Jump to content

Adevarul Despre Fumat


absolutep0wer

Recommended Posts

Oricarui fumator ii place sa se gandeasca la fumat ca la un viciu, o actiune care ii confera o aura de siguranta de sine si de persoana care gusta din placerile vietii. Fumatul este de obicei vazut ca o slabiciune inofensiva, tratata cu ingaduinta. Cati dintre cei care fumeaza stiu insa ca fumatul este de fapt o boala? Foarte putini…

Ceea ce nu stie de obicei fumatorul, este faptul ca nevoia de a aprinde o tigara este, de fapt, manifestarea unei boli: dependenta de nicotina.

In conformitate cu clasificarea internationala a bolilor a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nicotina intruneste criteriile unei substante ce determina dependenta, adica este un drog, iar dependenta nicotinica ce apare ca urmare a consumului de tutun este o tulburare mentala si comportamentala .

Criteriile care definesc boala numita ”dependenta de substante” sunt stabilite in cea de a patra editie a ”Manualului de diagnostic si statistici” (DSM-IV) elaborat de Asociatia Psihiatrilor Americani.

Link to comment
Share on other sites

Asa este, e adevarat, legatura dintre dependenta de fumat si psihic este reala. Practic, poate fi considerata ca orice alta dependenta, numai ca nu e daunatoare, momentan... Fumatul in sine are efecte pe termen lung devastatoare, e principalul factor favorizant al aparitiei carcinomului poulmonar, e implicat frecvent in etiologia majoritatii afectiunilor bronho-pulmonare si slabeste imunitatea plamanului intr-un mod destul de constructiv... :)

Lasand la o parte beneficiile evidente ale renuntarii la fumat(economii financiare imense lunar,scaderea riscului de boala,intarirea imunitatii pulmonare) se poate afirma ca practic singura modalitate franca de a obtine independenta nicotinica este prin exercitarea unui efort volitiv imens! Este adevarat, multa lume nu e capabila de asa ceva, insa au aparut metode auxiliare(plasturi nicotinici, cu rezultate foarte bune...etc)

Relatia dependenta-psihic este stransa, e cunoscut faptul ca persoanele motivate care au o vointa imensa, pot obtine minuni in ceea ce priveste renuntarea la un anumit viciu; poate ca termenul de "boala" e cam mult spus, sau poate fi adus in discutie in stadii avansate, cand efectele nicotinei se observa(cronicizare). Oricum ar fi pusa problema, si oricate opinii ar genera subiectul, un lucru este clar: dependenta de nicotina este reala, si ca oricare dependenta poate fi combatuta la nivel psiho-intelectual...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.