Jump to content

Ce inseamna si ce este NFT, pe intelesul tuturor?


robotboy

Recommended Posts

In ultima perioada termenul de NFT (non-fungible token) este folosit din ce in ce mai frecvent, drept pentru care mi-a starnit curiozitatea si am inceput sa caut informatii despre acesta. Am citit cateva articole, am citit si pagina dedicata din Wikipedia insa nu pot sa spun ca am inteles prea bine ce este si la ce foloseste mai exact un NFT. Citez din Wikipedia:

Quote

Un jeton nefungibil (NFT, după termenul englezesc non-fungible token) este o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fișiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: fotografii, înregistrări audio, videoclipuri etc. Deși fișierele în sine pot fi copiate, jetoanele nefungibile care le sunt asociate sunt consemnate și monitorizate în permanență în registrele blockchain din care fac parte, oferindu-le cumpărătorilor dovada dreptului de proprietate. Registrele folosite la scară largă, precum Ethereum, Bitcoin Cash, Flux etc., au fiecare câte un ansamblu de standarde ce reglementează utilizarea NFT-urilor.

Jetoanele nefungibile pot fi folosite pentru comercializarea creațiilor digitale, cum ar fi arta digitală, articolele din jocurile video și muzica. Totuși, atât fișierul ce conține creația originală, cât și orice copie a sa pot fi accesate de oricine, nu doar de proprietarul jetonului. Primele NFT-uri au apărut în 2015 în registrul blockchain Ethereum. Ulterior, pe măsură ce a crescut interesul pentru piața NFT-urilor, a crescut și numărul de tranzacții ilicite, întrucât investitorii care anterior vânduseră criptomonede la suprapreț au început să tranzacționeze NFT-uri în număr din ce în ce mai mare.

Voua va este clara explicatia? Mie nu prea... 😳

Doream de mai multa vreme sa deschid acest topic insa m-am tot luat cu altele si am uitat. Este cineva pe aici care stie si poate explica ceva mai bine (pe intelesul tuturor) ce este si ce face mai exact, un NFT?

Ultimul meu topic interesant: Ce este un laptop Nova?
Vizitez des sectiunea de Cerinte de Sistem.

Link to comment
Share on other sites

  • +robotboy changed the title to Ce inseamna si ce este NFT, pe intelesul tuturor?

E un certificat de proprietate digital, un "token", care pot fi cumparate si/sau vandute. Pot cuprinde obiecte reale (picturi, cum e mentionat mai sus), dar in acelasi timp si picturi digitale. Practic vezi un "tablou" ce-ti place pe net, poti plati pentru acel tablou si doar tu il vei avea in proprietate.

Alt exemplu ar mai fi industria muzicala, platesti pe cineva sa-ti compuna o melodie pentru care tu vei avea licenta sa o folosesti. Gandeste-te ca e un fel de "copyright" sub alta forma.

Personal, cred ca e folosit doar pentru spalare de bani.

🎮      :filme:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.