Jump to content

Ce Sunt Procesoarele Arm ?


Recommended Posts

In ultima vreme auzim destul de des de procesoare ARM. Ce reprezinta mai exact aceasta arhitectura ?

ARM este un computer pe 32 de biti cu o arhitectura bazata pe seturi de instructiuni (ISAInstruction Set Architecture) care lucreaza cu un set redus de instructiuni (Reduced Instruction Set ComputerRISC), al carui patent este detinut de compania creatoare, ARM Holdings (http://www.arm.com/).

arm-logo.png

Arhitectura hardware ARM a fost conceputa pentru procesoare pe computere desktop de Acorn Computers, compania premergatoare ARM Holdings. Acorn Computers a fost infiintata in 1978 si a avut o serie de realizari notabile, producand mai multe modele de computere, foarte populare indeosebi in Marea Britanie. O sa amintesc aici cateva nume ale unor asemenea sisteme pentru cei interesati: Acorn Electron, BBC Micro si Acorn Archimedes. BBC Micro a dominat piata computerelor pentru domenii educative in anii 80 si la inceputul anilor 90, la vremea respectiva fiind facute multe comparatii intre produsele Acorn si Apple. in 1998, compania s-a divizat in mai multe firme, dar a ramas faimoasa pentru producerea computerelor personale RISC. ARM Holdings este una dintre subsidiarele Acorn, notorie pentru dominatia pe piata procesoarelor de telefoane mobile si a celor pentru PDA.

In prezent arhitectura ARM poate fi folosita si de alti producatori hardware sub licenta de la compania detinatoare, ARM Holdings.

Procesoarele ARM sunt produse de ARM si de cei care detin licente ARM. Cele mai cunoscute serii de procesoare ARM dezvoltate de ARM Holdings sunt ARM7, ARM9, ARM11 si Cortex. Procesoare remarcabile cu arhitectura ARM produse de detinătorii de licente includ DEC StrongARM, Freescale i.MX, Marvell (fost Intel) XScale, Nintendo, Nvidia Tegra, ST-Ericsson Nomadik, Qualcomm Snapdragon, seria de produse Texas Instruments OMAP, Samsung Hummingbird si Apple A4.

Numai bine :pct2: !

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Pe scurt...un procesor RISC. Ce inseamna asta?

Un procesor cu un set redus de instructiuni. Ce sunt instructiunile?

Instructiunile sunt operatii pe care le cunoaste procesorul si le aplica asupra bitilor. Acestea pot fi cablate sau programate in procesor. (Cele hardware fiind cele mai rapide)

Tipuri de instructiuni specifice procesoarelor: instr. control al fluxului, instr. de manipulare a datelor, instr. logice si aritmetice.

De ce RISC? Pentru ca mai multe instructiuni simple (cu timp extrem de scurt de executare) sunt mai eficiente decat o instructiune complexa si multe alte motive.

Noi nu le folosim in calculatoare pentru ca acestea nu sunt "bune la toate" cum sunt procesoarele CISC. Procesoarele RISC tintesc domenii foarte specifice.

Nu va lasati prostiti de specificatiile proaste ale procesoarelor RISC. Aceste procesoare stiu putine dar fac acele lucruri foarte eficient si repede.

Procesoarele RISC se folosesc cel mai des in rutere si alte echipamente de retea, telefoane, console jocuri, servere (serverele Sun, actual Oracle), etc.

Vezi: limbaj de asamblare si arhitectura procesoarelor

Asa...pe scurt. Nu vreau sa intru in detalii pentru ca sunt complexe si necesita cunostinte de arhitectura a procesoarelor ca sa intelegeti bine aceste notiuni.

Dar, pentru cei cu intrebari...lasati un mesaj mai jos!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

gh0st, mai esti pe aici? Nush de ce zici ca procesoarele RISC nu pot fi bune la toate.. Uite tabletele care apar acu pe piata. Ai office, browsere, jocuri, messenger.. Ce mai, ai un intreg sistem de operare. ARM prinde din urma x86, si multi zic ca ii va da o lectie importanta.

love is a verb
Love is a doing word

Link to comment
Share on other sites

  • gaby unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.