Jump to content

Ce este Linux? Informatii Linux.


gaby

Recommended Posts

Linux este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software liber si dezvoltare de software Open Source.

Termenul Linux se refera la nucleul Linux dar este folosit in mod curent pentru a descrie intregul sistem de operare, care contine nucleul Linux, bibliotecile software si diverse unelte. O distributie Linux adauga acestor componente de baza o mare cantitate de software organizata In "pachete". Folosirea termenului "Linux" pentru intreg sistemul, desi foarte raspandita, este contestata de catre Free Software Foundation (autorii Proiectului GNU, pe care se bazeaza o mare parte din distributiile Linux). Acestia propun utilizarea termenului GNU/Linux (se citeste "GNU si Linux" sau "Gnu plus Linux").

Nucleul a fost dezvoltat la inceput pentru microprocesorul Intel 386 dar acum suporta o mare gama de microprocesoare si arhitecturi. Este folosit atat pe calculatoare PC si supercomputere cât si pe sisteme incapsulate ca telefoanele mobile sau video recordere.

Initial dezvoltat si utilizat de catre programatori voluntari, Linux a castigat suportul industriei IT si al marilor companii ca IBM si Hewlett-Packard si a depasit ca folosire cele mai multe versiuni proprietare de Unix. Analistii atribuie succesul sistemului faptului ca este independent de furnizor, implementarea are un cost scazut, securitatea si fiabilitatea sistemului sunt foarte bune.

Dezvoltarea sistemului a fost inceputa de catre Linus Torvalds care dorea sa obtina un sistem similar cu Minix, dar fara limitarile acestuia. Linux a fost dezvoltat sub licenta GNU (General Public License) astfel incat codul sursa este disponibil oricui, si va ramane disponibil pe viitor tuturor celor interesati.

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ar fi mai avantajos datorita multitudinii de softuri pe care le gasesti. (desii banui ca nu doar de aia...acele softuri or fi si pe windows, intr-o oarecare masura.. ). + distributii facute special pentru asta cum ar fi http://www.kali.org/

 

Insa in general pe linux poti face multe chestii mult mai usor ( linie de comanda > interfata grafica. Iar pe windows nu prea sunt la moda programe ce nu au GUI.)

 

App, Linux e foarte bun ca si desktop, iar cei de la valve (steam) chiar sustin sus si tare ca jocurile lor odata portate pe linux au un FPS mai mare decat pe windows.

love is a verb
Love is a doing word

Link to comment
Share on other sites

Windows a ajuns popular la inceput si a ramas acolo.. cum a ajuns acolo nu conteaza (calitate, practici neortodoxe...sau putin din ambele) insa a ramas acolo din obisnuinta. 

 

Windows este mai popular decat Linux, asa ca eu ca si developer fac intai softu pentru Windows, ceea ce face ca Windowsu sa fie si mai popular(pentru alte platforme nici nu ma obosesc, eventual un Mac ceva acolo..). E un fel de cerc vicios.

Majoritatea problemelor ce le au oamenii pe sisteme de tip Linux se datoreaza lipsei de software (editoare photo/video profesionale printre altele), lipsei de suport pentru diferite dispozitive (la imprimante inca mai sunt probleme... pur si simplu unii producatori nu fac drivere.. desii situatia per total devine din ce in ce mai buna). 

 

Asa ca idee, serverele cat de cat serioase au Linux nu Windows ( cele mai serioase nu au nici Linux, au ei alte chestii mai bune pentru asa ceva), exceptand anumite cazuri cand ai nevoie de softu celor de la microsoft..

 

Totusi windowsu nu e chiar asa rau.. Isi face treaba. Daca ai de ales intre  2 produse: 1 il cunosti si e suficient de bun, si al 2lea nul cunosti deloc, insa ai auzit ca ar fi putin mai bun (nu fenomenal), vei alege cel cunoscut. Plus mai e stereotipu cum ca Linuxurile sunt grele..

love is a verb
Love is a doing word

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Pai linux e doar un kernel. E doar o mica componenta din tot sistemu de operare. 

Tu probabil esti curios ce distributie de Linux (Ubuntu de ex e doar o distributie de Linux). 

 

Dupa cum sti, Linux e open, deci oricine il poate modifica si adapta nevoilor sale. Deci nu trebuie sa te bazezi pe o distributie deja disponibila. 

La urma urmei, Linux e doar unu (kernelu). 

 

 

de pe wikipedia:

 


Linux-based devices or Linux devices are computer appliances that are powered by the Linux kernel and possibly parts of the GNU operating system. Device manufacturers' reasons to use Linux may be various: low cost, security, stability, scalability or customizability. Many original equipment manufacturers use free and open source software to brand their products. Community maintained Linux devices are also available.

 

love is a verb
Love is a doing word

Link to comment
Share on other sites

Cum ziceam, nu e nevoie sa fie o distributie.. 

 

Si ... daca este ca aici :

 

Dupa cum sti, Linux e open, deci oricine il poate modifica si adapta nevoilor sale. Deci nu trebuie sa te bazezi pe o distributie deja disponibila. 

La urma urmei, Linux e doar unu (kernelu). 

 

E de bine sau de rau ?

Link to comment
Share on other sites

  • gaby changed the title to Ce este Linux? Informatii Linux.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.