CorinA Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 Google va afisa un nou tip de ruta, ecologica, in Google Maps, ce ar putea fi foarte apreciata in aceasta perioada. Despre ce este vorba? Ruta ecologica va fi o alternativa la ruta standard (rapida), iar scopul acesteia este acela de a economisi combustibil cu pretul ajungerii la destinatie cu cateva minute in plus. Pe scurt, o ruta mai lunga poate avea trafic mai mic sau dealuri mai putine, ceea ce ar reduce intr-un final consumul de combustibil al unui autovehicul. Conform comunicatului, calculul rutei ecologice se va face si in functie de motorul masinii, utilizatorii putand seta in aplicatie ce tip de motor folosesc: motorina, benzina, GPL, electric sau hibrid. Quote Odată cu noua funcționalitate, Google Maps va afișa, alături de traseul cel mai rapid, și ruta cu cel mai mic consum de combustibil. În cazul rutei aeroportul Henri Coandă – Călărași, utilizatorul va vedea că ruta ecologică este mai lungă cu 7 minute decât cea mai rapidă, dar are un consum de combustibil cu 12% mai mic decât aceasta. Cea mai eficientă rută din punct de vedere a combustibilului variază în funcție de tipul de motor al autovehiculului. De exemplu, motoarele diesel sunt mai eficiente decât cele pe benzină sau pe GPL la viteze mai mari, iar vehiculele hibride sau electrice performează mai bine în condițiile de trafic aglomerat, cu multe plecări de pe loc. De aceea, utilizatorii vor putea selecta în Google Maps tipul de motor al mașinii – benzină, motorină, gaz, hibrid sau electric, pentru a putea obține cea mai eficientă rută ecologică și estimări mai exacte privind consumul de combustibil sau energie. Mi se pare o optiune foarte interesanta, nu doar din punct de vedere al economisirii, ci si pentru a evita stradutele inguste cu gropi (de multe ori) pe care te redirectioneaza Waze-ul atunci cand traseul este aglomerat, ca sa ajungi intr-un final cu 3 minute mai devreme sau nu, fata de ruta clasica de bulevard. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Newbee Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 Calitatea drumului si diferentele de nivel sunt foarte importante din punctul meu de vedere. Asa cum spui, si pe mine ma intereseaza sa nu bag masina prin toate craterele pentru a economisi 5 minute sau 0,5 litri de combustibil. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+robotboy Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 Am facut o simulare: drum obisnuit, autostrada + drum european si drum setat "fara autostrada si fara taxe". Primul la campie, al doilea cam de 3 ori mai lung, prin munti si dealuri, plin de serpentine, localitati rurale si posibile intalniri cu utilaje agricole. Nu stiu ce sa zic dar, nu m-a convins. Ramane sa mai incerc. Quote Ultimul meu topic interesant: Ce este un laptop Nova? Vizitez des sectiunea de Cerinte de Sistem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts