Jump to content

Ce este IP-ul? Diferenta IP static/IP dinamic


gaby

Recommended Posts

Adresa IP / IP Address (Internet Protocol Address): Acest numar este un numar utilizat in exclusivitate de catre toate echipamentele ce tin de tehnologia informatiei (imprimante, routere, modemuri, calculatoare etc.) ce le permite sa se identifice si sa comunice intre ele intr-o retea de calculatoare.

Exista un standard in comunicatii, denumit Protocol Internet (Internet Protocol / IP). In termeni obisnuiti, este ca si adresa ta de acasa. In cazul in care comanzi ceva prin posta, respectivii trebuie sa stie adresa ta corecta (Adresa IP), orasul in care esti (Network - Reteaua de calculatoare) sau nu vei putea primi produsele comandate. Acelasi lucru este valabil pentru toate echipamentele din Internet. Fara o adresa specifica, informatiile nu pot fi receptionate.

Adresele IP pot fi alocate permanent unui server Email/Business sau unei retele de resedinta sau pot fi alocate temporar de catre furnizorul tau de servicii Internet dintr-o "pusculita"de adrese disponibile pe principiul primul venit, primul servit (altfel spus, cand te conectezi la internet, automat furnizorul iti va aloca o adresa IP astfel incat calculatorul tau sa poata comunica cu alte echipamente)

Nume Domenii / Sistem DNS (Domain Names / Domain Name System): Acest sistem permite transformarea adreselor IP in cuvinte. Este mult mai usor sa-ti amintesti un cuvant decat o serie de numere. Acelasi lucru este valabil si pentru adresele email.

De exemplu, este mult mai usor sa-ti amintesti o adresa web precum adresameaip.ro decat sa-ti amintesti 80.96.148.26 sau, in cazul adresei email, mai rapid iti amintesti nume@adresaip.ro decat nume@80.96.148.26.

Adresa IP Dinamica (Dynamic IP Address): Reprezinta o Adresa IP ce nu este statica si se poate schimba oricand fiind destinata echipamentelor ce nu necesita conexiune permanenta la Internet/Retea. Aceasta adresa IP iti este alocata de catre furnizorul tau de acces la internet (ISP) printr-un Server DHCP. Acest lucru este destinat unui numar mare de clienti ce nu necesita sa aibe aceeasi adresa IP mereu, din mai multe motive. Calculatorul tau va prelua automat o adresa IP cand se conecteaza la reteaua respectiva fara sa fie nevoie sa cunosti detaliile retelei respective privind configurarea. Aceasta adresa IP poate fi alocata oricui utilizeaza o conexiune dial-up, conexiuni Wireless si conexiuni de mare viteza (Hight Speed Internet). Daca ai nevoie de un server email sau un server web, este recomandat sa ai o adresa IP statica.

Adresa IP statica (Static IP Address): Este o adresa IP fixa ce nu se schimba niciodata fiind destinata echipamentelor ce necesita conexiuni permanante la Internet/Retea. Este in contrast cu o adresa IP dinamica ce se poate schimba oricand. Majoritatea furnizorilor de acces la internet iti pot aloca o adresa IP statica sau un bloc de adrese statice pentru o taxa mica.

Versiunea IP 4 (IP Version 4): In prezent este utilizata de catre majoritatea echipamentelor legate in retele. Oricum, pe masura ce numarul calculatoarelor ce acceseaza Internetul creste, adresele IPv4 disponibile se imputineaza. IPv4 este limitat la 4.294.967.296 adrese.

Versiunea IP 5 (IP version 5): Acesta este un protocol experimental bazat pe sisteme UNIX. Pentru a respecta conventiile UNIX (UNIX este un sistem de operare a calculatoarelor) toate versiunile numerotate diferit sunt considerate experimentale. IPv5 nu a fost niciodata destinat publicului larg.

Versiunea IP 6 (IP version 6): Reprezinta inlocuirea batranului IPv4. Numarul estimat de adrese IP unice este 40.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456.

P.S: Vezi si: | |

  • Upvote 1

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Adresa IP iti este alocata de catre furnizorul tau de acces la internet (ISP) sau de catre un Server DHCP.

Cum IP-ul dinamic este alocat prin protocol DHCP, se poate reformula propozitia. ISP-ii nostrii tot prin DHCP aloca, nu se pune problema de "ISP sau server DHCP".

Ca o completare: mai exista si notiunea de IP FIX, care se foloseste atunci cand ai de-a face cu un IP fix (evident), dar alocat prin DHCP. Asta spre deosebire de un IP STATIC care se configureaza manual pe echipament.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Să nu facem o confuzie.

Cei care folosesc PPPoE pentru acces la Internet, IP-ul, chiar dacă este static, nu este alocat prin DHCP.

Nu există diferență între IP-ul "fix" sau "static". E același lucru. Singura diferență este între modurile de alocare.

Furnizorii de servicii se feresc mult de DHCP. Motivele le cunoașteți.

Link to comment
Share on other sites

@gh0st: nu s-a pomenit de PPPoE pana acum. Asta e alta tehnologie.

Pai tocmai de-aia a aparut termenul de "IP fix" cel putin in jargonul ISP-istilor, ca sa se diferentieze de "static" care inseamna configurare din tastatura pe echipament. Nu stiu exact daca exista in literatura de specialitate.

@GodsAleaAlea: banuiesc ca gh0st se refera la potentialele furtisaguri de IP-uri, MAC-uri, DHCP poisoning, de aici si atacuri gen "Man in the middle" si alte vulnerabilitati pe care le ofera DHCP la pachet.

Link to comment
Share on other sites

Corect, Raziel...dar spune-mi de un SP care furnizează adresele prin DHCP.

În plus, pot spune că RDS deține monopolul când vine vorba de acces la Internet și din câte știu folosesc PPPoE.

PS: Da, poate cei care trag cabluri folosesc diferențiat "fix" și "static". Dar te asigur că cineva școlit într-ale rețelelor nu face gafa asta. Nici măcar nu există în literatura de specialitate.

Link to comment
Share on other sites

E discutabil. Daca recapitulam avem asa:

1. IP static - providerul iti da pe hartie IP-ul de acces, subnet, gw, IP DNS pe care tu trebuie sa le introduci de la tastatura si raman acolo

2. IP dinamic DHCP - providerul te indeamna sa bifezi "Obtain IP address automatically" sau cum ii zice si ai scapat

3. Aici este dilema: poti formula "IP static prin DHCP" desi nu configurezi nimic static, sau folosesti termenul de "IP fix prin DHCP" ca sa nu se creeze o confuzie cu IP static.

Poate sunt unii mai ciudati. In final, daca te-ai facut inteles, ce mai conteaza ? :)

Inca sunt provideri care aloca prin DHCP, dar nu de teapa RDS sau Romtelecom.

Ca fapt divers, ISP-ul meu nu aloca prin DHCP ci static DAR sunt intr-un /24 :->:->

Link to comment
Share on other sites

Inteleg ce zici tu. Insa, dupa cum am spus, unii folosesc si termenul de IP fix. Si nu sunt neaparat cablagii.

ISP-ul meu nu foloseste PPPoE daca la asta te gandeai. Pur si simplu eth chior. Ce zici de asta ? :)

Nu inteleg exprimarea Romtelecomului: Acest tip de adrese IP sunt recomandate echipamentelor ce necesită conexiuni permanente la internet.

In general ai nevoie de IP static din alte motive. De parca avand IP dinamic n-ai avea si conexiune permanenta la internet.

Link to comment
Share on other sites

Nu ai conexiune permanentă pentru că tu iei în arendă adresa. În momentul în care-ți schimbă adresa se face o mică întrerupere.

Iar acum gândește-te că ai un astfel de sistem pe un dispozitiv care are nevoie de conexiune permanentă. Ce se întâmplă?

Ce se întâmplă dacă serverele Google își schimbă adresa mereu? Și dacă se întrerupe serviciul la fiecare x ore?

IP-ul static te scutește de toate necazurile astea.

Cât despre SP-ul vostru, pot spune că-s amatori. (Bag seama că-i ceva firmă de cartier)

Link to comment
Share on other sites

Daca prin conexiune permanenta intelegi IP static, mersi. Asa toata lumea stie ce se va intampla cand dai un restart si ai IP dinamic. Dar de ce sa mi se schimbe adresa daca lease-ul merge in continuare ? Sau daca as avea PPPoE cu fibra de la ISP infipta intr-un converter/router la mine acasa, totul conectat la UPS si grup electrogen. Nici asa n-am conexiune permanenta la internet ?

Link to comment
Share on other sites

Daca tu consideri ca o conexiune permanenta presupune sa ai IP static, atunci doar nu vei spune ca softurile care cer conexiune permanenta cer implicit si IP static. Nu vezi ca este absurd ce zici ?

Nu vreau sa intram in polemici, dar realitatea mea este urmatoarea: conexiunea permanenta pastreaza legatura la internet pe toata durata de functionare a unui echipament de retea indiferent daca aceasta conexiune este folosita sau nu, spre deosebire de conexiunile tip "when needed" sau "on demand" care, din pricina modurilor de tarifare a unor provideri, in special conexiunile tarifate per timp, se dovedesc a fi mai eficiente din punct de vedere al costului la client.

Iar asta nu are nici o legatura cu modalitatea de alocare a IP-urilor.

Link to comment
Share on other sites

Citește RFC-ul pentru DHCP, sau investighează problema "leasului" de adresă IP. Și vei constata că atunci când expiră perioada de arendare, se face o nouă cerere de alocare a adresei. Se poate să primești o prelungire pentru aceeași adresă. În acest caz, totul este în regulă, dar dacă server-ul s-a pregătit s-o aloce altui calculator, tu, vei primi altă adresă. În momentul schimbului de adresă IP, serviciile online se întrerup.

De aceea, nu poți avea conexiune permanentă cu IP-uri dinamice. PUNCT!

Verifică și stiva TCP/IP sau modelul OSI și vei vedea că aplicațiile nu au treabă cu IP. În sensul că nu solicită adresă statică. N-am precizat așa ceva, așa că nu-mi spune că vorbesc absurd! Documentează-te!!!

Te rog nu mai scrie prostii și nu mai face afirmații nefondate, sau interpreta răspunsurile mele. Sunt răspunsuri concise. N-ai nimic de interpretat!

Documentează-te pe Internet înainte să scrii...nu de alta, dar îți faci o imagine proastă și dacă am ajuns să vorbim de rețele, bănuiesc că ai ceva în cap.

Link to comment
Share on other sites

Nu mai tergiversa cazul. Intrii in prea multe detalii, teorii si cazuri particulare, uitand de la ce a pornit galceava: conexiuni permanente la internet.

Trebuie sa fii cretin sa setezi DHCP-ul sa-ti schimbe adresa la reinnoirea lease-ului din moment ce tu nu vrei asta. Sa nu mai vorbim de PPPoE care nici nu are lease time si prin care, la fel ca prin DHCP, poti da atat IP fix cat si dinamic. Poftim ca ai scapat de lease-uri. Dar banuiesc ca daca dai IP dinamic prin PPPoE, eventual sa ai si topologia mea fictiva de acasa, tot nu e conexiune permanenta...

DHCP poate fi configurat usor si cu grija sa nu-ti schimbe adresa odata cu lease-ul si nu vei avea nici o intrerupere.

In concluzie, poti avea lejer conexiune permanenta cu IP dinamic atat prin DHCP cat si prin PPPoE, atat teoretic cat si practic.

Aplicatia nu depinde de layer 3 pentru a putea fi rulata. Nici n-am spus asta, Doamne fereste... N-ai inteles bine sau m-am exprimat gresit.

Exemplu: jocul "X" cere conexiune permanenta la internet (scrie mare acolo pe ambalaj: "This game requires permanent internet connection). Cum tu cu degetele tale ai scris ca nu poti avea o conexiune permanenta cu IP dinamic si romanu' citeste aici ce ai scris tu, ce zice ? "Ba io am IP dinamic! Nu pot sa folosesc jocu' asta ca n-am conexiune permanenta. Io-te ce scrie domnu Gh0st acilea...". Ce te astepti sa inteleaga lumea ? E destul de logic daca privesti obiectiv situatia data.

Raspunsurile tale sunt raspunsurile tale. Nu inseamna ca sunt si corecte in totalitate sau obiective. Fiecare cu ce a practicat mai mult.

Si inca ceva: daca nu si-a mai trecut nimeni specializarile in profil, nu inseamna ca esti singurul dom' inginer.

Te stimez si te respect, esti unul dintre userii de top de pe acest forum.

Link to comment
Share on other sites

Când trec prin București te cinstesc cu o bere! :)

Uite cum stă treaba...îmi spui că vorbesc de cazuri particulare și tu afirmi că poți seta DHCP să nu-ți schimbe adresa la expirarea perioadei de arendare. Ăsta-i un caz particular. Spre exemplu SP-ul X a cumpărat o clasă cu prefix /20 (4096 adrese) și are 4600 de clienți...ce face dacă dorește să asigure acces Internet pentru toți utilizatorii? Nu cumva trebuie să schimbe adresele la expirarea perioadei de arendare? (Se merge pe ipoteza că nu toți utilizatorii sunt online, practică foarte des folosită, datorită costurilor de preluare a adreselor IP și indisponibilitatea lor)

Ce-mi spui acolo, despre jocuri, este fie o eroare de exprimare, fie o proastă interpretare. Evident, pentru a juca online/multiplayer e nevoie de conexiune pe toată durata sesiunii. Să fim serioși...o conexiune permanentă presupune altceva și nu e cazul aici.

Gândește-te.

Și citește RFC-ul ăla, că nu te convingi...eventual uită-te și peste procesele de atribuire a adreselor prin DHCP. Te rog eu mult.

Link to comment
Share on other sites

Culmea... mie nu mi se pare ca degenereaza. Cineva interesat de fenomen chiar va putea extrage elemente educative din acest topic.

Revenind la subiect, atat timp cat noi vorbeam strict de un anumit aspect al unui sistem configurabil in 'nspe mii de feluri, n-are sens sa se prezinte dovezi care acopera alte moduri de functionare.

Deci nu neg existenta lor, dar nu e cazul de a le prezenta aici.

Cunosc DHCP atat la nivel de implementare in cod sursa, cat si la nivel functional de sistem client-server. Cred ca si voi acolo la Cisco ati studiat principiul de functionare prin sniffing cu Wireshark sau ceva asemanator.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

Ati plecat de la diferenta dintre ip dinamic si ip static, si ati ajuns la ce este conexiunea permanenta la internet..dhcp..e sau nu e permanenta..etc..

Nu ma intelege gresit, urmaresc discutia voastra, si e foarte interesanta, dar asta nu inseamna ca ati cam pierdut punctul de plecare :D

Link to comment
Share on other sites

Si discutia degenereaza.. Amandoi aveti dreptate in felul vostru dar sunteti prea incapatanati sa acceptati varianta celuilalt. Ghost , nu te supara , dar esti mai fixist de felul tau si tu chiar nu poti accepta o alta parere, fie ea motivata sau nu.

Îmi place asta!

Da, ai dreptate, sunt rigid când vine vorba de alte păreri, dar nu pot accepta varianta altcuiva atâta timp cât nu-i bine motivată.

Dacă vorbeam despre filozofie sau artă, era cu totul altă problemă. Dar în știință, nu există păreri, doar certitudini.

Și când am discutat pe alte teme, îți aduci aminte că documentam bine afirmațiile mele. Nu mi-e rușine de nimic din ce-am scris și puteți verifica.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

De acord cu tine stimabile, dar si in stiinta exista teorie si practica, certitudinile alea despre care vorbesti tu sunt dovedite de teorie + practica. Iar pana in momentul de fata m-ai convins doar asupra unui singur aspect: TEORIE. Sfatul meu este sa devi putin mai maleabil la opiniile altora, chiar daca tu ai citit ca asa e. Undeva pe drum, tu pierzi anumite unghiuri si puncte de vedere.

Nimeni nu a spus ca te inseli, ci doar ca, fixurile tale te impiedica sa vezi si alte puncte de vedere.

Link to comment
Share on other sites

Ati plecat de la diferenta dintre ip dinamic si ip static

Imi place sa cred ca toata lumea stie sa faca diferenta.

Eu doar am introdus termenul de IP fix care se foloseste numai in conjunctie cu alocarea dinamica, tocmai pentru a face deosebirea de static.

In practica, termenul se foloseste foarte des, in primul rand pentru ca ai de a face cu oameni care gandesc astfel:

Avem un contract de furnizare de servicii de telecomunicatii - internet folosind PPPoE si IP fix cu societatea dvs. Initial IP-ul a fost dinamic prin contract si setarile se faceau automat.

La schimbarea tipului de conexiune ceruta de noi, nu am primit de la dvs. decat IP-ul, numele de utilizator si parola dar restul de setari cum ar fi adrese DNS, Gateway, Server, etc... nu le avem.

Avem nevoie de aceste setari pentru a reactiva conexiunea.

Intelegi ce vreau sa spun ?

Dar în știință, nu există păreri, doar certitudini.

Noi vorbim aici de stiinta aplicata, care, in anumite domenii, poate lua orice forma imaginabila de om, in special cand vorbim despre software.

Link to comment
Share on other sites

  • gaby changed the title to Ce este IP-ul? Diferenta IP static/IP dinamic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.