Jump to content

Ghid Explicativ Functii 3d Ale Placilor Video !


Recommended Posts

Toate placile video moderne sunt construite in acelasi mod, inima acestora fiind procesorul, cunoscut si sub numele de Graphic Processing Unit (GPU) sau Visual Processing Unit (VPU) in cazul ATi. Diferentele sunt la nivel de arhitectura interna a procesorului grafic si organizare a fluxului de date intre GPU si VRAM, in final toate realizand acelasi lucru: afisarea imaginii pe ecranul monitorului. Memoria fizica a placii video are un rol deosebit de important, in aceasta incarcandu-se practic toata gama de functii necesare functionarii, precum si texturile necesare "imbracarii" obiectelor afisate.

1. Shader

GPU-rile placilor video moderne contin doua tipuri de unitati shader. Vertex Shader este format din mai multe poligoane de obiecte 3D pozitionate in spatiu si care contin efecte de lumina. Pixel Shader determina culoarea si transparenta fiecarui pixel in parte in cadrul unui obiect 3D, in ideea redarii unei imagini cat mai exacte a luminii abstracte.

in prezent se foloseste pentru noile generatii de cipuri GT200 (nVidia) si RV770 (ATi) Shader Model 4.1 (CineFX Engine 4.1). Avantajul standardului 4.1 consta in flexibilitatea sa nelimitata. in timp ce versiunea anterioara Pixel Shader 3.0 putea schimba doar culori standard, predefinite, pentru poligoane, modelul 4.1 face acest lucru dinamic, gama de culori fiind practic infinita.

Aditional, codul aplicatiei 3D trebuie sa suporte posibilitatile dinamice pe care le ofera modelul 4.1.

2. Pipelines, unified shaders si display buffers

Initial, la baza unui pipeline a stat Shader Unit care, de curand, a preluat sarcinile mai importante sub forma modelului Unified Shaders, in locul clasicelor ROP's. Aceste procese (shaderele) realizeaza practic imaginea, specificand culoarea si pozitia fiecarui pixel in parte in matricea grafica. Procedura dureaza o fractiune de secunda si ilustreaza performanta impresionanta a GPU-urilor, care sunt dezvoltate extrem de complex in prezent. Cu ajutorul controller-elor de buffer, imaginile ajung in prima faza in memoria RAM a placii video pentru ca apoi sa fie trimise catre monitor. Ca o regula generala, cu cat este mai mare frecventa procesorului, precum si numarul si frecventa shaderelor, cu atat se face mai repede redarea imaginilor de catre cipul grafic. De asemenea, cu Memory Bus marit si o capacitate de stocare mare, controller-ele de memorie pot procesa mai rapid informatia video.

3. Alpha Blending

Aceasta functie serveste la reprezentarea corecta a transparentei obiectelor, cum ar fi ferestrele sau suprafetele de apa. Valoarea culorii unui pixel primeste o alta valoare alpha care defineste gradul de transparenta.

4. Anisotropic Filtering

Este o functie filtru care modifica distanta texturilor fata de obiectele 3D. in functie de tipul placii video, exista mai multe tipuri de calitate, de la 2x la 16x. si aici se aplica aceeasi regula: cu cat performantele matematice ale GPU-rilor sunt mai bune, cu atat creste calitatea imaginii.

5. Antialiasing

Prin modelarea contururilor, aceasta functie indeparteaza efectele de distorsionare a unui obiect.

Exista doua tipuri:

a) conturarea de tip AntiAliasing doar a marginilor a doua poligoane alaturate intr-o textura sau

b) Full Screen AntiAliasing (FSAA) care lucreaza cu intreaga imagine. Calitatea si modul in care se realizeaza procedura, depind de puterea procesorului video.

6. Bump Mapping

Aceasta functie produce un efect tridimensional pe suprafetele plane prin adaugarea de umbre si furnizarea de informatii despre structura obiectului 3D respectiv.

7. Clipping

Organizeaza modul de lucru al placii grafice, astfel incat inaintea reprezentarii grafice a unui model 3D, aceasta functie calculeaza suprafata poligoanelor care sunt vizibile. Datorita acestei tehnologii se pot reduce mult resursele consumate ale GPU-lui si memoriei.

8. Displacement Mapping

Programatorii folosesc acest tip de textura pentru a crea un peisaj 3D in inaltime si profunzime. Suprafata texturii se adapteaza dupa tipul mediului, putand astfel sa isi schimbe dinamic forma si marimea. Modelul Shader-ului 4.1 permite aceasta actiune in timp real.

9. Environment Bump Mapping

Aceasta functie adauga o textura aditionala pe obiectele 3D, in care mediul inconjurator se reflecta fizic corect (apa sau sticla).

10. High Dynamic Rank

Face posibila marirea calitatii dinamicii in timpul reprezentarii intr-un spatiu cu luminozitati diferite. De exemplu, daca cel care priveste se afla intr-o zona intunecata si deodata apare o unda foarte luminoasa, atunci mediul inconjurator nu va mia fi negru ci va primi culori de intensitati gradate din ce in ce mai deschise.

11. Lens Flares

De exemplu, daca raza unei surse de lumina intalneste lentila telescopica a unui obiectiv telescopic, aceasta functie va reda corect fizic cercul de lumina sau steaua luminoasa ce rezulta din acest efect.

12. Mip Mapping

Cu ajutorul acestei tehnologii, anumite texturi sunt prezentate in diferite clase de calitate. Un obiect 3D se observa foarte clar si detaliat daca este in plan apropiat, pe cand obiectele aflate la distante foarte mari de observa din ce in ce mai neclar, pana dispar.

13. Morphing

Cu acest efect special un obiect 3D poate fi convertit intr-o alta forma.

14. Motion Blur

Este folosit la reprezentarea obiectelor 3D care se misca foarte repede intr-un spatiu difuz. Calea acestora si lumea materiala sunt simulate.

15. Multitexturing

in locul texturilor simple, de suprafata, se foloseste aceasta functie pentru obiectele 3D. De exemplu, la un butoi de metal in prima faza se construieste o textura tipica, apoi se adauga o textura care simuleaza stratul de rugina, iar in a treia faza apare reflexia caracteristica formata din combinatia celor doua texturi anterioare.

16. Perspective Correction

Vederea in ansamblu a unei suprafete tridimensionale apare distorsionata daca privim in detaliu. Aceasta functie copiaza acest efect redand imaginea compilata gresit in plan, dar corect in perspectiva.

17. Procedural Texturing

Acest tip de textura este ideala pentru reprezentarea obiectelor 3D a caror forma se schimba constant, cum ar fi mediul apei. in acest caz nu exista texturi prefabricate iar suprafata se schimba dinamic, in timp real.

18. Material Time Shadows

Obiectele care lasa umbre confera lumii virtuale o viziune mult mai realista. in cazul timpului material, umbrele apar natural in functie de unghiul surselor de lumina. Placa video adauga umbra unui obiect la scurt timp dupa crearea imaginii principale. Aceasta functie coreleaza aparitia umbrelor astfel incat acestea sa apara in timp real.

19. Texture

Transforma un model 2D in scopul folosirii acestuia pe o suprafata 3D.

20. Texture Compression

Cu cat este mai mare disolutia unei texturi, cu atat mai realist pare un obiect 3D. Cu cat se pot incarca mai multe asemenea texturi in memoria virtuala a placii video, cu atat accesul acestora se realizeaza mai usor. Programele 3D folosesc foarte des aceste functii de comprimare a texturilor. Totusi GPU-ul si API-ul DirectX trebuie sa suporte procedura de comprimare.

21. Ultra Shadow

Tehnologia de redare a umbrelor in timp real, dezvoltata initial de nVidia, salveaza performantele aritmetice prin calcularea urmelor lasate de obiecte si care se vad pe ecran. Astfel, umbrele „ascunse

  • Upvote 3

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

super articol...ne poti da si cateva exemple de placi bune ?

Daca am tv 3d si un calculator mai vechi legat la tv ,de ce fel de placa am nevoie ? tot 3d? eu am un calc cu procesor core2duo 1,8 , 2 giga ram cred ca ddr2 , o sursa cred ca are 300 w , o placa video care filmul avatar bluray 3d prin powerdvd 3d nu m a lasat pt ca e placa video nu e compatibila ,am vazut prin altceva dar scadat nu am reusit....tv ul transofrma si din 2d in 3d ..dar nu e acelasi lucru ..chiar nu stiu daca am tv 3d imi trebuie o placa buna sau una 3d ....am vazut de exemplu ca unele vin cu ochelari ,ori eu am ochelari de la sony active shutter....Vreau sa fac investita care trebuie.

Ce imi recomanzi sa imbunatatesc sistemul ? Daca poti sa mi dai si exemple concrete de componente bune..Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Salut, da, este nevoie si de o placa 3D. As putea da exemple de placi video perfecte pentru 3D, insa, peste ceva vreme acestea nu ar mai putea fi numite bune, asadar, in momentul de fata, m-as folosi de urmatoarele tabele:

Pentru nVidia:

nvidiaideal3dgraphiccar.png

Pentru ATI/AMD, as zice orice de de la HD 6000 in sus.

In rest, ti-am facut o recomandare personalizata, aici:

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Salut, da, este nevoie si de o placa 3D. As putea da exemple de placi video perfecte pentru 3D, insa, peste ceva vreme acestea nu ar mai putea fi numite bune, asadar, in momentul de fata, m-as folosi de urmatoarele tabele:

Pentru nVidia:

nvidiaideal3dgraphiccar.png

Pentru ATI/AMD, as zice orice de de la HD 6000 in sus.

In rest, ti-am facut o recomandare personalizata, aici:

ce parere ai de placa asta video si de acest sistem ?

COMPONENTE:

-placa de baza Gigabyte 970A-D3, socket AM3+ 36 luni garantie pret: 370 ron

-procesor AMD Athlon II X4 640 Quad Core, 3000 Mhz, socke AM3, box 36 luni garantie pret: 430 ron

-placa video gigabyte ATI radeon hd6850, 1024mb, GDDR5, 256biti, HDMI, DVI, PCI-E 36 luni garanie pret: 630 ron

-hdd Seagate 1TB, 7200 RPM, 64MB, SATA3 12 luni garantie pret: 480 ron

-memorie Kingston 2x4GB, DDR3, 1333 Mhz, CL9 ValueRam garanie pe viata pret: 200 ron

-sursa Inter-Tekh Combat Power 650W 24 luni garantie pret: 196 ron

-dvd samsung 24 luni garantie pret: 70 ron

-carcasa termaltake V3, ATX Mid Tower, fara sursa, neagera 12 luni garantie pret: 180 ron

-kit tastatura si mouse lohitech MK260, wireless, USB, negru 12 luni garantie pret: 128 ron

TOTAL 2680 ron

merita 2000 lei in garantie folosit 3 luni?

Link to comment
Share on other sites

ce parere ai de placa asta video si de acest sistem ?

COMPONENTE:

-placa de baza Gigabyte 970A-D3, socket AM3+ 36 luni garantie pret: 370 ron

-procesor AMD Athlon II X4 640 Quad Core, 3000 Mhz, socke AM3, box 36 luni garantie pret: 430 ron

-placa video gigabyte ATI radeon hd6850, 1024mb, GDDR5, 256biti, HDMI, DVI, PCI-E 36 luni garanie pret: 630 ron

-hdd Seagate 1TB, 7200 RPM, 64MB, SATA3 12 luni garantie pret: 480 ron

-memorie Kingston 2x4GB, DDR3, 1333 Mhz, CL9 ValueRam garanie pe viata pret: 200 ron

-sursa Inter-Tekh Combat Power 650W 24 luni garantie pret: 196 ron

-dvd samsung 24 luni garantie pret: 70 ron

-carcasa termaltake V3, ATX Mid Tower, fara sursa, neagera 12 luni garantie pret: 180 ron

-kit tastatura si mouse lohitech MK260, wireless, USB, negru 12 luni garantie pret: 128 ron

TOTAL 2680 ron

merita 2000 lei in garantie folosit 3 luni?

cika ultimul pret 1800 lei fara tastatura

Link to comment
Share on other sites

salut gaby....te rog sa ma ajuti si pe mine....am vazut ca ai cunostinte solide in ceea ce priveste 3D ...si chiar am reusit sa vad....

Am cumparat sistemul :

-placa de baza Gigabyte 970A-D3, socket AM3+ 36 luni garantie pret: 370 ron

-procesor AMD Athlon II X4 640 Quad Core, 3000 Mhz, socke AM3, box 36 luni garantie pret: 430 ron

-placa video gigabyte ATI radeon hd6850, 1024mb, GDDR5, 256biti, HDMI, DVI, PCI-E 36 luni garanie pret: 630 ron

-hdd Seagate 1TB, 7200 RPM, 64MB, SATA3 12 luni garantie pret: 480 ron

-memorie Kingston 2x4GB, DDR3, 1333 Mhz, CL9 ValueRam garanie pe viata pret: 200 ron

-sursa Inter-Tekh Combat Power 650W pret 200 lei

legat la tv led 3d sony 32 inch EX720 ..prin cablu hdmi ....nu stiu daca e 1.4 si daca e neaparat nevoie de un asemenea cablu ..ideea e ca am instlalat TRIDEF pt 14 zile...cum mi ai zis...si a functionat filmuletul lor....insa nu m a lasat sa vad bluray 3d...am citit ca tridef nu e pt bluray

2) am folosit daemon tools pt montare bluray 3d ( ex avatar de 50 gb) ....si programul power dvd 3d.....intra ca meniul frumos...spune ca s a detectat bluray 3d.....apoi am 2 optiuni pentru play :3D sau 2D......2D ..se vede impecabil..merge foarte bine.....3D...imi spune ca nu gaseste un display 3D....ce trebuie sa mai setez?

si spune mi TRIDEF e un player pt dvd uri 3d ?si media 3d? sa invat si eu ....multumesc mult si sper sa ma ajuti si pe mine sa reusesc sa vad bluray 3d

sistem am windows 7 pe 64 biti

---------------------------------

deci pe tridef porneste filmul 3d...si apoi tv ul isi da seama...ca mi zice tv ul...s a detectat continut 3d..si trece automat la alt mod.....la power dvd..nu porneste inca filmul.si cand dau play 3d..zice ca am display normal ..si autmat tv ul ramane in 2d....aici cred ca e ceva probabil ...trebuie facute ceva setari...

Edited by Lus
Link to comment
Share on other sites

salut gaby....te rog sa ma ajuti si pe mine....am vazut ca ai cunostinte solide in ceea ce priveste 3D ...si chiar am reusit sa vad....

Am cumparat sistemul :

-placa de baza Gigabyte 970A-D3, socket AM3+ 36 luni garantie pret: 370 ron

-procesor AMD Athlon II X4 640 Quad Core, 3000 Mhz, socke AM3, box 36 luni garantie pret: 430 ron

-placa video gigabyte ATI radeon hd6850, 1024mb, GDDR5, 256biti, HDMI, DVI, PCI-E 36 luni garanie pret: 630 ron

-hdd Seagate 1TB, 7200 RPM, 64MB, SATA3 12 luni garantie pret: 480 ron

-memorie Kingston 2x4GB, DDR3, 1333 Mhz, CL9 ValueRam garanie pe viata pret: 200 ron

-sursa Inter-Tekh Combat Power 650W pret 200 lei

legat la tv led 3d sony 32 inch EX720 ..prin cablu hdmi ....nu stiu daca e 1.4 si daca e neaparat nevoie de un asemenea cablu ..ideea e ca am instlalat TRIDEF pt 14 zile...cum mi ai zis...si a functionat filmuletul lor....insa nu m a lasat sa vad bluray 3d...am citit ca tridef nu e pt bluray

2) am folosit daemon tools pt montare bluray 3d ( ex avatar de 50 gb) ....si programul power dvd 3d.....intra ca meniul frumos...spune ca s a detectat bluray 3d.....apoi am 2 optiuni pentru play :3D sau 2D......2D ..se vede impecabil..merge foarte bine.....3D...imi spune ca nu gaseste un display 3D....ce trebuie sa mai setez?

si spune mi TRIDEF e un player pt dvd uri 3d ?si media 3d? sa invat si eu ....multumesc mult si sper sa ma ajuti si pe mine sa reusesc sa vad bluray 3d

sistem am windows 7 pe 64 biti

---------------------------------

deci pe tridef porneste filmul 3d...si apoi tv ul isi da seama...ca mi zice tv ul...s a detectat continut 3d..si trece automat la alt mod.....la power dvd..nu porneste inca filmul.si cand dau play 3d..zice ca am display normal ..si autmat tv ul ramane in 2d....aici cred ca e ceva probabil ...trebuie facute ceva setari...

DIN CE AM STUDIAT AZI>>>CRED CA AM NEVOIE DE UN CABLU HDMI 1.4 3D ethernet....care este mult mai performant....plus ca poti vedea la 100 hz...nu la 60 cum am in prezent...daca aveti alte sfaturi va rog sa mi ziceti daca gresesc...trebuie sa gasesc si un cablu bun ...calitate/pret...sper ca asta e problema

Link to comment
Share on other sites

nu e de la cablu ..am luat azi unul de proba HAMA , hi speed ,3D, ethernet....si la fel...si e logic din moment ce cu tridef merge...trebuie sa mearga si cu powerdvd 10/....daca ar porni..tv ul ar detecta imediat semnal 3d....cum face si in cazul filmultelor tridef...

gaby stie cu siguranta :)....astept un raspuns gaby de la tine...trebuie sa setez ceva la placa video la setari 3d? si la power dvd 10?

pe tridef nu merg bluray urile 3d

Link to comment
Share on other sites

ceva imi zice ca gaby nu detine un tv 3d, deci nu vorbeste din experienta :P

imi pare rau ca raspunsurile mele nu te ajuta..just trying to help

m ai ajutat foarte mult...de la discutiile noastre...am reusit in sfarsit :).....am intrat pe help power dvd.....am reinstalat...versiunea 12....si la inceput imi cerea sa setez autodect display....si gata....acum porneste el singur....tv ul zice ca detecteaza continut 3D si gata :)...si merge cu cablul vechi ...are capetele aurite..nu stiu daca e 1.4 si nu stiu exact ce i cu ethernetul si nici nu cred ca e hi speed...ideea e ca merg foarte bine filmele fara intreruperi...nu stiu daca sa mi iau alt cablu cu hi speed..si ethernet chiar nu mi dau seama la ce ajuta ..ca internet am separat wireless......

Acum trec la problema 2...cum sa adaug subtitrare la filme bluray....mai ales daca filmul este imagine iso....stii cumva GodsOtherHand ?

si inca o chestie...am acum displayul la 60 hz....1080 p....asa ma lasa maxim pt calculator ....am ajuns pe undeva unde poti seta cumva cu niste programe....dar poti si arde tv ul ..sa l duci la 100 hz cat are el...dar nu cred ca e nevoie ca merge frumos acum

http://www.sevenforums.com/tutorials/7947-force-dvi-hdmi-resolutions-refresh-rates.html

scrie clar acolo atentie..sa nu iese fum...asa ca numai un expert poate umbla pe acolo....

Link to comment
Share on other sites

Daca e blu-ray disk atunci trebuie sa aiba subtitrare, chiar mai multe, pana si mai multe audio-uri.

Daca e blurayrip, atunci.. asa cum vine..asa il si ai.

pai de exemplu avatar...are 10 subtitrari dar nu si in romana....pot adauga la film bluray...deschis cu power dvd 12?

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

Nu cu Power DVD, din cate stiu eu. Dar, ai putea sa incerci asa:

-copiaza tot continutul imaginii pe calculator intr-un folder.

-cauta folderul unde sunt fisierele de subtitrare (ar trebui sa fie subtitle EN ..ceva).

-cauta o subtitrare in acelas format ca celelalte, dar sa fie in romana, si o copiezi acolo.

Habar n-am daca merge sau nu, ideea e ca trebuie editat bluray-ul si nu stiu exact cum se face.

O alta idee mai creata ar fi sa incerci sa downlo..cumperi (cough) blu-ray care au deja sub in romana incorporat. :)

Link to comment
Share on other sites

salut gaby....te rog sa ma ajuti si pe mine....am vazut ca ai cunostinte solide in ceea ce priveste 3D ...si chiar am reusit sa vad....

Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, insa, nu am avut cum sa raspund mai devreme...

ceva imi zice ca gaby nu detine un tv 3d, deci nu vorbeste din experienta :P

That's right.

m ai ajutat foarte mult...de la discutiile noastre...am reusit in sfarsit :).....am intrat pe help power dvd.....am reinstalat...versiunea 12....si la inceput imi cerea sa setez autodect display....si gata....acum porneste el singur....tv ul zice ca detecteaza continut 3D si gata :)...si merge cu cablul vechi ...are capetele aurite..nu stiu daca e 1.4 si nu stiu exact ce i cu ethernetul si nici nu cred ca e hi speed...ideea e ca merg foarte bine filmele fara intreruperi...nu stiu daca sa mi iau alt cablu cu hi speed..si ethernet chiar nu mi dau seama la ce ajuta ..ca internet am separat wireless......

Ma bucur ca pana la urma ai reusit :D.

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

ramane sa vad cu subtitrarea...si mai am o problema...am luat un film 3d...insa se vad 2 imagini alaturate....am vazut ca si la butonul care transforma 2d in 3d al tv ului...exista 3 optiuni 3d...desi sunt 3 optiuni...imagini alaturate ,simulare 3d si inca una...,merge numai pe simulare...unde sunt 2 imagini una peste alta.....nu stiu cum sa vad un film 3d care are imagini altaurate....pentru ca vad 3d in schimb vad tot 2 imagini Ș)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.