Jump to content

Recommended Posts

Posted

Un periferic este un dispozitiv hardware ce este inclus sau se adauga unui sistem de calcul pentru a-i extinde functionalitatea, iar denumirea de periferic este aplicata de obicei acelor unitati componente care pot fi optionale prin natura lor.

Din punctul de vedere al directiei de transfer al informatiei, dispozitivele periferice se clasifica in:

  • periferice de intrare (input device): tastatura, mouse, scanner, joystick, touch board, touch screen, touch pad, microfon, webcam, creion grafic, etc.
  • periferice de iesire (output device): monitor, imprimanta, boxe, casti, etc.
  • periferice de intrare/iesire (I/O device): fdd, hard-disc, memorie flash, streamer, CD-RW, DVD-RW, MO-disk, RAM/static-drive, placa de retea, router, switch (comutator).

Din ultima categorie fac parte si retelele interne destinate comunicarii intre periferice.

Din punct de vedere functional, dispozitivele periferice se impart in:
1) periferice de schimb: imprimanta, plotter-ul, videoterminalele, retelele de comunicare cu alte periferice;
2) periferice purtatoare de informatii permanent pe medii magnetice: benzile magnetice, discurile (hard-discurile, dischetele).

Preluarea datelor de pe aceste suporturi se face prin intermediul unui cap de citire. Benzile magnetice sunt dispozitive cu acces secvential la informatiile memorate. Capul de citire are pozitie fixa si el citeste la un moment dat continutul benzii care este in dreptul sau.

La discurile magnetice, informatia poate fi accesata in mod direct. Citirea se face prin deplasarea capului de citire pana in dreptul zonei de pe disc unde este memorata informatia cautata.

excl.gifObservatie: Discurile si benzile magnetice pot fi discutate si in contextul unitatilor de memorie auxiliara.

Din punctul de vedere al tipului de transfer al informatiei, avem: periferice bloc si periferice caracter.
Perifericele bloc sunt caracterizate de faptul ca organizeaza informatia in blocuri de lungime fixa, fiecare bloc avand propria adresa.

Unitatea logica de schimb dintre perifericele bazate pe suport magnetic si memoria interna este blocul de informatie. Acesta este format din unul sau mai multe sectoare vecine, care apartin aceleiasi piste. Un bloc va contine, pe langa succesiunea propriu-zisa de octeti cu informatie, un numar suplimentar de biti destinati verificarii corectitudinii informatiei memorate in blocul respectiv. Pentru aceasta completare sunt cunoscute doua metode : schema de codificare polinomial-ciclica si schema cu biti de paritate incrucisata.

Exemple: mediile de tip disc.

Perifericele caracter sunt caracterizate de faptul ca furnizeaza sau primesc un flux de octeti, fara nici o structura de grupare a acestora. In consecinta, octetii nu sunt adresabili si fiecare octet este disponibil ca si caracter curent pana la aparitia urmatorului caracter in/pe flux.

Exemple: imprimanta, terminalele cu tastatura si ecran, mouse-urile.

Din punctul de vedere al partenerului implicat in utilizarea perifericului respectiv, avem: periferice care interactioneaza cu omul si periferice care interactioneaza cu masina.

O caracteristica importanta pentru aprecierea unui periferic este data de rata de transfer. Aceasta este data numarul de unitati de informatie pe care le poate transfera perifericul respectiv intr-o secunda in cadrul comunicarii cu procesorul, cu memoriile sau cu alte periferice.

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

  • 5 years later...

  • gaby changed the title to Clasificarea dispozitivelor periferice

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.