Jump to content

Ce inseamna ANC la casti?

robotboy

Recommended Posts

Salutari, ma intereseaza si pe mine sa aflu cateva clarificari in ceea ce priveste ANC (active noise cancelling) la casti. Am incercat sa ma documentez inainte de a deschide topicul, astfel am inteles ca:

• ANC este o metoda de a exclude sunetul de fundal nedorit prin crearea unui al doilea sunet, calculat precis de catre un circuit electric avansat, pentru a-l anula pe primul;
  • un microfon din casti preia sunetul, iar circuitul calculeaza inversarea sunetului, apoi o trimite catre difuzoare iar in momentul in care ambele sunete ajung la urechea ascultatorului, acestea se anuleaza reciproc.

Am niste casti Huawei Free Buds 3 despre care am citit ca ar avea noise cancelling insa atunci cand l-am incercat se auzea parca o mica bazalaia in ele, ce-i drept le-am folosit in casa unde se auzea doar televizorul pe fundal. Cand am dezactivat anularea zgomotului ambiental, bazaitul a disparut si se auzeau mai clar.

Ma intereseaza sa stiu daca in afara de ce am scris mai sus, ANC mai inseamna/face si altceva, si daca chiar merita cumparate niste casti care sa incorporeze aceasta tehnologie sau e de fapt doar marketing.
Multumesc!

Ultimul meu topic interesant: Ce este un laptop Nova?
Vizitez des sectiunea de Cerinte de Sistem.

Eu folosesc niste casti Hellberg Xstream LD (a nu se considera reclama šŸ¤£), au acel filtru de anulare a zgomotului activ - pe buton - care cand il activezi, efectiv nu auzi nimic, doar ce canta in casti. Daca il dezactivez, se dezactiveaza acel filtru si castile au microfon separat pentru amplificarea zgomotului de fundal, sa auzi ce spune interlocutorul fara a le da jos.

Marketing este doar cand nu ai control asupra functiei de anulare zgomot, castile anuland in mare parteĀ zgomotul ambiental intr-un mod pasiv - cat de mult acopera urechea, cat de mult material phono-absorbant au membranele urechilor, sau cat de mult acopera urechea etc.

• Like 1

Fiecare sunet are o vibratie specifica ce poate fi inversata, iar daca cele doua sunete inversate si diferite (faza si anti-faza) se intalnesc, atunci se anuleaza/se elimina reciproc, rezultand liniste.
Tehnologia ANC nu elimina toate sunetele de pe fundal, ci doar pe cele pe care le-ar percepe ca pe sunet nedorit. De obicei, acestea sunt sunete joase ce au amplitudinea si lungimea de unda constante, precum sunetele de motoare, zgomotele traficului din indepartare etc.

• Thanks 1

4Qn7oKL.gif cjZhNAh.gifsykL3n4.gif