Jump to content

Ce este IP-ul? Diferenta IP static/IP dinamic

gaby

Recommended Posts

Dan, dacă îmi spui cum aș putea să-ți demonstrez practic, crede-mă că aș face-o. Exemplele sunt luate din realitate.

Raziel, al doilea citat, nu are nicio noimă. Deci nu înțeleg ce vrei să spui.

Ca să revin la problema inițială, gândindu-te la conceptul de arendare vei înțelege că nu ai garanții.

"ARÉNDĂ, arenzi, s. f. 1. Cedare temporară a dreptului de exploatare a unor bunuri, în schimbul unei plăți; folosire, exploatare a unui bun astfel cedat. 2. Sumă plătită de arendaș proprietarului pentru arendarea unui bun. – Din rus., pol. arenda."

Ca să nu mai spuneți că elaborez teorii, mergeți la orice SP, fie că furnizează acces la Internet, găzduire de site-uri sau cine știe ce... dacă folosesc cumva DHCP în cluster-ul de servere, pentru alocarea adreselor și dacă ai garanții că un client primește aceeași adresă, dacă server-ul DHCP nu este configurat explicit în acest sens. (Poți avea adresă statică alocată prin DHCP, în acest caz nu mai vorbim de adrese dinamice)

Am scris mai sus un exemplu de mod de a folosi DHCP, inspirat din realitate. Nu e inventat. Compania chiar are mai mulți clienți decât adrese IP disponibile.

Dar, până la urmă nu e vorba de DHCP, ci de faptul că o adresă dinamică nu-ți asigură conexiune permanentă la Internet.

Eu cam atât am de spus.

• Moderators

Nu trebuie sa-mi demonstrezi practic nimic, doar ca, postarile tale toate au referinte teoretice. Doar din cauza asta am zis.

Spune-mi o chestie, ca sa facem discutia asta mai, clara. IP-ul care-l primeste o companie mare, de la SP, la un abonament lunar de 200-300 euro, cu o banda garantata de 10mb. ma rog.. astea nu-s importante.

Ip-ul ala nu e IP fix ? e .. tot ARENDAT?

IP-ul ala este fix, din principiu. De regula un serviciu business nu vine la pachet cu IP dinamic.

Acuma depinde de ce vrea sa faca firma beneficiara cu serviciul si pentru ce opteaza. Dar hei ! Nu despre asta era vorba. :)

Pe asta il voi numi un alt caz particular irelevant.

Nu trebuie sa te iei de Gh0st din 2 motive:

1. e clar ca nu ai citit cu atentie ce s-a scris. Gh0st n-a zis asa ceva niciodata.

2. nu a pomenit nimeni de servicii business.

Tine minte: eu sunt cu arenzi, el e cu fixuri. :))

Cu aceste cuvinte ma retrag de pe topic. In curand vom vorbi despre rocket science aici...

Abonamentele din clasa business vin cu adrese IP statice și de cele mai multe ori, companiile cumpără clase C întregi. Am lucrat și cu subrețele /30, pentru 2 adrese IP (de la UPC) cu care am făcut un VPN între două echipamente Cisco.

Când am primit informațiile de la UPC, au fost foarte clare. Adresa rețelei, masca de rețea și DNS-urile lor, pe care puteai să le ignori dacă aveai încredere în alte servicii de nume, evident, pe propria răspundere.

O altă practică a SP (am fost la o companie care furniza servicii de e-mail și cloud hosting) a fost să-și cumpere două clase de adrese IP PI (provider independent), dar aici se complică lucrurile în sensul că ești nevoit să-ți achiziționezi și un număr de sistem autonom, după care începi să faci peering BGP cu ceilalți provideri la care ești conectat.

Ai nevoie de aceste adrese când ești conectat la mai mulți SP (compania despre care este vorba era conectată la 6 SP, cu care făcea peering).

Toate adresele care le-au primit sunt statice, fără discuție. Apoi este problema lor cum le atribuie echipamentelor. După cum am spus, DHCP poate fi setat să atribuie adresele IP statice, dar atunci vorbim doar de modul de atribuire al adreselor și nu se mai pune problema de adrese dinamice.

Când un SP îți spune că ai adresă IP dinamică, așteaptă-te ca la un moment dat să-ți fie schimbată, că-ți convine sau nu.

În concluzie, nu există diferență între adresele IP statice și cele fixe, cum le spune Raziel.

"Ca o completare: mai exista si notiunea de IP FIX, care se foloseste atunci cand ai de-a face cu un IP fix (evident), dar alocat prin DHCP. Asta spre deosebire de un IP STATIC care se configureaza manual pe echipament."

Asta a afirmat Raziel la început. Și am mai scris. Modul de alocare a unei adrese IP nu ține de natura adresei.

Spre ex: Poți avea 10 echipamente într-un spațiu, iar aceste echipamente își iau adresele prin DHCP, dar sunt adrese statice (în sensul că nu se schimbă), sau poți să atribui manual adresele echipamentelor, dar asta tot adresă statică o face. Până la urmă echipamentul X din cluster va avea aceeași adresă IP.

• Moderators

Eu stiu despre ce e vorba, inteleg, am lucrat si eu la randul meu cu DHCP , stiu ce face. Multumesc pentru explicatii oricum, sunt bune si pentru ceilalti utilizatori. Am dat exemplul ala pentru ca e mult mai simplu sa va intelegeti cand dati exemple ca sa aflati la ce se refera celalalt.

Raziel, "nu-mi mai baga cuvinte in gura".. nu m-am luat de Gh0st, si in nici un caz nu am spus ca despre partea cu ip-ul fix era discutia voastra. Daca eu nu stiu sa citesc, si sa inteleg ce scrieti voi, atunci nici voi n-ati inteles nimic din ce-am scris, asta e clar.

• 4 months later...

Vă salut,

Interesantă dezbatere relativ la Ip FIX / STATIC.

S-a mai spus aici că în literatura de specialitate există doar noțiunea de IP STATIC. Așa este.

Noțiunea de IP FIX este o găselniță de marketing.

Un IP STATIC este un IP care "este al tău" - și cum zice gh0st îl pui cu mâna în echipament. în orice echipament vrei tu (care știe sau nu pppoe, TV sau router, frigider cu IP sau firewall)

Un IP FIX este folosit -eg. RomTeleFon - atunci când nu plătești un IP static, iar pentru că sistemul de autentificare folosește pppoe cu user și parolă, ȚI SE VA ALOCA LA FIECARE LOG-IN ACEEAȘI ADRESĂ IP.

Asta înseamnă că adresa îți este rezervată.

@Raziel : exprimarea Romtelecomului: Acest tip de adrese IP sunt recomandate echipamentelor ce necesită conexiuni permanente la internet. - exprimarea este greșită evident. Exprimarea corectă este:

Acest tip de adrese IP sunt recomandate echipamentelor ce necesită adrese de IP care nu se schimbă dar proprietarul/administratorul nu este dispus să plătească pentru serviciul de IP STATIC (și din când în când va trage ponoasele).

@gh0st conexiune permanentă - conexiunea permanentă este într-adevăr atunci când echipamentul rămâne conectat permanent la Internet (că despre acest fel de conexiune este vorba) fără a face vreo referire la adresa IP - doar conexiunea care e permanentă.
@gh0st - atunci când expiră perioada de arendare, se face o nouă cerere de alocare a adresei - oarecum adevărat. Semaphore period este la jumătatea perioadei de lease. Și de atunci clientul face cereri de refresh a adresei pe care a primit-o - nu de schimbare a adresei.

@Raziel : poti avea lejer conexiune permanenta cu IP dinamic atat prin DHCP cat si prin PPPoE, atat teoretic cat si practic - corect.

@Raziel : Trebuie sa fii cretin sa setezi DHCP-ul sa-ti schimbe adresa la reinnoirea lease-ului ! :) așa zic și eu - nici nu se poate... :) Tu nu poți seta nimic la serverul DHCP al ISP-ului decât dacă ești administratorul lui... :)

Cam asta ar fi.

Mulțumesc.

IP fix se plateste sau nu in functie de oferta ISP. IP-ul fix pentru care poti opta la Romtelecom sau RDS (la RDS ca PF numai daca ai pile), care se plateste la fel ca IP-ul pe care-l numesti static si care poate fi un serviciu suplimentar cumparabil sau nu, este un IP care se pastreaza pe toata durata contractuala.

Exprimarea "IP fix este folosit cand nu platesti unul static" imi da batai de cap s-o inteleg ca logica. Ce conteaza ce protocol de autentificare foloseste ISP, sau daca foloseste ori ba, daca acesta iti satisface dorinta, adica o adresa fixa pe o perioada nedeterminata ?

Scuteste-ma cu literatura de specialitate. Ce versiune ?

Ceea ce am spus de la inceput si nu s-a inteles sunt urmatoarele:

IP STATIC - cand configurezi MANUAL IP-urile pe echipament si raman acolo nedeterminat (IP acces, subnet, gateway, eventual DNS-uri, etc.) si care, apropo, este o exprimare care imi apartine mie nu lui Ghost.

IP FIX - termen folosit tot mai des, semnificand un IP de acces care nu se schimba in cazul conexiunilor tip DHCP sau PPPoE.

Mai frunzareste literatura aia poate deja au bagat astia termenul si tu nu stii. :P

In legatura cu ultimul punct, ba da, se poate. Probleme de interpretare si presupuneri ca de obicei... Era foarte clar ca noi vorbeam de setarile unui server DHCP. Sau cine stie... cred ca e posibil sa se faca si de catre clienti daca ai super hackeri in retea.

Raziel,

No hai să îți explic cum stă treaba cu IP FIX a lui RomTeleFon (din experiență):

O firmă mică, contract cu RTC de vreo 8 ani - cu opțiunea inițial plătită (apoi "bonus" gratuit) de IP FIX. La o schimbare (modificare) de contract = creștere bandă - surpriză tote serviciile (mail, www, ftp) nu mai merg - instant.

Asta fără nici un fel de explicație sau avertisment.

De ce s-a întâmplat asta? Simplu pentru că RTC consideră că IP ul este fix funcșie de contractul general pe care îl ai. Și dacă schimbi termenii contractuali - adică te bagă din oală în cratiță - se schimbă AUTOMAT IP-ul tău fix...

Ip static - RDS - (nu vreau să zic multe de bune de ei dar nu am ce face) - 2 locații diferite geografic și situate în timp la vreo 3 ani distanță - RDS schimbă plaja de alocare a IP static la clienți business. Cu cca. 3-4 săptămâni înainte am fost anunțat, am primit noile IP care funcționau în paralel cu cele vechi (fiind din subnet-uri diferite) pentru ca să poți să îți planifici treaba și să nu creezi o perturbare majoră a comunicației firmei.

Cam asta e diferenșa dintre IP FIX (RomTeleFon) și clasicul IP STATIC.

In esenta, IP fix si static inseamna cam acelasi lucru. Faptul ca providerul iti schimba IP-urile cu anunt in prealabil sau nu, tine strict de politica firmei respective si nu are sens sa adaugi in discutie astfel de exemple care depind de la caz la caz.

Pana la urma... tragand o concluzie din cele mentionate, IP-urile fixe/statice sunt si ele dinamice din cand in cand. :P

• 2 years later...

Daca am inteles eu bine la ce te referi, calculatorul trebuie sa fie conectat la Internet. Daca faci un LAN intre doua calculatoare fara acces la Internet IP-ul celor doua nu poate fi urmarit.

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

• gaby changed the title to Ce este IP-ul? Diferenta IP static/IP dinamic