Jump to content

Tipuri De Fisiere (extensii) / Deschiderea Lor


gaby

Recommended Posts

Probabil de multe ori ati intalnit anumite extensii pe care pur si simplu nu ati stiut sa le recuoasteti. Sper ca acest tutorial sa va fie de folos !
Pentru inceput pentru a vedea extensile fisierelor, va trebui sa activati aceasta optiune din windows.
Mergeti in My Computer -> Tools -> Folder Options -> Tab-ul View -> Debifati "Hide extensions for known file types"

Tipuri De Fisiere Si Programe Pe Care Le Puteti Folosii Pentru Deschiderea Lor:
Fisiere de tip: .rar .zip .ace .r01 .001 .7z
Aceste extensii sunt chiar foarte des intalnite si aceste fisiere sunt compactate intr-o arhiva. Aceasta este doar o forma de a face fisierele mai compacte si mai usor de downloadat.

Pentru a deschide oricare dintre fisierele cu una dintre extensile afisate mai sus poti folosi WinRAR, sau, cel mai flexibil, PowerArchiver. Daca lucrezi cu fisiere .zip, poti sa incerci si WinZip. Deasemenea, cu fisierele .ace sau .001, poti incerca WinAce.


Fisiere de tip: .cbr .cbz
Aceastea sunt, in general, reviste cu benzi desenate in format arhiva. Aceasta inseamna ca in cele .cbr/.cbz este o colectie de .jpegs (de obicei scanari ale fiecarei reviste de benzi deseate), adunate intr-o arhiva .rar sau .zip. Aceasta arhiva este atunci redenumita in .cbr/.cbz ca sa poti...asocia acel tip de fisier cu cititorul vostru de reviste de benzi desenate (ca FFview sau Cdisplay). Daca gasiti vreo arhiva deteriorata, poti sa o redenumesti in tipul formatului original sau poti:
a) sa incerci sa repari eroarea...
b) dezarhivezi arhiva pentru a vedea unde este alocata eroarea.


Fisiere de tip: .txt .doc
Acestea sunt fisiere text de baza. Primul, .txt, poate fi deschis cu Notepad / WordPad sau orice alt editor de text care iti este la indemana. Fisierele document (.doc) sunt, in general, deschise cu Microsoft Word, dar sunt si surse-deschise alternative, cum este OpenOffice sau NeoOffice.


Fisiere de tip: .nfo
Fisierele NFO (sau info) contin informatii despre fiserele pe care tocmai le-ai downloadat. Ele sunt mereu incluse la scene release-uri si este FOARTE recomandata citirea lor. Windows-ul va incearca sa va zica ca ele sunt Fisiere de Sistem, insa, ele nu sunt Fisiere de Sistem ci, mai degraba, simple fisiere text, de obcei cu tehnica ASCII. Poti sa le deschizi cu Notepad, Wordpad, DAMN NFO Viewer, UltraEdit sau orice editor de text care va este la indemana.


Fisiere de tip: .pdf
Aceste fisiere sunt populare in sectiunea E-Books si se deschid cu Adobe Acrobat Reader, pe care il poti downloada gratis.


Fisiere de tip: .jpg .gif .tiff .tga .psd
Aceste extensii sunt fisiere imagine de baza insemanand, ca in general contin poze, si pot fi deschise cu orice vizualizator de baza. Ultimul, .psd, este in special asociat cu Adobe Photoshop, dar sunt si alte programe care le pot deschide (de exemplu, Gimp)

Fisiere de tip: .sfv
Aceste fisiere verifica pentru a te asigura ca multi-volumele de arhive sunt complete. Aceasta, doar, te instiinteaza daca ai downloadat ceva complet sau nu (ceva care nu este o problema cand downloadezi cu BitTorrent). Poti sa deschizi/activezi aceste fisiere cu SFVChecker sau hkSFV. Ele sunt in general incluse in majoritate arhivelor .rar.


Fisiere de tip: .par
Aceasta extensie exprima un fisier de paritate, si este deseori folosit cand downloadezi de la grupuri media. Aceste fisiere pot umple golurile cand downloadezi multi-volumele de arhive si gasesti parti deteriorate sau lipsa. Deschide-le cu QuickPar.


Fisiere de tip: .avi
Probabil cale mai cunoscute recipiente video pe care le vei gasi, fisierele AVI (Audio Video Interleave) sunt capabile sa suporte multiple fluxuri audio si video. Ele pot, in general, rula in aplicatii ca Windows Media Player, VLC, in general, este mai recomandat de cand contine, aproape, toate plug-in-urile de care ai nevoie. Aceste recipiente sunt construite in jurul abilitatii de a rula multiple codificari diferite (ca XviD si DivX pentru video, si mp3/AAC/AC3 pentru audio).


Fisiere de tip: .mov
Aceste sunt fisiere QuickTime. Poti, de obicei, gasi un torrent pentru QuickTime Pro, dar daca ti-ar placea, acesta are si alte optiuni (Google QuickTime Alternative).


Fisiere de tip: .ra .rm .ram
Acestea sunt fisiere RealPlayer. Cu toata seriozitate, este recomandat sa eviti aceste fisiere cu orice pret. RealPlayer-ul oficial instaleaza un numar semnificativ de vulnerabilitati de securitate pe sistemul tau si niciodata nu va disparea in totalitate cand vrei sa il dezinstalezi. Dar daca insisti, se gasesc alternative necorporative cum ar fi Real Alternative, care ar rezolva problema.


Fisiere de tip: vcd/svcd
In principiu formatul vcd a fost creat sa fie capabil sa ruleze pe DVD player-ele de acasa, si nu pe ecranul computer-ului. Sunt, in general, 1-2 rip-uri de CD care sunt create a fi scrise direct pe CD. Totusi, ele nu sunt capabile sa ruleze pe toate DVD palyer-ele, si verfica, sa vezi, daca al tau este compatibil, inainte de a trece prin toate problemele. Daca nu ai un DVD player compatibil, ele sunt, inca, vizibile pe computer folosind VLC Media Player, dar, in general, calitatea este mediocra. De asemenea poti folosi VCDGear ca sa extragi continutul mpeg dintr-un fisier imagine SVCD sau VCD ca bin/cue. Pentru orice intrebari viitoare despre VCD, verifica www.dvdrhelp.com. Acesti tipi isi cunosc treaba, si pot sa te ajute cu tot felul de intrebari legate de media.


Fisiere de tip: .mp3 .mp2
Acestea sunt fisiere de muzica. Ruleaza-le cu Windows Media Playee, WinAmp, iTunes, Foobar, orice alt player ce suporta aceste extensii de fisiere.


Fisiere de tip: .ogm .ogg
Fisierele media Ogg Vorbis sunt un alt format de fisier de muzica, dar, spre deosebire de mp3, este o forma de compresie fara brevet. Vei vrea, probabil, sa downloadezi filtrul DirectShow Ogg pentru a rula inapoi fisierele OGM, dar majoritatea player-erelor media moderne ar trebui sa fie capabile sa se descurce cu ele. Comform rezidentului Anime, vei da mai des peste fisiere .ogm daca incepi sa downloadezi anime sau alte filme/emisiuini TV care au dual audio.

Formatul .ogm este ca o carapace care contine variate piese impreuna. De exemplu poate contine fisiere video .avi si doua fisiere audio .ogg, care impreuna compun un film in care vei putea schimba limba (ele pot de asemenea incorpora fisiere de subtitrari). Unul dintre cele mai bune playere pentru fisierele .ogm este Bsplayer care suporta toate caracteristicile pe care le contine un fisier .ogm.


Fisiere de tip: .mkv
Un recipient .mkv lucreaza intr-un mod similar ca un .ogm. VLC este capabil sa ruleze aceste fisiere.


Fisiere de tip: .bin sau .cue
Fisierele Bin si Cue sunt imagini standard de CD sau DVD. In principiu, daca sunt deschise corespunzator, vei fi capabil sa scrii un disc care este 100% identic cu cel original. Scopul este de a face o clona perfecta. Pentru a le deschide ai cateva optiuni: Poti sa le scrii folosind un program ca Nero sau Alcohol 120%. Rezultatul final al acestui proces este o copie de 1:1 a discului software original, exceptand scrierea pe un CD/DVD.
O alta alternativa este sa folosesti Daemon Tools, care te lasa montezi imaginea la o "imagine de disc virtual". Aceasta inseamna, ca in principiu, iti inseala computer-ul in a crede ca ai alt CD-Rom drive si ca ai pus CD-ul cu imaginea in acel drive. Este util pentru ca nu trebuie sa iti faci griji pentru scrierea discului sau zgarierea lui.
In final, daca te zbati sa accesezi fisierele cuprinse inauntrul unui fisier imagine dat, poti folosi Cdmage ca sa extragi fisierele si sa le scrii pe disc, sau doar acceseaza-le din hard drive-ul tau.


Fisiere de tip: .iso
Un fisier .iso este alt tip de fisier imagine care urmeaza aceleasi reguli ca .bin sau .cue, doar ca le extragi sau le creezi folosind WinISO sau ISOBuster. Uneori convertirea unui problematic fisier .bin si .cue intr-unul .iso te poate ajuta in scrierea lui pe un CD. ISO-urile sunt extrem de usor de scris cu majoritatea programelor de scris discuri (doar selecteaza o copie CD dintr-un ISO cand incepeti procedura).


Fisiere de tip: .ccd .img .sub
Toate fisierele circula impreuna si se afla intr-un format CloneCD. CloneCD se refera la majoritatea programelor de scris CD-uri. Vezi sectiunea .bin si .cue daca ai probleme cu aceste fisiere.

Vedeti si: Deschide Orice Fisier, Indiferent De Extensie!

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

  • gaby unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.