Jump to content

Telefonul/laptop-ul incarca continuu daca este in priza?


robotboy

Recommended Posts

Am primit un email pe contul de serviciu in care eram informat cum ca laptop-urile din dotare incarca continuu bateria fara nici un fel de deconectare automata sau management inteligent al tensiunii chiar si cand este laptopul inchis dar conectat la incarcator. Din cauza aceasta unora fie li s-au umflat bateriile si ar tine foarte putin. Apoi a venit mentiunea cum ca nu ar fi ca la telefoane in cazul carora se opreste automat incarcarea si se treace intr-un fel de standby cand sunt incarcate 100%, ci laptopul ar incearca sa incarce in continuare ca si cand laptop-ul e pornit, lucru ce ar duce la cresterea temperaturii si degradarea prematura a bateriilor (chiar umflarea lor).
Recomandarea a fost ca dupa program sa se scoata cablul de incarcare din laptop, mai ales in Work From Home, si sa se tina incarcatoarele cuplate doar pana cand bateria ajunge la 100% incarcare.

Ce mi-a dat mie putin gandurile peste cap, este afirmatia cum ca "nu ar fi ca la telefoane in cazul carora se opreste automat incarcarea". Eu daca imi las telefonul peste noapte la incarcat, il gasesc dimineata tot cu 100%. Daca il incarc seara, ajunge la 100% si apoi il scot de la incarcat, dimineata am 96% sau 94% etc., cert este ca procentajul bateriei scade. De aici am tras concluzia ca telefonul continua si el sa se incarce atata timp cat este in priza. Cum este pana la urma? Telefonul se opreste din incarcat atunci cand ajunge la 100% pe cand laptop-ul nu? Este pana la urma o practica gresita incarcatul peste noapte sau lucratul/jucatul cu laptop-ul in priza?

Ultimul meu topic interesant: Ce este un laptop Nova?
Vizitez des sectiunea de Cerinte de Sistem.

Link to comment
Share on other sites

  • +robotboy changed the title to Telefonul/laptop-ul incarca continuu daca este in priza?

Depinde.

La telefoane nu e bine sa te joci pe ele in timp ce sunt la incarcat. Incarcarea bateriei genereaza de obicei caldura; caldura in exces dauneaza starii de sanatate a bateriei. Aici se poate acumula si cu caldura generata de componente (CPU/GPU) in timp ce te joci. Si mai pot fi alti factori tehnici care nu stiu sa-i explic (tipul de baterie, aciditatea etc etc)

La laptopuri e ok, nu are un impact la fel de mare. Dar are impact cand le lasi in priza 24/7. Sunt anumite modele de laptopuri care, dupa ce bateria ajunge la 100%, decupleaza automat incarcarea si merge doar pe firul din priza. Dar face asta doar pana cand bateria ajunge in jurul a 94-91% incarcare, apoi incarca iar spre 100%.

Multi recomanda sa reincarci o baterie cand ajunge in jurul a 50-60% ca sa reziste mai mult timp, si sa o folosesti complet (0%) macar o data la cateva luni.

Si da, incarcarea peste noapte e relativ daunatoare; nu are un efect imediat, dar are.

  • Like 1
  • Thanks 1

🎮      :filme:

Link to comment
Share on other sites

In cazul telefoanelor moderne/smartphone-urilor din zilele noastre, atunci cand telefonul este incarcat la 100% incarcarea se opreste, urmand ca atunci cand ajunge la un anumit procentaj (97% de exemplu) sa incarce din nou.

Povestea cu "nu lasa telefonul in priza peste noapte" este de cand bateriile erau Ni-MH (Nichel-Metal Hybride) si aveau efect de "memorie". In prezent se folosesc baterii Li-Ion (Litiu-Ion) sau Li-Po (Litiu-Polimer) in care exista si cipuri ce impiedica supraincarcarea. Intr-adevar, daca dispozitivul este lasat la incarcat, va vrea sa tina bateria la 100% si atunci cand se descarca cateva procente va incepe iar sa il incarce pana la 100%, apoi iar se va opri, si tot asa.

Durata de viata a unei baterii este in general data de numarul de cicluri de incarcare/descarcare si temperatura. Totusi, incarcarea de la 97% la 100%, de exemplu, nu va consuma un ciclu de incarcare, astfel micsorand durata de viata a bateriei, ci vor fi necesare atatea incarcari cat suma procentelor incarcate pana la 100% pentru ca un ciclu sa se consume. Astfel, poate trece o luna sau poate mai mult pana ca un ciclu de incarcare sa se consume cu adevarat, cu incarcari repetate de la 97% pana la 100%. De exemplu, daca bateria telefonului e la 50% si tu o reincarci pana la 100%, atunci efectuezi jumatate de ciclu.

  • Thanks 1

4Qn7oKL.gif cjZhNAh.gifsykL3n4.gif

Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru explicatii. Sunt totusi putin sceptic in sensul ca eu nu mi-am vazut telefoanele (cele din ultimii ani cel putin - Samsung Galaxy S8, S9, S20, etc.) scazand la 99% atunci cand sunt la incarcat si nu le scot mereu la timp, ci uneori le mai "uit" o ora sau poate doua in priza dupa ce s-au incarcat complet. Niciodata nu l-am gasit la 99%, ci mereu 100%. De aici eu totusi tind sa cred ca totusi primesc curent continuu atat timp cat sunt conectate la incarcator.

Ultimul meu topic interesant: Ce este un laptop Nova?
Vizitez des sectiunea de Cerinte de Sistem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.