Jump to content

Discuții generale despre bănci


Courage

Discutii generale despre banci  

10 members have voted

 1. 1. Cu ce bănci colaborați în momentul actual?

  • BCR - Banca Comerciala Romana (Erste Group)
  • BT - Banca Transilvania
  • BRD - Banca Romana pentru Dezvoltare (Groupe Société Générale)
  • Raiffeisen Bank
  • CEC Bank
  • Unicredit Bank
   0
  • Revolut
  • ING
  • Libra Internet Bank
   0
  • Alte banci (Alpha Bank, OTP Bank, Garanti Bank, etc)
   0


Recommended Posts

 • Moderators

N-am găsit un topic cu generalități din domeniul bancar, așa că here we are 😁Topic general despre bănci, experiențe plăcute, mai puțin plăcute, unde aveți conturi în domeniul de față, noutăți, etc 🙂.

În momentul de față am conturi la Raiffeisen Bank, CEC și Revolut.

La Raiffeisen am contractat cu noroc acum 2 ani pachetul Zero Tot, când era valabilă condiția de minim 2000 lei încasări lunare în contul curent pentru a nu plăti comision de administrare. Primești cont curent în lei, cont curent în euro sau dolari la alegere, și card de credit, fără comisioane de administrare. Acum am văzut că se poate obține acest pachet numai în baza unei convenții de virare a salariilor din partea angajatorului 😕. La aspectele pozitive ar intra aici lipsa comisioanelor pentru transferuri interbancare (către alte conturi din România), top-ul safe în Revolut (fără comisioane sau conversii valutare ascunse), precum și programul Smart Hour (cred că așa îi zice), prin care poți schimba zilnic lei în euro (sau invers) la cursul BNR (max 1500 eur/zi).

Experiențe neplăcute nu am avut încă cu ei, poate sistemele informatice (aplicația de mobile banking, etc) care mai dau uneori rateuri (nu afișează lista conturilor, etc).

La CEC am deschis cont anul trecut, când au lansat opțiunea de a-ți deschide cont 100% online, și am primit cardul prin curier (asta m-a surprins 😆 ... mă gândeam că ajunge după o lună cu poșta română). La aspecte pozitive ar intra dobânzile faine la depozite (în jur de 3%/an), precum și printre cele mai mici dobânzi la creditele ipotecare (deși am auzit că se obțin destul de greu și durează ceva până primești aprobare), posibilitatea înrolării a cardurilor în Google Pay; aplicația de mobile banking arată destul de basic, dar oferă multe funcționalități pe care de exemplu nu le am la raiffeisen (pot activa/dezactiva cardul pentru plăți online, pot seta limite de tot felul - tranzacții la POS, ATM, internaționale, etc), permit transferuri interbancare instant către celelate bănci care au adoptat acest sistem (BCR, BT și Libra), etc.

Am văzut acum că poți contracta și un credit de nevoi personale sau un card de credit, tot 100% online.

La aspectele negative ar intra (dpmdv) comision de top-up în Revolut (7 lei + dublă conversie valutară) .. aici ieși mai rentabil cu transfer interbancar instant (4 lei comision), acum că Revolut a băgat IBAN-uri de Libra în cazul conturilor în Lei pentru utilizatorii din România.

Tot cei de la CEC au un alt fel de sistem de gestiune a conturilor, în sensul în care la deschidere primești două conturi: unul curent, și altul de card (fiecare cu codul lui IBAN). Eventualele comisioane de administrare, sau capitalizarea dobânzilor din depozite de exemplu, vor curge în contul curent, iar plățile efectuate cu cardul se vor bloca/retrage din contul de card. Nu știu de ce sistemul acesta .. toate celelalte bănci cu care am mai colaborat aveau un singur cont, iar cardul era atașat la acel cont.

Revolut folosesc de câțiva ani în principiu pentru plăți în străinătate (rate de schimb net superioare băncilor de la noi) + transferuri de bani instant între prieteni 🙂.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Courage am fost tentat si eu sa imi fac Revolut la un moment dat (si aici cardul vine tot prin posta/curier, nu?), insa am citit despre diversi utilizatori care au avut probleme cu ei: conturi blocate, bani blocati, transferuri care nu mai ajung la destinatar, etc.

M-am lasa pagubas. Inteleg ca nu ai intampinat probleme cu ei?

Ultimul meu topic interesant: Ce este un laptop Nova?
Vizitez des sectiunea de Cerinte de Sistem.

Link to comment
Share on other sites

 • Moderators

@robotboy Ultima oara cardul a venit prin curier (FAN Courier in cazul meu); vine din Germania parca.

Am citit si eu pe internet de utilizatori care s-au trezit cu conturile blocate, dar eu nu am avut probleme niciodata, nici alte notificari de la ei sau asa. Ce-i drept, am folosit cardul in limitele bunului simt, pentru plati pe internet, alteori la comercianti, sau cand imi trimite colegu de apartament banii de chirie 🙂. Personal nu l-as folosi drept card de salariu sau sa tin bani multi in el (desi acum au bagat ceva Revolut bank unde cica ar fi acoperiti banii).

Cand am nevoie, fac top-up si platesc. Sau cand plec in strainatate, imi fac un cont separat in valuta tarii in care ma duc si mai fac schimburi valutare in timpul saptamanii, cand sunt mai ok cursurile, dar again, nu folosesc sume astronomice (de genul miilor de euro). Poti scoate si de la bancomat fara comision (max 200 euro pe luna, dar pentru bani cash in calatorii cred ca sunt suficienti). Sau nu-l folosesc ca sa fac schimburi regulate ron <-> euro de exemplu doar pentru cursuri mai avantajoase.

Un prieten a primit notificare de la ei dupa ce a facut multe top-upuri succesive cu sume mai mari de bani de la banca X pentru a-i transfera fara comision la alta banca Y (deoarece transferul interbancar X -> Y era comisionat).

'Alternativa' (bine .. nu chiar alternativa) daca vrei cursuri ok de schimb ar mai fi Curve. Am card de la ei, nu e chiar un cont bancar propriu, e mai mult un 'proxy', adica in principiu tot iti trebuie un card bancar in spate, doar ca daca platesti de exemplu suma X in euro cu acel card Curve, ei convertesc acea suma in euro la valuta aleasa de tine (RON de regula) la un curs ok, si iti debiteaza cardul ales in spate cu suma convertita la un curs mai ok. Dar aici depinde si de banca (CEC de exemplu te comisioneaza cu 7 lei parca la orice plata prin Curve deoarece o vede ca pe o debitare din card catre un comerciant extern sau nu stiu cum naiba le zic ei 😆 ... cu Revolut si Raiffeisen prin Curve nu am avut probleme).

Alta alternativa la Revolut ar mai fi Monese. Nu am interactionat cu ei, deci n-as putea sa-ti zic prea multe. Ai la Pricing planurile tarifare. La contul free vad ca te costa putin platile catre conturi non-Monese (la Revolut poti face transfer in alt cont bancar pe baza de cod IBAN fara comision de exemplu).

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • Moderators
8 hours ago, robotboy said:

Multumesc de raspuns! Observ ca ai experiente solide. Totodata mi se pare ca ai cam multe conturi, chiar le folosesti pe toate sau sunt mai mult de teste?

Mai testez una alta, si in general unde sta mai prost o banca, poate pluseaza alta, si tot asa 🙂

Link to comment
Share on other sites

În prezent lucrez cu BRD și CEC.

 • Lucrez cu BRD de când eram în liceu, aflasem de ceva ofertă pentru elevi și am zis că de ce nu, partea bună e că încă mă încadrez în termenii de contract ai cardului, mi-au făcut singuri „update” la versiunea de student a contractului. Îs mulțumit oarecum de modul de operare, înafară de a face plăți de pe card nu-l folosesc în alt scop.
 • Lucrez cu CEC de doi ani, îl folosesc mai mult pentru tata, au opțiunea de „transfer rapid” și lui îi este mai ușor în Bulgaria / Italia să-mi trimită prin metoda asta.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.