Jump to content

Recommended Posts

Posted

Buna seara dragi colegi. Am continuat sa urmaresc forumul, si astazi am citit raspunsurile din topicul: Pentru a nu ma baga peste intrebarea omului, m-am decis sa deschid un nou topic in care sa va intreb ceea ce nu imi este clar, pe moment: Ce inseamna 802.11 b/g/n?

Ma poate lamuri cineva? Va multumesc!

Ultimul meu topic interesant: Ce este un laptop Nova?
Vizitez des sectiunea de Cerinte de Sistem.

Posted

Toate sunt niste standarde pentru retelele WiFi:

• 802.11 b este cel mai vechi standard (aparut in 1999), are frecventa de 2.4 GHz, rata de transfer de maxim 11 Mbs, distanta de conectare undeva la 35m.
  • 802.11 g este ceva mai nou (aparut in 2003), are frecventa de 2.4 GHz, rata de transfer de maxim 54 Mbs, distanta de conectare tot undeva la 35m.
  • 802.11 n este cel mai nou standard (aparut in 2009), are frecventa de 2.4/5 Ghz, rata de transfer este de maxim 600 Mbs, distanta de conectare undeva la maxim 70m.

Iti recomand si documentatia de aici:

• Upvote 1

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Posted

Sa nu uitam de importanta administrarii locale (vecinatatea noastra) a spectrului 2.4 GHz, care in mediul urban este supra-aglomerat sau congestionat total in unele zone.
Pentru a intelege la ce m-am referit pe alt topic prin alegerea unui canal mai ingust, aveti aici o reprezentare grafica a spectrului 2.4GHz (va uitati la 802.11):

2.4GHz_Spectrum.jpg

Dupa cum se poate observa, orice frecventa selectata pe router influenteaza canalele adiacente. Daca tu selectezi canal 4 (2427 MHz), iar vecinul selecteaza 1,2,3,5,6 sau 7, esti interferat. Asta pe o largime de 20MHz. Daca folosesti 40MHz si selectezi canalul 8, atunci vei ocupa canalele 4-12, iar probabilitatea de a fi perturbat si efectele perturbatorilor asupra conexiunii tale radio se dubleaza. Deci o largime de banda mica permite utilizarea mai eficienta a spectrului, din punct de vedere al numarului maxim de echipamente care pot transmite in acelasi timp si se foloseste intr-un mediu radio aglomerat, cu scaderea implicita a capacitatii de transfer. O largime de banda mare se folosete intr-un mediu curat si permite transfer de date superior.
Cum pe majoritatea detinatorilor de aparate wireless nu intereseaza astfel de aspecte si nu sunt curiosi cum le functioneaza sculele de langa ei, le lasa pe default (sa selecteze singure canalul si largimea lui) si se creeaza un mare haos.
Luati softul http://www.metageek.net/products/inssider/ , scanati si luati masuri cu vecinii. Daca aveti 1-2 vecini cu wireless, mergeti pe 40MHz. Daca aveti 10-15-20 de vecini cu astfel de echipamente, vorbiti intre voi, alocati-va canal fix pe router astfel incat sa nu va bruiati prea tare, mergeti pe 20MHz, !!! REDUCETI PUTEREA DE TRANSMISIE PE ROUTER DACA NU AVETI NEVOIE SA AJUNGETI CU LAPTOPUL LA 100KM DE EL !!!!
99% dintre TARANII cu router transmit la MAXIM in conditiile in care stau cu laptopul la 2-3m de router, doar ca sa vada ei semnal de -32dBm sau fara sa stie ca polueaza aiurea spectrul pe distante mari.
Antenele routerelor sunt omnidirectionale. Asta inseamna ca bat la 360 de grade in jurul antenei. DACA AVETI ECHIPAMENTE STATICE (adica nu le mutati frecvent prin casa), CUMPARATI-VA ANTENE DIRECTIONALE sa nu va imprastiati semnalul unde n-o sa fie utilizat niciodata.

Asta asa in mare. Daca va intereseaza fenomenul, cititi despre termeni cum ar fi SNR, CINR, RSSI, modulatii digitale, coding rate, guard interval, OFDM, TDD, FDD etc.
Domeniul RF este foarte interesant.

• Upvote 4
Posted

asa de curiozitate chestiile astea se pot face pe orice router? I mean eu n-am vazut asa ceva la al meu. (cred)

Chestiile astea nu se fac automat? am mai auzit vag de astea, si am impresia ca se faceau automat de router... 

si damn, programu' recomandat de tn nu-mi vrea sa se instaleze...zice ca vrea net framework, desii eu am instalat 4.5 

love is a verb
Love is a doing word

Posted

Toate au. Daca nu se gasesc optiunile in meniul routerului, inseamna ca au fost ascunse intentionat si trebuie sa intrii cu seriala pe el sau sa instalezi un firmware mai avansat. Vezi DD-WRT, OpenWRT.

Ba da. Am specificat ca implicit, se fac automat de catre router (selectarea canalului si a largimii lui). Dar un management mai bun, tot cu interventie umana se face.

Cred ca iti trebuie .Net 2.0.

• 1 year later...

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.