Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pentru ca in ultimul timp mai multa lume m-a intrebat care sunt diferentele dintre DDR2 si DDR3, m-am gandit ca un articol pe aceasta tema nu ar fi deloc rau.
Asadar, mai pe scurt, avantajele oferite de DDR3 ar fi:

• frecvente mai mari: DDR2 are frecvente intre 400 si 800 Mhz. DDR3 incepe de la 800 si ajunge la 1600Mhz.
  • voltaje mai mici: DDR3 functioneaza la voltaje intre 1.3V si 1.6V pe cand DDR2 ruleaza normal la 1.8V.

Frecventele mai mari inseamna latime de banda mai mare. Latimea de banda se va dovedi critica insa la procesoare cu multe nuclee.

everest1.png

Pana acum, pare ca o comparatie intre cele doua tipuri de memorie RAM este tardiva. Din pacate mai exista un factor care trebuie luat in considerare: latentele. Latenta reprezinta numarul de cicluri necesare pentru o anumita operatie. Cu cat latenta este mai mare, cu atat memoria este mai lenta. De obicei, memoriile DDR3 au latentele mai mari decat DDR2.
Putem adauga si faptul ca frecventele descrise mai sus reprezinta doar specificatiile oficiale. Se pot gasi fara probleme memorii DDR2 ce ruleaza la 1066Mhz cu un pic de overclock. E drept, exista si memorii DDR3 ce pot rula la peste 2000Mhz.
Mai trebuie notat si faptul ca un modul DDR2 difera fizic de un modul DDR3 deci nu exista riscul de a monta o placuta de memorie intr-un slot nepotrivit:

sk39QJ8.png

Cu ceva timp in urma, cand standardul DDR3 era de abia la inceput preturile erau foarte ridicate si multi considerau ca noua versiune nu ofera suficiente avantaje care sa justifice pretul, si cam aveau dreptate. Acum insa, preturile au ajuns la un nivel normal si aceasta variabila iese din ecuatie.
In concluzie, daca aveti o placa de baza ce suporta ambele tipuri de memorii si aveti instalate deja memorii DDR2, nu se justifica deloc inlocuirea lor cu DDR3.

In ceea ce priveste versiunea noua, DDR4 puteti sta linistiti momentan. Specificatiile apar de abia anul urmator, iar productia in masa si atingerea unor preturi acceptabile vor mai dura un an jumate sau doi.
Vedeti si:

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Posted

sincer, cel putin in romania vad ca DDR3 merita. Nush cum e situatia pe net, dar alaltaieri am fost la mall si cum fac deobicei, am intrat oriunde vedeam un calculator (aveam si 50 d lei de stricat, am zis ca poate prind o memorie la oferta).

Surpriza surpriza, 39 sau 49 (nu mai stiu) de lei, 1gb de memorie (sa fi fost 2? nu cred, numi amintesc). Woohoo. Cand colo, ddr3. memoriile ddr2 incepeau de la 89, pentru 1gb (asta stiu sigur). Sati bagi..

love is a verb
Love is a doing word

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.