Jump to content

Ce Este Dvd-Ul (Digital Video Disc Sau Digital Versatile Disc) ?


gaby

Recommended Posts

In zilele noastre folism foarte des conceptul de DVD (Digital Video Disc sau Digital Versatile Disc). Totusi multi dintre noi nu stim ce este acesta, sau cum se fabrica. Daca sunteti interesati de aceste informatii, ei bine ati nimerit unde trebuie. Iata:

202px-DVD_logo.svg.png

DVD-ul este din nou un concept care a depasit de mult sfera IT-ului. Istoria incepe in 1995, cand Philips si Sony dezvolta a doua generatie a tehnologiei compact-disc. La acelasi diametru ca predecesorul CD, construit din aceleasi materiale, DVD-ul permite inregistrarea a pana la 17 GB de informatii. Dar prin ce minune tehnologica este posibil acest lucru ?

doublelayerdiagram.png

Dupa cum vedeti in imagine, DVD-urile contin unul sau doua straturi (layere) inscriptibile. Fiecare dintre aceste layere sunt create prin injectarea sub presiune a unui plastic special (policarbonat). Acest proces creeaza un disc cu protuberante microscopice care se aranjeaza ca o singura, dar continua si extrem de lunga spirala (track) de date. Protuberantele si spatiile dintre ele (pit si land) permit razei laser inscriptionarea datelor. Acestea sunt mult mai fine decat in cazul CD-ului. Ca fapt divers, spirala desfasurata va atinge o lungime de 11,8 km, avand intre spire o distanta de doar 0.74 microni. Track-ul este impartit in sectoare, fiecare continand 2,048 byti de date. Insa acesta este doar primul pas.

Dupa crearea primului strat, se imprastie un strat fin, din material reflectant, acoperind protuberantele. De obicei, in aceasta operatie se utilizeaza un aliaj de aluminiu. In cazul DVD-urilor cu dublu strat inscriptibil, s-a apelat la un strat semi-reflectant, permitand astfel laserului sa focuseze unda pentru al doilea strat de date. Exista posibilitatea crearii a patru straturi inscriptibile, ceea ce inseamna o capacitate a DVD-ului de 17 GB. Urmeaza izolarea straturilor inscriptibile cu straturi de lac, care sunt uscate cu lumina infrarosie. De aceea, o zgarietura superficiala este posibil sa nu afecteze integritatea datelor, ci numai acest strat protector, care, prin deteriorare, impiedica raza laser sa citeasca datele inscriptionate. Se adauga apoi suprafata imprimabila si DVD-ul este terminat.

Succes :pct2: !

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • gaby unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.