Jump to content

Tutorial Setare Rezolutie Optima Pentru Monitoare


gaby

Recommended Posts

Rezolutia monitorului ajuta la determinarea claritatii imaginilor si obiectelor de pe ecran.

In momentul in care se utilizeaza o rezolutie mai mare, elementele vor aparea mai bine conturate, vor avea dimensiuni mai reduse, astfel crescand spatiul disponibil de pe ecran.

In momentul in care se utilizeaza o rezolutie mai mica, numarul elementelor de pe ecran va fi mai mic, insa ele vor fi mai mari si mai usor de vazut. In cazul rezolutiilor foarte mici imaginile pot avea margini zimtate (pixelate).

Monitoarele CRT (Cathode Ray Tube) afiseaza in general o rezolutie de 800x600 sau 1024x768, in timp ce monitoarele LCD (Liquid Crystal Display) accepta mai bine rezolutiile inalte cum ar fi 1600x1200, 1920x1200, etc.

Posibilitatea de a creste rezolutia ecranului depinde de dimensiunea si capacitatile monitorului, precum si de placa video.

Este recomandat ca monitoarele LCD sa fie setate la rezolutia nativa, mai exact, rezolutia pentru care un monitor a fost proiectat sa afiseze optim, in functie de dimensiunea sa. Producatorul sau distribuitorul monitorului ar trebui sa va furnizeze rezolutia nativa, insa, daca nu se pot obtine aceste informatii, incercati sa setati monitorul la cea mai inalta rezolutie posibila, care este de obicei rezolutia nativa.

rezolutie.png

Bineinteles, monitoarele LCD pot accepta din punct de vedere tehnic si rezolutii mai mici decat cea nativa, insa este posibil ca imaginea afisata sa fie mica, centrata pe ecran si incadrata cu negru, sau sa fie alungita.

Ca si in cazul monitoareleor LCD, si pentru cele CRT este importanta modificarea rezolutiei ecranului la cea mai inalta rezolutie disponibila, ce ofera culori pe 32 de biti (in cazul culorilor pe 24 sau mai putini biti, nu vor mai fi vizibile toate efectele vizuale si anumite imagini nu vor mai fi afisate corect) si stabilirea unei rate de reimprospatare de cel putin 72 de hertzi. Daca ecranul palpaie sau vizualizarea ecranului nu este confortabila cresteti rata de reimprospatare pana cand senzatia de disconformt dispare. Pentru mai multe detalii vedeti:

Mai jos gasiti cateva exemple de rezolutii optime bazate pe dimensiunea monitorului:

rezolutie2.png

Numai bine :pct2: !

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Bun tutorial, dar de obicei se setează automat rezoluția optimă, cel puțin la mine așa s-a întâmplat.

Și deși are 19 inch monitorul am o rezoluție de 1440x900, dar bănuiesc că ai pus rezoluții optime pentru monitoare CRT.

Oricum, chiar dacă nu se ajunge la rezoluția optimă automat, în setările rezoluției din Windows îți arată rezoluția optimă/recomandată, cel puțin de la Windows 7 în sus.

E bine de știut că unele monitoare vin cu drivere, care „învață” PC-ul în caz că nu știe deja care este rezoluția optimă pentru acel monitor, deci nu este rău să fie instalate.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Buna ziua,

Am achiziționat un monitor samsung s23a700d de 120hz, însă nu imi merge mai mult de 60hz. Am schimbat cablul HDMI cu unul DVI-HDMI(placa mea video are intrare hdmi si vga) si tot nu trece de 60Hz.Ce ma sfătuiți să fac, sa incerc ci alte adaptoare sau sa o las baltă.  

Mentionez ca am placa on board si placa dedicata AMD( https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.emag.ro/laptop-lenovo-ideapad-300-17-cu-procesor-intelr-coretm-i7-6500u-2-50ghz-skylaketm-17-3-4gb-1tb-dvd-rw-amd-radeon-r5-m330-2gb-free-dos-black-80qh0037ri/pd/D1C503BBM/&ved=2ahUKEwiQnY6pob3pAhVk-SoKHZnHBp4QjjgwAXoECAEQCw&usg=AOvVaw1RSMbNtgL7dX2vsC9YqWVy)

Multumesc !

Link to comment
Share on other sites

Salut, Marius.

Deci sa inteleg ca incerci de pe un laptop sa conectezi monitor extern si sa-l setezi la 120 hz?

Pe AMD nu stiu exact cum arata driverele, dar pe nVidia exista o setare din "nVidia Control Panel" care trebuie modificata asa fel incat sa setezi tu manual rata de improspatare a imaginii (hz).

Ai toate driverele instalate de aici - https://www.amd.com/en/support/graphics/amd-radeon-r5-series/amd-radeon-r5-300-series/amd-radeon-r5-m330 ?

NVIDIA-control-panel-refresh-rate-change

Sau incearca cu setarile din Windows (Device Manager -> Display Adapter -> Properties)

DH-005-14.png

Link to comment
Share on other sites

  • gaby unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.