Jump to content

Cern A Repornit Acceleratorul De Particule


nicromno

Recommended Posts

Cel mai mare accelerator de particule din lume (LHC), de la Centrul european pentru cercetare nucleara (CERN), a fost repornit, vineri seara, dupa 14 luni de la producerea a doua pene succesive, la cateva zile de la inaugurarea oficiala a acestuia, in septembrie 2008.

cern.jpg

Astfel, mai multe particule au fost injectate in accelarator vineri seara, in jurul orei 22.00. "Este nemaipomenit sa vedem atomi ciruland in LHC din nou", a declarat directorul general al CERN, General Rolf Heuer.

Acceleratorul de particule ar putea permite cercetatorilor sa afle compozitia universului.

LHC a fost repornit la peste un an de la producerea a doua pene succesive, la cateva zile de la inaugurarea oficiala a acestuia, in septembrie 2008.

Prima pana a avut loc la 48 de ore dupa lansarea acceleratorului, in timp ce cea de-a doua, foarte grava, a provocat distrugerea a 53 de magneti, care au necesitat reparare sau inlocuire.

In plus, noi sisteme de securitate au fost instalate de-a lungul acestui cilindru de 27 de kilometri, aflat la o adancime de 100 de metri sub pamant, de o parte si de alta a frontierei franco-elvetiene, in apropiere de orasul Geneva.

Construirea acestui accelerator de o precizie de neegalat a necesitat peste 12 ani, mobilizand peste 7.000 de fizicieni si investitii de circa 3,76 miliarde de euro.

I'm not a complete noob, some parts are missing ...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.