Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chiar daca este vorba despre un sistem audio pentru PC, sau un sistem home cineva, acest articol este menit sa va prezinte cateva lucruri de care ar trebui sa tineti cont in momentul in care veti dori sa va achitionati un sistem audio. Veti observa ca majoritatea producatorilor omit afisarea catorva parametri esentiali, cu un rol foarte important in comportamentul si performantele sistemului audio.

audiophileavsystem.png

Asadar, oricare ar fi destinatia sistemului audio, parametrii care va intereseazaa sunt:

1. Banda (spectrul) de audiofrecventa, este cea care ne spune ce frecvente poate reproduce sistemul. Acesta trebuie sa acopere intregul spectru audibil de catre urechea umana, adica 20Hz-20000Hz. Atenuarea pentru care este valabil spectrul de frecvente este si ea importanta, pentru ca poate induce in eroare. Spre exemplu, "pe vremuri" se masura la –3db, acum se masoara frecvent la –10db, pentru a obtine valori mai joase ale spectrului de frecventa. Ce e bine de stiut este ca "problemele" nu apar la redarea frecventelor inalte sau medii, ci la redarea frecventelor joase, pentru care este nevoie de putere mare si un difuzor diametru considerabil care sa "miste" efectiv aerul. La difuzoarele de joase si subwoofere, marimea conteaza de cele mai multe ori.

2. Intensitatea maxima a presiunii sonore (max SPL) produse de sistem (amplificator + incinte acustice). Aceasta este de fapt parametrul care ne spune cat de tare se aude un sistem. Variaza in functie de puterea amplificatorului si de SPL-ul incintelor acustice. Pentru un difuzor sau o incita acustica, SPL-ul se calculeaza, la o frecventa standard (1000Hz), distanta standard (1m) si pentru o valoare cunoscuta a semnalului de intrare (1W). Cu cat valorile acestui parametru sunt mai mari cu atat sistemul se aude mai tare. Sa presupunem ca avem 2 difuzoare: unul are SPL 91dB si unul cu 94dB: pentru ca cele 2 difuzoare sa se auda la fel de "tare" este nevoie sa dublam puterea aplicata pe cel cu SPL 91dB. Pentru fiecare 3dB in plus trebuie dublata puterea. Producatorii ne ofera doar informatii despre puterea amplificatorului, de aceea este greu de apreciat SPL-ul maxim al unui sistem (putem avea surpriza neplacuta ca un sistem mai puternic sa "sune" la fel de tare ca unul mai slab). De asemenea nu ni se ofera informatii despre atenuarea pentru care este valabila banda de audiofrecventa si suntem nevoiti sa "mergem pe incredere".

In plus, este indicat sa aveti in vedere si aceste aspecte:

1. Incintele trebuie sa fie cat mai robuste, din materiale rigide (cu flexibilitate redusa).

2. Folosirea unor difuzoare separate pentru redarea frecventelor joase (20Hz-300Hz), medii (300Hz-3000Hz) si inalte (3000Hz-20000Hz).

3. Daca alegeti un sistem cu mai multe canale, asigurati-va ca are o functie prin care poate reda semnalele stereo pe toate canalele sale. Astfel puteti asculta muzica si de pe YouTube sau alte servicii decat playerul audio.

4. In cazul în care o incinta are mai multe difuzoare, acestea sa fie amplasate astfel incat distanta dintre centrele lor sa fie mai mica decat lungimea de unda la frecventa de taiere dintre difuzoarele respective; acest lucru va face ca sunetul sa para venind din aceeasi sursa.

51logitechsystem.png

Cateva sugestii pentru o "experienta acustica" mai placuta:

1. Amplasarea boxelor aproape de colturile camerei poate aduce "castiguri" de pana la 3dB (se va auzi mai tare). Dezavantajul este ca aceasta crestere nu e intotdeauna uniforma (in banda de frecventa), si sunetul se modifica (poate "suna a gol"). De preferat este ca boxele sa fie cat mai "imprastiate prin camera".

2. In cazul in care cablul de la boxe nu are montata in capat o mufa, polarizati corect boxele (conectati-le corect la amplificator + -), altfel veti avea o atenuare a frecventelor joase si pot aparea defectiuni fizice ale difuzoarelor.

3. Obiectele din camera (mesele, rafturile, si altele) de mari dimensiuni, influenteaza negativ auditia, datorita aparitiei reflexiilor si a undelor stationare. Experimentati diverse pozitii ale incintelor pana o gasiti pe cea potrivita.

In incheiere, va voi mai prezenta doua materiale auxiliare, precum:

  • Calculator SPL: :link:
  • Cateva teste pentru sistemul audio: :link:

  • Upvote 2

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Posted

As zice totusi ca a cumpara un sistem puternic pentru a asculta MP3uri e ca si cand ai cumpara un tractor sa cari 1 kg de cartofi..

Daca colectia ta e .FLAC sau discuri audio originale (nu luate mp3 si scrise audio ) atunci merita.

love is a verb
Love is a doing word

Posted

Pentru ascultarea de muzica in general sunt recomande sistemele stereo (cu 2 boxe), deoarece sunetul e mai "plin" si suna mai "muzical". Sistemele 5.1 (cu mai multe boxe), sunt mai potrivite pentru jocuri si filme, deoarece aduc un plus de realism prin efectele de surround.

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Posted

Nici ale mele, da are un prieten pe bluetooth. Nu mai stiu cat o dat pe ele (nu era un pret WAW, din cate imi amintesc..da nu erau nici ieftine). Si sunetu e impecabil

love is a verb
Love is a doing word

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.