Jump to content

Recommended Posts

Posted

1111111111111.th.jpg 22222222222222222a.th.jpg 4444444444444444z.th.jpg 333333333333333333.th.jpg

Probabil, deja multi dintre noi folosim procesoare dual core (cu doua nuclee) dar nu prea stim defapt ce sunt si cum functioneaza acestea. Ei bine, am sa va explic asta, mai jos:

dualcore.jpg

Un procesor dual-core are doua nuclee de executie separate pe acelasi cip care ruleaza la aceeasi frecventa. Ambele nuclee impart aceeasi package fizic si aceleasi interfete cu chipset-ul si memoria. Totusi, ele pot opera ca nuclee distincte de executie. Procesarea dual-core este una dintre metodele de a furniza performanta in timp ce se balanseaza cerintele de putere si consta in adaugarea mai multor resurse procesorului si nu in cresterea frecventei acestuia.

dualcore2.jpg

O statie de lucru bazata pe un procesor dual-core extinde capabilitatile PC-ului si asigura un mai mare grad de procesare simultan, un utilizator putand, de exemplu, sa randeze si sa editeze o secventa video in acelasi timp. Ca o analogie, imaginati-va o autostrada cu patru benzi: pe ea trec pana la de doua ori mai multe masini fara a obliga fiecare masina sa mearga de doua ori mai repede.

dualcore3.jpg

Procesorul Intel dual-core spre exemplu, este o evolutie a tehnologiei Hyper Threading. Atat tehnologia HT, cat si un procesor dual-core permit rularea mai multor aplicatii concepute pentru a exploata procesele multiple, dar dual-core aduce mai multe resurse si putere de procesare in cadrul PC-ului. In alte cuvinte, procesarea dual-core face acelasi lucru ca si Hyper Threading, doar ca mai repede, avand o putere de calcul mai mare.

singlecore.jpg

Mai multa documentatie folositoare puteti gasii aici: :link: si aici: :link:

• Upvote 2

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

• 1 month later...
Posted

Sunt curios, exista o diferenta in felul in care e construit un procesor DualCore de la Intel fata de unul de la AMD? Am inteles ca fiecare are unele puncte forte.. De ce? Am cautat pe google cam o ora si ceva pe tema asta fara sa gasesc nimic clar..

love is a verb
Love is a doing word

Posted

Raspunsul este putin cam complex, ca sa iti pot raspunde. Bineinteles ca fiecare dintre procesoare are punctele lui forte, si punctele lui slabe.

Uite aici, 2 link-uri care sper sa te ajute:

Succes :pct2:

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

• 2 years later...
  • 5 weeks later...
Posted

Salut ! Am si eu un procesor Dual Core Inside . Este de 1.80GHz , si nu stiu unde am auzit de la un prieten , daca este dual core , viteza lui de procesare este dubla , adica 3.6GHz , este adevarat ?

Posted

Nu. ai citit macar ce a scris gaby in primul post?

Practic e ca si cand ai avea 2 procesoare la 1.8 Ghz(bine..nu chiar, dar destul de aproape). Si nu, nu faci suma intre ele, pentru ca iti da o prostie.

Priveste asa: e ca si cand eu si tu vrem sa scriem o carte. amandoi scriem X pagini/ zi. Deci daca scriem impreuna o carte o scriem de 2 ori mai repede? Pai nu chiar. Daca ceea ce scriu eu nu are legatura cu ceea ce scrii tu, atunci da. (caz putin probabil, pt ca daca soliciti procesorul tare, atunci probabil aplicatia are mai multe fire de executie). Dar, cazul al mai probabil, cand eu scriu ceva ce totusi are legatura cu ceea ce scrii tu (de ex scriem diferite capitole ale aceleiasi carti), tre sa stam de vorba despre ce si cum, si tre sa astept pana te hotaresti tu asupra unor puncte cheie (in cazu nostru, nucleul X asteapta ca nucleul Y sa termine un fir, ca sai deie un rezultat, ca sa continue).

love is a verb
Love is a doing word

Posted

Multumesc mult , GodsOtherHand , am inteles acum . Si da am citit ce a zis gaby in post , cu autostrazile , dar nu eram sigur .

• 1 month later...
Posted

Priveste asa: e ca si cand eu si tu vrem sa scriem o carte. amandoi scriem X pagini/ zi. Deci daca scriem impreuna o carte o scriem de 2 ori mai repede? Pai nu chiar. Daca ceea ce scriu eu nu are legatura cu ceea ce scrii tu, atunci da. (caz putin probabil, pt ca daca soliciti procesorul tare, atunci probabil aplicatia are mai multe fire de executie). Dar, cazul al mai probabil, cand eu scriu ceva ce totusi are legatura cu ceea ce scrii tu (de ex scriem diferite capitole ale aceleiasi carti), tre sa stam de vorba despre ce si cum, si tre sa astept pana te hotaresti tu asupra unor puncte cheie (in cazu nostru, nucleul X asteapta ca nucleul Y sa termine un fir, ca sai deie un rezultat, ca sa continue).

Tocmai din acest motiv o aplicatie single-threaded nu va beneficia de tehnologia multi-core a unui procesor capabil si va rula in acelasi timp mizerabil.

Multi utilizatori de rand isi cumpara ultimul model de procesor asteptandu-se ca aplicatiile sa ruleze de "x" ori mai rapid (unde x = nr. de core-uri).

Asa se intampla si intr-un multicore cu o aplicatie potrivita, evident. Exact cum a descris GodsOtherHand: incepe executia thread-ului principal dupa care thread-urile child se imprastie prin core-uri. Si cum parintele are grija de copii, totul se desfasoara intr-o armonie electronica de asteptari si sincronizari pana cand parintele va murii odata cu copiii ca sa nu sufere nimeni. De aici rezulta ca sistemul de operare este un criminal printre altele. :)

• Upvote 1
  • 8 months later...
  • gaby unpinned this topic

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.