Jump to content

Tutorial Instalare Retea Intre 2 Calculatoare

gaby

Recommended Posts

Tutorial Instalare Retea Intre 2 Calculatoare useronlineg.gif

Va voi prezenta 2 metode prin care puteti crea o retea intre 2 calculatoare.

Primul, si cel mai simplu mod pentru a face o retea intre 2 calculatoare, este prin cablu coaxial, nefiind nevoie de hub sau switch. Totusi, acest tip de cablu nu prea se mai foloseste, deoarece acesta ofera o viteza destul de mica (10 MB). Prin urmare, daca vrei sa folosesti acest tip de cablu, este simplu, insa mai greu este mai tarziu daca se doreste extinderea retelei.

Tot ce iti trebuie:

1) 2 placi de retea tip BNC/UTP (important este ca placa sa aiba port BNC);

2) cablu coaxial pentru retele;

3) terminatoare pentru fiecare capat al cablului (sunt importante pentru terminarea retelei).

Instructiuni:

Se instaleaza placile de retea in fiecare dintre computere. Fixati cablul pe pereti si abia dupa aceea taiati-l. Daca este mai lung aveti de unde sa taiati dar daca

este prea scurt nu mai puteti pune inapoi ceea ce a fost taiat. Dupa pozitionarea cablului se ataseaza mufele BNC-BNC si apoi se conecteaza la computere cu ajutorul teurilor din pachetele placilor de retea. Se pun si terminatorii. Cam asta ar fi partea hardware.

Dupa ce am terminat cu partea hardware, urmeaza si cateva lucruri ce tin de software, si anume:

1) Pe computere trebuie sa fie instalat protocolul TCP/IP prin Control Panel -> Networks.

2) Pe fiecare computer trebuie setate adresele de IP prin TCP/IP -> Properties. Pentru cele doua computere adresele de IP trebuie sa fie

diferite (ex.: 192.168.0.1 si 192.168.0.2) in plaja de adrese 192.168.0.1 - 192.168.0.254. Mask-ul este obligatoriu sa fie acelasi.

3) De asemenea Workgoup-trebuie sa fie acelasi (ex.: MYNET).

4) Trebuie apoi instalate serviciul "File and printer sharing prin Control Panel -> Networks".

5) Trebuie sa fie de asemenea instalat si "Client for Microsoft Networks".

Computerele vor fi restartate de cateva ori si reteaua ar trebui sa fie functionala. Pentru a putea transfera fisiere intre computere trebuie setate directoarele ce se doresc a fi shared (impartite). Cu click dreapta pe un director apare un meniu contextual in care se gaseste si optiunea "Sharing...". Se alege numele daca se doreste si parola. In cazul alegerii unei parole cand celalalt doreste sa intre in directorul shared dar parolat i se va cere parola. Acestea sunt setarile in cazul sistemului de operare Win 9x. Pentru Win 2k sau XP setarile sunt aceleasi, diferenta majora fiind faptul ca nu se poate intra in computer fara un username si o parola si deci securitatea este mult mai mare.

Dupa cum am spus la inceput acesta este modul cel mai usor de realizare a unei retele insa tipul cablului si al retelei limiteaza viteza de transfer a datelor la 10 Mbps (Megabiti pe secunda si nu MegaBytes pe secunda) ceea ce inseamna 10/8 = 1,25 MBps (Megabytes pe secunda), o viteza mica.

Al doilea mod, prin care se poate realiza o retea intre 2 calculatoare:

Eu optez pentru o retea prin cablu UTP care poate sustine pana la 100 Mbps adica 12,5 MBps. Este mai costisitoare un pic din punctul de vedere al costului.

Sunt necesare urmatoarele:

1) 2 placi de retea UTP 100 Mbps;

2) un hub sau switch (hub-ul este mai ieftin dar nu asa de rapid ca

switch-ul);

2) cablu UTP CAT-5 (este importanta calitatea cablului CAT-5; aceasta este

scrisa pe cablu asa ca e bine sa verificati);

3) mufe UTP (2 pentru fiecare cablu adica ar trebui 4 dar mai bine

cumparati 8 caci nu se stie cand mai este nevoie; o data mufate nu se mai

pot remufa);

4) cleste de sertizat (se gaseste de obicei in acelasi loc de unde

cumparati cablul).

Placile de retea au un port de tipul celui de telefon dar mai mare asa ca nu incercati sa puneti linia telefonica. Hub-ul este un dispozitiv care realizeaza transferul datelor prin cablu fara conflicte. Acesta este cu 5,8, 16, 24, ...porturi. Va este de ajuns unul cu 5 porturi daca nu planuiti sa va extinde-ti prea mult. Este important sa alegeti bine asezarea hub-ului fiindca odata tras cablul este foarte greu de mutat. Partea cea mai migaloasa este realizarea cablului. Dupa cum am spus si la inceput aveti grija ca nu cumva sa taiati cablul mai scurt. Cablul este compus din 4 perechi de fire (8 conductoare de cupru infasurate intre ele). Deizolati cablul numai de imbracamintea primara dar nu si fiecare fir. Aranjati firele in urmatoarea ordine: alb-verde, verde, alb-portocaliu, albastru,alb-albastru, portocaliu, alb-maro, maro. Introduce-ti mufele UTP si cu ajutorul clestelui strangeti mufa.

!!! Atentie, ambele capete ale cablului trebuie sa fie identice (mufele UTP trebuie privite din aceeasi parte si ordinea culorilor trebuie sa fie aceeasi). Este nevoie de 2 cabluri mufate pentru realizarea retelei. Conectati computerele cu ajutorul cablurilor la hub si reteaua ar trebui sa mearga (hub-urile si switch-urile sunt prevazute cu LED-uri pentru indicarea conexiunii fiecarui computer

conectat; tot cu ajutorul LED-urilor se pot vedea si erorile aparute).

P.S: Setarea software este aceeasi ca si in cazul retelei BNC !

Succes :pct:

• Upvote 1

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

• 3 years later...

• Moderators

Mai e o metoda. Cablu cross-over pentru direct link. Din placa de retea, in placa de retea.

Bineinteles ca si in acest caz mai sunt si alte lucruri pe care trebuie sa le faceti (acelas workgroup, share la cel putin un fisier, firewall dezactivat pe ambele pc-uri etc.). N-am mai folosit de mult asa ceva, dar a fost prima metoda pe care am folosit-o cand am facut o retea (jucam starcraft 1 sau warcraft 3).

Situatie: Am un laptop slabutz si un calculator de tip desktop.

Laptopu nu poate rula jocul X, dar desktopul poate.

Pot face cumva sa conectez cele 2 (laptopu si compu) in asa fel incat eu sa joc de pe laptop jocul X?

si daca e sa fie si wireless sa joci de la vecina cand esti in "vizita"

Nu :). Au sisteme hardware complet diferite.

BTW, m-aş mira tare dacă s-ar putea.

yeap, si eu mas mira. Din punct de vedere al complexitatii nu vad de ce nu.. Tot ce tre sa faci e sa redirectionezi semnalu de la tastatura + mnouse sa mearga in comp, iar el va trimite inapoi semnalu video. (un fel de ..of ca numi amintesc. Programu ala unde prin net te conectai la alt comp si ii controlai Mousu si tot.. doar ca e prea lent pentru ce vreau eu )

love is a verb
Love is a doing word

Situatie: Am un laptop slabutz si un calculator de tip desktop.

Laptopu nu poate rula jocul X, dar desktopul poate.

Pot face cumva sa conectez cele 2 (laptopu si compu) in asa fel incat eu sa joc de pe laptop jocul X?

Poate folosind Virtual/Multiple Desktops: , , si sa folosesti laptop-ul pe post de monitor, altfel, poate printr-un program de genul TeamViewer, insa performantele nu vor fi pe masura...

Altceva, nu-mi trece prin cap :-s.

Cum pot sustine forumul?
--------------------

A .... Team Viewer dacă nu mă înşel.

Ştiu că m-a ajutat cineva căci nu-mi mergea Metin 2 (cine nu-l juca prin 2010?), neştiind că eu am o placă video integrată de 32 MB, foarte puţin pentru acest joc :)). De fapt, nici nu ştiam ce-i aceea placă video pe acele timpuri (acum 2 ani).

Team Viewer e destul de ok, dar nu poti face legatura intre 2 calculatoare cand ai transfer de informatie mare cum ar fi sa joci un joc. Daca nu gresesc, legatura nu se face direct intre calculatoare si mai intai trece pe la un server de la time viewer si ala cred ca e in america. Distanta mare, dar si serverul prin care trece face sa nu poti juca jocuri pe el... poate cel pult solitaire.

transferul de date nu e unul imens.

E comparabil cu a te uita pe youtube la un filmuletz in 720p (ok, oleaca mai mult dar nu mult). (considerand ca joc jocul la o rezolutie destul de intalnita si suficienta de 1024x746..mousu si tastatura sunteti de acord ca ar fi nesemnificative in comparatie cu semnalu video).

So, semnalul codat, teoretic, e suficient de mic sa fie suportat de un USB (partea software e foarte dificila insa..).

Poţi conecta mufa care leagă monitorul de la laptop către placa lui de bază la o placă video de PC, dar e foarte multă bătaie de cap cu firele alea :).

yeah..da nu vreau sa stric laptopu totusi :P

love is a verb
Love is a doing word

Team Viewer e destul de ok, dar nu poti face legatura intre 2 calculatoare cand ai transfer de informatie mare cum ar fi sa joci un joc. Daca nu gresesc, legatura nu se face direct intre calculatoare si mai intai trece pe la un server de la time viewer si ala cred ca e in america. Distanta mare, dar si serverul prin care trece face sa nu poti juca jocuri pe el... poate cel pult solitaire.

In trecut, i-am aratat unei persoane cum e GTA 4, persoana respectiva fiind conectata la pc-ul meu prin TeamViewer. Totul a fost ok, in afara faptului ca vedea desfasurarea jocului usor in reluare.

Cum pot sustine forumul?
--------------------

• Moderators

In trecut, i-am aratat unei persoane cum e GTA 4, persoana respectiva fiind conectata la pc-ul meu prin TeamViewer. Totul a fost ok, in afara faptului ca vedea desfasurarea jocului usor in reluare.

Serios ? Toate incercarile mele au esuat lamentabil. Pe de-oparte mi se pare si normal sa nu poti. Pentru ca TeamViewer = sharing de desktop nu randare grafica. O posibilitate ar fi doar ca cele 2 calculatoare cu care se face testul sa fie la performante similare (jocul sa ruleze pe ambele), rezolutia monitorului sa fie la fel (cea din joc/desktop sa fie la fel cu cea a celui care se benocleaza prin teamviewer) si conexiunea de internet sa fie puternica.

N-am testat niciodata, dar nucred ca functioneaza nici folosind laptop-ul pe post de monitor. Un cablu vga are IN si OUT , mama si tata. Ori si laptop-ul si pc-ul au mama, sau tata.. nu stiu le incurc.

Serios ? Toate incercarile mele au esuat lamentabil. Pe de-oparte mi se pare si normal sa nu poti. Pentru ca TeamViewer = sharing de desktop nu randare grafica. O posibilitate ar fi doar ca cele 2 calculatoare cu care se face testul sa fie la performante similare (jocul sa ruleze pe ambele), rezolutia monitorului sa fie la fel (cea din joc/desktop sa fie la fel cu cea a celui care se benocleaza prin teamviewer) si conexiunea de internet sa fie puternica.

N-am testat niciodata, dar nucred ca functioneaza nici folosind laptop-ul pe post de monitor. Un cablu vga are IN si OUT , mama si tata. Ori si laptop-ul si pc-ul au mama, sau tata.. nu stiu le incurc.

Pe langa faptul ca merge sacadat, grafica e oribila si sunt momente in care imaginiea dispare pur si simplu. Se face greu transferul de date...

fWy1P.gif

• Moderators

Nu remote desktop foloseste reteaua interna creeata. La fel sunt anumite conditii in care functioneaza remote desktop. Firewall disabled, acelas workgroup, acelas set de ip-uri, remote desktop connection activat.. bla bla bla.. mai sunt.. dar nu stiu exact. Doar ca, si acolo la fel ca team viewer, sunt anumite conditii. DAr un lucru e sigur, RDC nu foloseste internetul. Capacitatea de redare si de preluare a comenzilor e exact ca si cum ai lucra pe calculator ..fizic, daca reteaua o permite.