architecture. Este cea mai veche interfata standard pentru placile video, iar productia pentru acest tip de placi a fost oprita in urma cu multi ani:

75745777op4.jpg

PCI – Peripheral Components Interconnect. Este o placa de 32 bits ce ruleaza la o frecventa de 33Mhz si ofera o latime de banda de 133MB/s. In momentul de fata standardul PCI este folosit de foarte multe tipuri de componente (placi de sunet, retea, TV-Tunner, etc) insa in industria placilor video nu mai este de actualitate de multa vreme:

17521251cl1.jpg

PCI-X - Peripheral Components Interconnect Extended. Este o interfata de 64 bits ce ofera o latime de banda de pana la 4266MB/s. PCI-X nu trebuie confundat cu PCI Express si a fost doar un upgrade pentru viteza necesar pentru sistemele tip server:

79778541fl5.jpg

AGP – Accelerated Graphics Port. AGP-ul este o interfata cu latime de banda mare special conceputa doar pentru placile video. AGP ofera multiple avantaje spre deosebire de PCI, cum ar fi capacitatea de a citi si scrie direct din memoria sistemului, simplificarea modului de organizare si transmitere a datelor si viteza mai mare. Standardul AGP a trecut prin mai multe rezivii de-a-lungul timpului pana sa ajunga la versiunea 8X ce ofera o latime de banda de 2.1GB/s si este de 8 ori mai rapid decat versiunea initiala ce oferea 266MB/s ca latime de banda (32 bits, 66Mhz). Orice placa video ce ofera AGP 8X va rula si pe interfata AGP 4X:

10sz0.jpg

Mai multe despre AGP aici: :link:

PCI Express – Reprezinta cea mai noua metoda de conectare a placilor video in sistem si este succesorul AGP-ului in materie de grafica. A fost introdus in anul 2002 si la inceput a fost cunoscut si sub numele de �Arapaho� sau �3GIO� - adica a 3-a generatie I/O (input/output). PCI Express transfera datele cu pana la 250MB/s per canal, pana la un maxim de 16 canale de comunicare atingand astfel o viteza de 4GB/s si poate genera o putere maxima de 150W:

11it3.jpg

Procesorul grafic:

Este in esenta inima placii video ce intergreaza toate specificatiile hardware, pixel shaders, vertex shaders, pipelines, etc. In general procesorul nu este vizibil pe placile grafice fiind acoperit de un sistem de racire activ sau pasiv:

12hn7.png

Memoria video:

In general memoria grafica este amplasata in stanga sau deasupra procesorului grafic. Memoria cea de-a doua componenta importanta din cadrul unei placi video. O placa grafica cu un procesor puternic si fara o memorie rapida sau suficienta va avea intotdeauna performante scazute. Cantitatea de memorie nu este definitorie pentru performantele unei placi video ci bus-ul si viteza in general. O placa video ce a avea ca suport 128bits va putea tranzmite de doua ori mai multe informatii decat o placa ce foloseste 64bits in acelasi interval de timp. Memoria video este folosita in special pentru stocarea texturilor:

13or0.jpg

In cazul in care doriti sa achizitionati o placa video pentru jocurile din ziua de azi este necesar ca aceasta sa aiba un bus minim de 128bits, si o memorie rapida din clasa DDR2 sau GDDR3. In momentul redactarii acestui articol o placa video ce poate satisface setea de jocuri noi foloseste o frecventa a procesorului la 560Mhz, o viteza a memoriei la 1600Mhz GDDR3 si utilizeaza o latime de banda de 128bits. Important de retinut este si faptul ca firma producatoare a placii video chiar conteaza, sa o numim garantia calitatii.

Racirea placilor grafice:

In momentul de fata o placa video poate genera la fel de multa caldura ca un bec de 150W ceea ce inseamnta ca racirea joaca un rol important in buna functionare a unei placi video si a sistemului.

Solutiile de racire folosite sunt de doua tipuri, pasive si respectiv active:

14wh2.png

Racirea pasiva se relizeaza prin folosirea unor materiale bune conductoare de caldura amplasate pe componentele ce se incalzesc excesiv pe o placa video (procesor, memorii). Solutia de racire activa se bazeaza pe utilizarea atat a materialelor termo-conductoare cat si a ventilatoarelor (cooler). Racirea activa este mult mai eficienta insa are un dezavantaj si anume zgomotul produs de coolere. Pentru cei pasionati de overclock exista si variantele de racire cu apa (water cooling) sau racire cu freon.

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

  • 9 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.