Jump to content

Ce trebuie sa verific cand cumpar un iPhone?

robotboy

Recommended Posts

Ma refer la un iPhone cumparat de pe site-urile de anunturi (Olx, Lajumate, publi24, etc.). De regula ma intereseaza sa fie nou, sigilat, dar sa zicem ca luam in considerarea si varianta unuia second hand in stare buna. Pana acum nu am cumparat decat din magazine (de renume) online sau fizice, si nu mi-am batut capul cu eventualele probleme ce ar putea aparea. Totusi, pe OLX si nu numai, sunt prezente tot felul de persoane mai mult sau mai putin bine intentionate, se dau multe tepe, etc.

Tocmai ce am citit niste posturi in genul celui de mai jos pe un grup de Facebook, si m-am cam speriat:

Teapa 1: Am cumparat ieri un iPhone 12 Pro Max de la un baiat de pe olx, sigilat telefonul, totul bine si frumos. Am verificat IMEI-ul de pe cutie pe site la Apple, figureaza ca un 12 Pro Max doar ca atunci cand am desfacut cutia, supriza, unul fake.

Teapa 2: Am cumparat un iPhone XR de pe OLX, seara a mers ok. A doua zi il pun la incarcat si incep in acelasi timp sa il butonez. Incepe sa se ingalbeneasca ecranul. Am inceput sa simt fiorii. Mai trec 15 minute si pica wifi-ul si blueetooth-ul. Il sun pe cel de la care l-am cumparat, imi zice sa merg in iStyle si se rezolva ca e in garantie internationala!
A treia zi dimineata ecranul ok, mergeau si restul. Zic ma, si-a revenit. Il iau nitel la butonat si dupa ceva timp pica iar toate. Plec la iStyle, aia imi cer factura. Aveam sa aflu ca nu mai exista sa dai doar telefonul si sa il ia in garantie. Nicaieri in tara. Doar cu factura. Il sun pe baiat inapoi. "Da frate, rezolvam, iti dau alt telefon, revin eu in 10 minute." De atunci nu am mai auzit de el...

M-ar interesa sa stiu cateva lucruri, de baza, poate, la care sa ma uit atunci cand cumpar un iPhone de pe site-urile de anunturi/sh.

Consider ca sfaturile adunate aici ar putea fi utile si pentru alte persoane aflate in aceeasi situatie cu mine.
Asadar, ce ar trebui sa verific? La ce ar trebui sa ma uit?

• Upvote 1

Ultimul meu topic interesant: Ce este un laptop Nova?
Vizitez des sectiunea de Cerinte de Sistem.

Ti-as sugera sa tii cont de urmatoarele:

• daca iPhone-ul este sigilat nu poti fi sigur ca este nou sau original, asa cum probabil scrie in anunt - nu este dificil (pentru cei ce se ocupa cu asta) de resigilat cutia si pus un sapun, o macheta sau o chinezarie inauntru 😮:
  • ai grija ca telefonul sa nu fie codat intr-o alta retea decat cea pe care o folosesti, daca se poate sa nu fie codat in nicio retea e si mai bine;
  • cere factura si verifica ca IMEI-ul de pe aceasta sa corespunda cu cel din telefon si cu cel de pe cutie;
  • verifica daca telefonul este sau nu furat - verifica IMEI-ul aici: icloud.com/activationlock/ pentru a vedea daca a fost activata urmarirea dispozivitului si daca accesul la la iCloud este blocat.
  • daca proprietarul spune ca telefonul e aproape nou si ca inca beneficiaza de garantie Apple, verifica aici:  checkcoverage.apple.com/  daca minte sau nu, utilizand serial number-ul telefonului. Atat IMEI-ul, cat si serial number-ul pot fi gasite in Configurari -> General -> Informatii.
  • verifica daca iPhone-ul a fost scapat in apa - fiecare telefon Apple are un "Liquid Contact indicator" care este de culoare alba sau argintie daca apa nu a ajuns la acesta. Daca este rosu inseamna ca telefonul a facut cunostinta serioasa cu apa/lichide. Indicatorul de contact cu lichidele poate fi identificat in functie de model dupa cum este prezentat aici: https://support.apple.com/en-us/HT204104
  • unele telefoane au probleme cu portul de incarcare, ar trebui sa incerci sa vezi daca se incarca;
  • testeaza difuzoarele, conexiunea WiFi, GPS-ul, sau functia de apelare;
  • Like 1

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Iata si cateva informatii pentru a deosebi un iPhone original de o replica:
-calitatea materialelor folosite atat pentru telefon cat si pentru pachetul acestuia este inferioara;
-butonul de "silent" pe orice iPhone este de culoare rosie atunci cand este activat;
-sistemul de operare nu este iOS ci o copie fidela, verifica daca se conecteaza la App Store, vezi daca merge facuta actualizare de software, si cont de iCloud.

4Qn7oKL.gif cjZhNAh.gifsykL3n4.gif