Jump to content

De Unde Vine Internetul?


robotboy

Recommended Posts

In timp ce citeam subiectele pinned ale acestei categorii (Internet & Network), printre care: si , mi-a trecut o intrebare prin cap, pentru care raspunsul din punctul meu de vedere, este destul de complex, dar si interesant. Este vorba despre: de unde vine Internetul? (de unde au tarile Internet?)

Stiu ca Internetul este distribuit de ISP-isti (RDS, Romtelecom, Astral, etc.) dar ei, de unde au Internet pentru a-l distribui?

Ma poata lamuri cineva?

Multumesc!

Va invit sa vizitati categoria: Cheat Codes a forumului, precum si: Cerinte de Sistem.

Link to comment
Share on other sites

O intrebare foarte interesanta. Explicatia lui Gheorghe serban, director executiv al Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor din Romania, mi se pare cea mai in masura sa raspunda acestei intrebari, asadar, o citez:

O reţea globală de calculatoare conectate între ele, aceasta este definiţia clasică a internetului. Dacă v-aţi gândit vreodată că există un punct central de unde pleacă, atunci v-aţi înşelat. Nu există un punct central în modul cum este gândit internetul. Dacă ar fi existat, atunci internetul ar fi foarte vulnerabil. Una din primele cerinţe de la care s-a plecat în anii ‘50 a fost să se realizeze o reţea de comunicaţii care să nu aibă un punct central. Există o mulţime de hub-uri distribuite geografic, cu multe asemănări şi cu forte multe deosebiri între ele.

Internetul ajunge în ţara noastră prin cabluri de fibră optică având debite foarte mari de transport, prin cabluri pe cupru, conexiuni radio şi conexiuni prin satelit. Mai sunt şi alte suporturi de comunicare, dar acestea sunt cele mai uzuale. Hub-urile din România sunt interconectate cu alte hub-uri din lume, într-un sistem care te duce cu gândul la o reţea mesh.

Nu se poate spune că internetul intră în România printr-un anume punct. Există o mulţime de interconectări. Cele mai importante sunt cele care leagă România de vestul Europei, în special prin hub-urile de la Frankfurt (DE-CIS), Amsterdam (AMS-IX), Londra (LINX), Viena (VIX), Budapesta (BIX) etc. România este asigurată de zeci de reţele, nu toate de aceeaşi mărime şi nu toate asigurând acelaşi spaţiu geografic, sunt suprapuse parţial sau total în aşa fel încât oricând există acces la internet. Dacă se întâmplă ceva cu canalul de comunicaţii dintre Bucureşti şi Budapesta, care asigură ieşirea spre nord, atunci funcţionează canalul spre Sofia - Atena. Rareori toate conexiunile acestea pot cădea, deşi în teorie este posibil.

Reţelele globale, care nu se limitează la nivelul unui continent, sunt administrate de companii precum AT&T, Vodafone, France Telecom, Deutche Telecom şi Telefonica. În România, printre cei mai mari furnizori de internet se numără RCS&RDS, Romtelecom, UPC, Teletrans, Digital Cable Systems, GTS Telecom, Euroweb, Cobalt IT (iLink).

Spre exemplu, GTS Telecom deţine în ţara noastră o reţea MPLS (Multi Protocol Label Switching) de 72,5 Gbit/secundă, pe care o operează la nivel național şi care include 21 de puncte de prezență (PoP) deschise în mari orașe. „În București, deținem și operăm o rețea metropolitană MPLS de fibră optică de aproximativ 600 de km, cu o capacitate de transport de 72,5 Gbit/secundă și o rețea radio în bandă de 5,8 GHz prin care asigurăm acoperirea integrală a orașului“, conform oficialilor companiei. Un alt exemplu este Cobalt IT (iLink). iLink este interconectat cu furnizorii din Bucureşti, Frankfurt, Amsterdam şi Londra, iar capacitatea internaţională permite companiei susţinerea unui trafic de până la 28 Gbit/secundă.

P.S: In prezent, 95% din traficul comunicatiilor internationale circula prin cabluri submarine intinse pe fundurile oceanelor, cabluri care nu sunt indestructibile si care au nevoie de mentenanta. Global Marine Systems (GMS), este cel mai mare instalator mondial de cabluri submarine, ce se ocupa pe langa instalare si de repararea retelei subacvatice care reprezinta coloana vertebrala a comunicatiilor moderne:

Pe aceeasi tema, poti citii urmatoarele articole, foarte interesante:

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

Interesant. Am primit o intrebare de genul acum cateva zile de la tatal meu. M-a spart pe moment, pentru ca nu imi venea o explicatie plauzibila pe care sa o inteleaga imediat. M-am calmat si am inceput sa explic pe intelesul lui (eu cand vorbesc cu sora-mea, care e la Cluj, pe messenger, dupa el, vorbim prin "sarmele alea"). Cam acelas lucru i l-am spus dar in mai putine cuvinte si in mod general.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.