Jump to content

Recommended Posts

Posted

Salutari, astazi dimineata, am observat ca cooler-ul la pc-ul meu nu mai functionea, cand am deschis pc, mi-am si dat seama de la ce era problema...cred ca am scos un sac de praf din pc, am demontat toate piesele; placa vide, procesorul, coolerele, placa de baza s.a.m.d. Le-am curatat pe toate de praf si le-am pus la loc. Acum vad ca functioneaza totul cum ar trebuie insa intrebarea mea este urmatoarea: e necesar sa pun pasta termoconductoare ? Acum de exemplu nu am pus, ce se poate intampla ?

a lot of bla bla bla...

Posted

Daca nu ai deloc pasta termoconductoare pe el ai face bine sa il opresti si sa ii pui. Risti sa se topeasca procesorul daca ajunge la o temperatura mai mare. Daca mai ai asa putina ramasa pe procesor poti sa il folosesti pana faci rost/cumperi. 

Cel mai bine este ca atunci cand ai scos coolerul de pe procesor sa schimbi si pasta termoconductoare. O recomand pe cea gri, este cea mai buna.

" N-am, pleacă ! "

Posted
2 hours ago, Cjb said:

Daca nu ai deloc pasta termoconductoare pe el ai face bine sa il opresti si sa ii pui. Risti sa se topeasca procesorul daca ajunge la o temperatura mai mare. Daca mai ai asa putina ramasa pe procesor poti sa il folosesti pana faci rost/cumperi. 

Cel mai bine este ca atunci cand ai scos coolerul de pe procesor sa schimbi si pasta termoconductoare. O recomand pe cea gri, este cea mai buna.

Ok, am inteles, dar mai am o intrebare, iarta-ma dar nu prea le am cu astea, daca cooler-ul raceste bine, ce riscuri sunt ?

a lot of bla bla bla...

Posted (edited)

Pai nu are cum sa raceasca bine fara pasta termoconductoare. Rolul pastei este acela de a face transferul intre radiatorul coolerului si procesor. 

El poate sa raceasca "bine" in idle. Dar daca intri intr-un joc/program ce iti forteaza procesorul atunci nu o sa mai faca fata foarte bine. 

Riscul ar fi ca, datorita caldurii prea mari, metalul de la radiatorul coolerului sa topeasca procesorul. Am avut un caz in care pinii si suportul procesorului de pe placa de baza au fost distruse din aceasta cauza, mai exact s-a topit plasticul peste pini si s-au lipit in jos.

P.s. Nu ma deranjeaza, partea hardware eate domeniul meu principal.

Edited by Cjb

" N-am, pleacă ! "

Posted

Se poate folosi și fără pastă, dar e destul de riscant. Trebuie să ai un radiator cu TDP (Thermal Design Power, sau ceva de genul) și flux de aer ridicat. De exemplu, un radiator de cupru răcește mai bine față de unul din aluminiu. De asemenea, cu cât mai multe RPM are ventilatorul de pe el, cu atât mai bine.

Posted

El a intrebat daca poate folosi ce are el fara pasta termoconductoare. Daca nu a precizat ceva anume, am presupus ca are un cooler normal de aluminiu, care nu se poate folosi fara pasta.

Temperaturile pe care le-ai postat tu sunt in idle. Daca intri intr-un joc, cu cerinte mai mari si te joci 30 minute, temperatura va fi.....exterm de mare.

" N-am, pleacă ! "

Posted

Chiar și cu radiator de aluminiu se poate folosi fără, dar trebuie să ai o configurație ceva mai slabă.

Exemplu personal: cu un CPU Intel Celeron E3400 Dual Core, în idle are 32-34 de grade Celsius, utilizat 100% nu sare de 67 de grade. Nu prea mai are pastă aplicată pe el de vreo 3 ani și a avut parte de ”gaming” la greu. Cu tot cu overclock la 3 Ghz.

Dacă ar fii o configurație ceva mai performantă, gen Quad Core, cu FSB ceva mai rapid, ar sări de 80 de grade cu siguranță în același context.

2 minutes ago, Alexandru C. said:

Cum trebuie aplicata ? O picatura in mijloc sau peste tot ?

Aplici pe mijloc un ”bob de mazăre”, după care întinzi pe toată suprafața cu o perie mică, ori cu un card.

• Upvote 1
Posted

Bun, am aplicat pasta si pentru a fi sigur, am pus si niste ulei pentru mecanisme fine, dar acum a inceput sa se auda un zgomot destul de enervant care provine de la ventilator. Why ?

a lot of bla bla bla...

Posted

Sunt 2 variante:

1. Nu l-ai prins bine. Incearca sa il desfaci si sa il repozitionezi.

2. Ventilatorul a facut "joc" si  este pe  ultimul drum :(

" N-am, pleacă ! "

Posted

Are 4 ani de zile si in timpul as nu m-am ocupat de el, oricum ma gandeam sa fac un upgrade general. Infine, sa zicem ca am rezolvat.

a lot of bla bla bla...

Posted

Cand te hotarasti la upgrade te pot ajuta cu un sfat daca ai nevoie. Pm sau topic, cum vrei tu. Cu asta ma ocup la locul meu de munca :D

" N-am, pleacă ! "

• Moderators
Posted
17 hours ago, Artanis said:

Aplici pe mijloc un ”bob de mazăre”, după care întinzi pe toată suprafața cu o perie mică, ori cu un card.

Faza cu însinsu cu cardu' ştiam că-i outdated. Eu pun pastă pe mijloc (bob) şi cooleru peste.

Posted
3 hours ago, Courage said:

Faza cu însinsu cu cardu' ştiam că-i outdated. Eu pun pastă pe mijloc (bob) şi cooleru peste.

Eu, de obicei, o întind pe toată suprafața procesorului, să nu fie diferență de temperatură între nuclee.

Posted
5 minutes ago, Artanis said:

Eu, de obicei, o întind pe toată suprafața procesorului, să nu fie diferență de temperatură între nuclee.

Nu se intinde singura o data ce pui ventilatorul pe el ?

a lot of bla bla bla...

• gaby changed the title to Pasta termoconductuarea neaparat?
  • 1 month later...

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.