Jump to content

Cum Pot Afla Daca Placa De Retea Este Arsa?

robotboy

Recommended Posts

Exisa vreo metoda de a afla daca placa de retea de pe un calculator este arsa sau nu, in afara de inlocuirea acesteia cu alta?

Va intreb pentru ca beculetul placii de retea de la calculatorul mamei nu se mai aprinde, si, bineinteles, nici internetul nu merge (A network cable is unplugged.)

A sunat la cei de la RDS de unde are Internet, au spus ca vor verifica, dar nu a mai primit niciun raspuns. I-am spus sa mai sune maine odata, dar, pentu ca intrebarea din titlu mi s-a parut interesanta, iar raspunsul bine de stiut pentru viitor, m-am gandit sa va intreb si pe voi.

P.S: In Control Panel -> Network Connections apare placa de retea (deci, este detectata, cred).

Multumesc!

Ultimul meu topic interesant: Ce este un laptop Nova?
Vizitez des sectiunea de Cerinte de Sistem.

Pana la reinstalarea OS care in 99% din cazuri nu este necesara, poate cel mult sa reinstalezi driver-ul, gandeste logic:

- media-converterul de la RDS e bagat in priza ?

- oare cablul eth o fi bun ?

- daca nu ai media-converter si iti vine firu' pe geam, oare n-o fi buba la capatul celalalt al firului ?

- daca ai media-converter, oare nu s-o fi ars portul in care esti conectat ?

Daca tot nu vei avea link dupa ce ai raspuns la aceste intrebari, schimba placa cu incredere.

Incercati sa dati detalii despre topologia retelei pe care o aveti in casa pentru raspunsuri mai explicite. Sunt multe de-astea: "am net de la XYZ si nu merge ! Ce fac ?!" sau mai rau "nu merge netu ! HELP !" :))

Multumesc pentru raspunsuri!

Cablul de la RDS intra direct in casa, nu am media converter. Din punctul meu de vedere, exista doua posibilitati:

1. S-a intamplat ceva cu echipamentul celor de la RDS unde sunt legat, sau cu firul (a fost taiat de un binevoitor de exemplu).

2. S-a ars placa de retea.

Pana cand vor veni cei de la RDS sa verifice daca problema este de la ei, eram curios sa stiu daca exista vreo posibilitate de a verifica daca placa de retea este arsa.

Am mai cautat si pe Internet, si am gasit urmatoarea solutie:

Se verifica foarte simplu.

• Cel mai simplu testor de placi (retea) se poate confectiona dintr-o simpla mufa RJ45 si 10 cm cablu UTP.
  • Se sertizeaza cablul in mufa, conform standardului 586B.
  • Capete firelor ramase libere se dezizoleaza. Ma refer la firele alb-portocaliu,portocaliu,alb-verde,verde.
  • Dupa care se unesc pinii 1 (alb-portocaliu) cu 3 (alb-verde) si pinii 2 (portocaliu) cu 6 (verde).
  • Se introduce aceasta mufa in placa de retea.
  • Daca placa de retea este OK dispare acel X de pe conexiune, si afiseaja un mesaj de achizitie a IP.

Totusi, mi se pare destul de dificila, pentru un utilizator cu o nu foarte mare experienta.

Ultimul meu topic interesant: Ce este un laptop Nova?
Vizitez des sectiunea de Cerinte de Sistem.

Nu e dificil deloc, nu-ti trebuie experienta. Procedura descrie confectionarea unei bucle fizice. Daca ai cleste de sertizat rezolvi in 2 minute.

In cazul de fata ai 2 posibilitati la indemana: duci un laptop cu placa functionala in locatie si probezi sau rogi un prieten de la serviciu/scoala sa-ti faca o bucla.