Jump to content

Ghid Overclock Procesor


gaby

Recommended Posts

Pentru inceput as vrea sa spun ca acest mic ghid, nu este dedicat tuturor (mai ales incepatorilor), ci persoanelor care chiar stiu ce fac, si cunosc riscurile overclocking-ului.
excl.gifPentru incepatori: Nu este de glumit cu overclocking-ul in general, in cazul nostru, al procesorului, deoarece va puteti alege cu procesorul ars. :focus::stretcher:

Cateva motive pentru a nu overclocka!
1. Protectie - nu cred ca exista vreun producator de procesoare care sa dea garantie la produsele lor arse. Overclockul este, in general, indetectabil in caz ca se strica altceva
2. Stresul - prin overclock, procesorul va duce o sarcina mai mare decat normal, la fel si alte componente daca se umbla la FSB (Front Side Bus)
3. Caldura - componentele afectate de overclock (in special procesorul) vor produce caldura mai abundenta, deci este recomandat sa se achizitioneze un cooler bun
4. Stabilitate - stabilitatea sistemului va fi grav afectata in cazul overclockului
5. Deranj? - unii oameni nu mai fac overclock deoarece simt ca pierd timpul setand in mod constant sistemul pentru un raport stabilitate/performanta cat mai bun, insa eu cred ca acest lucru este cel mai educational lucru despre overclock

Cateva motive pentru a overclocka!
1. Viteza - procesorul dumneavostra va efectua mai multe operatii pe secunda (la fel si RAM-ul daca se ajusteaza FSB-ul
2. Economie - cine are nevoie de un mult prea scump 3500+ cand isi poate ia un 3200+ si sa ajunga la 3500+ prin overclock?
3. Cunoasterea - un overclocker trebuie sa stie tot ce se petrece in sistemul sau, de la temperaturi si voltaje pana la update-uri de BIOS si jumperi ale placii de baza. Daca nu se cunosc asemenea lucruri, se poate duce la instabilitate.

Proceduri de siguranta excl.gif
Trebuie sa intelegi ce faci - Pentru a overclocka trebuie sa modifici unele, sau chiar toate lucrurile pe care le voi enumera:
Front Side Bus (FSB) - acest lucru determina viteza la care Northbridge-ul (chipset-ul superior al placii de baza) comunica (virgula) cu procesorul si este unul din cei cei doi factori care determina viteza procesorului, insa influienteaza direct proportional si celelalte componente care comunica (virgula :banghead: ) cu Northbridge-ul
Multiplicatorul - acest lucru lucru afecteaza numai procesorul, fiind o atributie numai a acestuia
Voltajul procesorului (Vcore) - aceste este voltajul pe care placa de baza il aloca procesorului. Un voltaj mai mare asigura stabilitate la frecvente mari, adica sansele ca datele sa circule liber fara sa fie influientate (sa fie construite cum trebuie). Instabilitate inseamna coruptia datelor la comunicarea cu Northbridge-ul
Voltajul RAM-ului (Vio) - acesta este voltajul modulelor de RAM prezente in sistemului fiecaruia. Ca la procesor, voltajul marit asigura stabilitate
Temperaturi - un overclocker trebuie sa stie temperaturile normale ale sistemului sau la fel si cele in stare de overclock. Daca acestea se maresc excesiv trebuiesc luate masuri, cum ar fi achizitionarea unor extra coolere.
Ia totul in calcul - trebuie sa verifici daca totul este ok in sistemul tau
NU TE GRABI - daca te grabesti, posibilitatea ca totul sa iasa prost creste.

In plus, trebuie sa stiti ca overclockul se face treptat: la procesor cate 100-200 max 250 MHz pe zi (recomand eu), iar la placa video cate 10-20 max 25 MHz pe zi.

Cateva programe utile, pentru incepatori, si nu numai:
EasyTune 4<<<Merge pe mai multe placi de baza
EasyTune 5<<<Merge doar pe placi de baza Gigabyte :blink:
RivaTuner<<<Un nou RivaTuner (pentru placi video)
3DMark 2000<<< Benchmark
3DMark 2001SE<<< Benchmark
3DMark 2003<<< benchmark
3DMark 2005<<< benchmark
3DMark 2006<<< New benchmark
AquaMark3<<< Parerea mea, cel mai bun benchmark pentru ca pune in functiune cam tot sistemul
Fraps<<< Daca nu stiti, poate face screenshoturi, filme, benchmarkuri si arata cate FPS aveti in jocuri.

Mult succes :pct2:

  • Upvote 1

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ehe.. am overclockat procesorul (AMD phenom II X4 955). L-am dus în 4 GHz (20 * 200, 1,45 Vcore) doar pentru a scoate o notă mai mare în Windows Experience Index. Şi.. a mers :)). Don 7,2 cât obţineam cu 3,2 GHz, am obţinut 7,5 overclockat.. dar pe factura PC-ului scrie că nu am voie să forţez componentele... şi oricum nu mi se pare că merge greu PC-ul.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 1 year later...

Lam lasat jumatate de ora si se invarte la 57-58 maxim grade Celsius , cred ca daca ias schimba pasta termoconductoare ar fi putut sa fie 1 grad mai jos ...

 

http://img822.imageshack.us/img822/2062/aaaann.png

 

Si vrei sa-l faci avion sau ce? Lasa procesorul cum e, nu te astepta la performante extraordinare dupa overclock.

SUCCESS.The only place you'll find success before work it's in the dictionary.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

Pentium D e un procesor flămând, care se mănâncă mult şi implicit se încălzeşte mai tare. La temperaturile care le ai şi mai ales că vine vara, mai bine îl laşi în pace. De la 3 GHz la 3.1 nu vei simţi absolut nimic :).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Salutare , vreau sa stiu si eu daca merita si daca pot face un overclock la CPU AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5000+ 2,61 GHz am placa de BAZA Gicabyte S-series GA-M57SLI-S4 , 2GB of Ram 800 MHz , o sursa ( ceva ca un fel de a sau @ rosu arata pe ea ) si sub scrie Model LC-8460BTX Total Max 450W , iar placa video este Ati Radeon HD 4670 1GB DDR3 . Tin sa mentionez ca am vazut pe net ca unu' cu acelasi procesor ca mine la dus de la 2,6 la 3,4 si cica e stabil , eu a'si vrea sa'l duc pana la 3,0 GHz cred ca se va simtii ceva in jocuri nu ? Joc WoT si sistemu' meu invechit il tine bine inca ( noroc cu placa video care e noua ) ca la setari maxime sta la 25 FPS jocu dar mai are caderi pana pe la 19 , daca duc procesoru pana la 3GHz s'ar simtii ceva sau il pot duce si mai sus sau nu are rost sa incerc e degeaba ? Mentionez ca la placa video pot sa ii fac modific clock-ul la GPU si High Performance Memory clock , acum GPU e setat default pe 750Mhz si'l pot duce manual pana la 800  iar HPM la 800 si'l pot duce pana la 923 din driver dar am incercat si cand fortez da driveru de la placa video eroare si se reseteaza driveru nu PC-ul ! Dar daca dau pe automat se seteaza ea cum stie si merge perfect in jocuri duce bine dar ma gandesc daca fac overclock la procesor a'si mai aduce cateva FPS-uri in + in jocuri ? Si am inteles ca se pot face chiar si al Rami , nu eu fac eu nu ma pricep dar am pe cineva care se ocupa cu asta dar vreau sa vad niste pareri sa vad daca merita inainte sa vorbesc cu el . Mentionez ca Procesorul imi sta cam pe la 40 de grade normal VARA  am schimbat si pasta termoconductoare recent si radiatoru' curatat + cooler-ul curatat iar placa video sta la 29 de grade si cand o fortez ajunge la 40 maxim RAR cam 38 urca ... deci cu temperaturile nu cred ca am probleme , am o carcasa la PC care are cooler si pe capac si in fata e ok cu temperaturile . Astept raspunsuri si poate intrebari pt. mai multe detalii . Multumesc anticipat !!! P.S. Am rulat Aquamark3 in demo mode ca nu'l am full si dupa ce a fost fortat pc-ul a scos media de 64 FPS-uri si Temperatura la PROCESOR a ajuns la 60 grade iar la placa video a ajuns la 35

Link to comment
Share on other sites

Ce rezolutie ai la monitor/pe ce rezolutie te joci? Overclocking-ul se simte cel mai bine pe rezolutii mici in jocuri, in timp ce pe rezolutii mari avantajul overclocking-ului tinde spre 0. Din punctul meu de vedere, mai bine lasi frecventele stock, pentru ca la 400 Mhz in plus nu cred ca vor fi cresteri spectaculoase.

Totodata, depinde si de jocuri, daca acestea sunt dependente de CPU sau daca folosesc in principal placa video si mai putin procesorul.

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Am un monitor  LG Flatron W2042s ma joc si folosesc rezolutia 1680x1050  specificatiile jocului care vreau sa'l fac sa mearga mai bine daca se poate sunt:

Minimum system requirements:
CPU: 2 GHz
RAM: 1 GB
Video: GeForce 6600GT (128 MB) / ATI analog
HDD: 2GB
Connection rate: 128 Kbps
 
Average system requirements:
CPU: 3 GHz
RAM:2 GB
Video: GeForce 8600GT (256 MB) / ATI analog
HDD: 2GB
Connection rate: 128 Kbps
 
Maximum system requirements:
CPU: 2 Core 3 GHz
RAM: 2 GB
Video: GeForce 9800 (512 MB) / ATI analog
HDD: 2GB
Connection rate: 1024 Kbps or higher (for faster downloads)    Deci la maxim cere procesor de 3GHz daca l as duce al meu de la 2,6 da 3 sau 3,1 as avea maximul , nu crezi ca s'ar simtii diferenta :-?

Link to comment
Share on other sites

Poti incerca. Totusi, eu nu cred ca diferenta va fi semnificativa.

 

P.S: Mareste treptat frecventa (de la 2.6 la 2.8 -> vezi cum se comporta, apoi daca totul este bine du-l la 3), nu din prima la 3.0.

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Am inteles dar dupa ce'l duc la 2,8 cum vad cum se comporta adica folosesc normal pc-u vad daca e totu' ok sau am nevoie si de niste programe speciale cu , care verific ?

P.S. Chiar daca imi va ridica 10 FPS-uri ( Doamne ajuta :)) ) va fi bine pentru ca atunci voi atinge minim 20 nu va scadea sub ca doar de la 20 in jos incepe sa agate jocul !

Link to comment
Share on other sites

Am inteles dar dupa ce'l duc la 2,8 cum vad cum se comporta adica folosesc normal pc-u vad daca e totu' ok sau am nevoie si de niste programe speciale cu , care verific ?

P.S. Chiar daca imi va ridica 10 FPS-uri ( Doamne ajuta :)) ) va fi bine pentru ca atunci voi atinge minim 20 nu va scadea sub ca doar de la 20 in jos incepe sa agate jocul !

Nu mai stiu sa editez si postez asa atunci , sper sa nu fie problema . Mi-am mai amintit ceva ce vreau sa te intreb ( mai multe detalii ) acum sta temperatura la 40-45 grade am cooler-ul stock pe el in everest imi scrie 2800 de rotatii la el si in speedfan imi scrie 1800 nu stiu ce sa cred ... cel putin in everest temperatura minte ca arata mereu 28-29 desii nu cred :) deci am mai incercat cu alte programe si tot asa imi arata 40-45 nu ca everest 28 :)) si am o dilema , daca de exemplu il duc la 3 adica la 2,8 asa cum ai spus , din cate stiu exista posibilitatea de a fin eboie de mai mult curent o sursa mai tare ... daca asta nu va ajunge se va mai pornii PC-ul voi putea sa aduc procesorul inapoi la 2,6 sau nu ca va pusca cand il voi pornii pt ca va avea prea putin curent ? Si un cooler pe procesor cam cum ar trebui sa fie adica unu bun dar care si'l poate permite oricine .. in caz ca va trebui sa'mi iau altu dar sper sa nu fie doar vreau sa ridic abea pana la 3 GHz ... sper ca ai inteles ce vreau sa zic si merci ;)

Link to comment
Share on other sites

Salut , am o intrebare cand il duc la 2,8 GHz se blocheaza ... si putin mai sus 2,86 GHz nu a mai pornit monitoru' a ramas negru ... stiu ca trebuie marit si voltajul , la cat ar trebui sa;l maresc ??? Si am o sursa de 450W crezi ca rezista sau nu are rost sa incerc sau nu pot ? Astept raspuns ca incerc sa fac cum ai spus tu dar nu merge si cred ca e de la voltaj  ... la 2,6 a stat pornit si a mers bine 5 minute apoi a rams blocat pe desktop si a trebuit sa'i dau restart ! MS !!

Link to comment
Share on other sites

  • gaby unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.